Jupiter

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
MiX

Re: Jupiter

Příspěvek od MiX »

Tímto bych se chtěl omluvit za zveřejnění svých dvou složenin a špatnou reklamu MT newtonu. :(
Do soukromé pošty jsem dostal zpracované snímky, které mají i při menším šumu kontrastnější detaily, jsou kvalitativně poněkud jinde a líp se na ně kouká.
Nevěřte tomu, že planetární fotografie je hlavně o vybavení a podmínkách. :)
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

MiX píše:Nevěřte tomu, že planetární fotografie je hlavně o vybavení a podmínkách. :)
No tak o vybavení a podmíkách to přesně je, protože potřebuješ dobrý přístroj (MT) a slušné podmínky (viz. video). :lol:
Lectorem iustus...
MiX

Příspěvek od MiX »

Výborný přístroj je základ a jsem rád, že MT mám (dokonce tři). O seeingu se netřeba bavit.
Ale zdaleka to nestačí, jak se na AF dá občas přečíst.

Edit:
Do SZ a mejlu jsem dostal pár snímků. Děkuji za všechny. Zveřejňovat je nebudu, ani nebudu hodnotit, který z nich je lepší nebo horší. To je subjektivní. Ale rozdíly tam jsou jasně vidět a všechny jsou ze stejných zdrojových dat. Nedá se říct, že třeba ten můj je horší protože seeing, apod.

Škoda, že zatím nevyšlo kdysi plánované setkání planetářů-fotičů. Tam by se dalo hodně vyzkoušet a naučit.
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

V tomto sa na 100% zhodujem so Cztwercom. Videl som, čo dokáže 20cm Mewlon pri slušnom seeingu. Tunajšie snímky sa na to nechytali. A ja osobne stále viac razím cestu menej je viac. Ak nie sú dobré podmienky, tak tomu žiadne doostrovanie nepomôže. Ešte tak možno hrubá sila = výber 5-10% najlepších snímkov a nejaká tá derotácia vo WinJupose ...
MiX

Příspěvek od MiX »

No jo, ale já mám v oblíbných vlákna na CN se snímky planet přístroji do 150 mm. Líbí se mi i Jupiteři tady na AF přes C6 nebo newtony 200. Na ty se rád dívám a vidím to tak, že i s malými kašpárky se dá hrát velké divadlo, a to i na naší scéně. Když se to umí.
Je fakt, že je v množství detailů může překonat Mewlon 200 v dobrých podmínkách, a ten překoná C11-ka na Barbadosu, kterou zase překoná C14-ka v Namibii, anebo na Filipínách.

Jde o individuální hranici, se kterou je každý z nás spokojený a o to, jestli při tomto stavu věcí vůbec může být spokojený.
Moje přístrojová hranice je na úrovni kvalitního newtonu 150-200, se snahou udělat pěkný, koukatelný snímek lahodící oku a duši. Na snímcích se primárně nesoustřeďuju na ty nejmenší detaily, ani na snímcích DSO nezkoumám, jestli v nějakém rohu nejsou hvězdičky šišaté.
Ty snímky, které jsem teď soukromně dostal a které jsou z identických dat, mi ukazují, že i kdybych fotil s C14 na Filipínách, tak při zpracování je prostor ke zlepšení.

Samozřejmě je to jenom můj pohled a ne svatá pravda.
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Tak ja by som to zhrnut tak, že záleží, čo je motiváciou robiť tieto fotky:

1. Urobiť najlepší možný snímok danou technikou v danej lokalite, nech to trvá hoci aj 10 rokov (náročné na vytrvalosť).
2. Robiť fotky pre radosť, netreba super seeing, hlavné je príjemné spracovanie, oku lahodiace.
3. Študovať zmeny štruktúr v atmosfére Jupitera (náročné na stabilne dobrý seeing).

Ja osobne sa radím k 3. Samozrejme ani jeden prístup nie je zlý, alebo dobrý. Každý len robí to, čo ho baví :).

Samozrejme ide to aj tým "gašparkom". Ukážka z 12cm refráku z pred 2 rokov cez G filter:
Obrázek

Tu ďalšia z obyčajného 12cm achromátu:
Obrázek
Naposledy upravil(a) Roman (Rick) dne 26. 05. 2020, 10:40, celkem upraveno 8 x.
MiX

Příspěvek od MiX »

Pěkné shrnutí. Jsem jasná dvojka :)
MayJ
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MayJ »

Dnešní ranní Jupiter, zatím se mi nedaří vychytat dobré podmínky...
Přílohy
JUPITER_FINAL.jpg
JUPITER_FINAL.jpg (24.2 KiB) Zobrazeno 4762 x
MiX

Příspěvek od MiX »

Moje první animace. Snímáno včera Newtonem MT 200/1000, každý snímek složený z jednoho videa.
Jupiter-2020-06-02.gif
Jupiter-2020-06-02.gif (720.72 KiB) Zobrazeno 4721 x
Beda
Věk: 82
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

pěkná animace, a na 200mm slušné detaily 8-)
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

MiX parádny výsledok vzhľadom na podmienky a priemer ;).
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Mix
Velmi pěkná anumace, je vidět, že se dá i menšími průměry dosáhnout skvělých výsledků.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Medojedlik
Věk: 42

Příspěvek od Medojedlik »

Mix - Moc pekny!
OO UK CT8 F4.5,TS SD-APO 80/560, AP900GTO CP4
Moravian C1+ 12000A, Canon EOS600D mod. by Ewers
QHY5L-IIC,ASI 290 mm
Trieder Celestron 15x70
medojedlik@gmail.com
MiX

Příspěvek od MiX »

Děkuji všem za pozitivní reakce.

Animaci jsem dělal v Gimpu, který přece jen trochu snížil kvalitu zdrojových snímků. Zkusím pro příště zjistit, jestli je možnost udělat bezztrátovou animaci a jak vyřešit to "poskakování" jednotlivých snímků.

Ještě přidávám statický snímek složený ze dvou nejlepších videí:
2020-06-02-0200.jpg
2020-06-02-0200.jpg (28.17 KiB) Zobrazeno 4637 x
Odpovědět