Včera tj. 17.5.2005 před 21.hodinou jsme pozorovali z pardubické hvězdárny meteobalón. Jasem odpovídal přibližně Jupiteru, směr severozápad, výška nad obzorem cca. 30-40 st., rychlast podobná hvězdné rychlosti. Pozorovali jsme dalekohledy z kopule, úhlová velikost odhadnuta na cca. 60-80". Světlá koule s bodovým leskem na spodní části, pod ní se chvílemi objevoval jasný odlesk od sondy. Nádherný pohled, zvětšení 100x. Ve 21:00 došlo k destrukci balónu. Kolega to viděl na vlasní oči, já jsem viděl zbytky v menším dalekohledu, světlý nepravidelný obláček (asi plyn) a od něj klesal zářící bod, ten se po chvíli rozdělil na dva. Sledovali jsme ten rychlejší, opět se po chvíli rozdělil. Po deseti minutách po rozpadu bod zeslábl natolik, že jsme jej ztratili. I na paralaktice se daly padající body pohodlně sledovat a držet v zorném poli 8).
Skvělý zážitek, škoda, že jsem neměl webku :'(. Neviděl někdo z vás včera tento úkaz?
Meteorologický balón
Meteorologický balón
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Meteorologický balón
Videl jsem spoustukrat... podrobnejsi info treba http://ok1dub.sweb.cz/balon/ - kdyz jsem hledal info o balonech, nasel jsem tyhle UFOlogy, ale ta reakce dole z chmi je prinosna...
Nakonec je tam i odkaz, kde se da kouknout na namerena data z balonu...
Balon jsem videl uz spoustukrat...
Nakonec je tam i odkaz, kde se da kouknout na namerena data z balonu...
Balon jsem videl uz spoustukrat...
Dobson 405/1800 GOTO
Mak 127/1500
Ha Lunt 35/400
Mak 127/1500
Ha Lunt 35/400
Meteorologický balón
Pro mě to byla tehdy premiéra
. Teprve letos v zimě jsem se dozvěděl, že jsou meteobalóny zanášeny až k Pardubicím ::).
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K