Beda, Psion: text som si preložil, ale nikde tam nevidím dôvod, prečo prešiel na Sony. Každopádne, stredofomát určite nie je odpoveď na všetko. Tak, ako pri každej práci, na každú úlohu treba použiť správny nástroj. Ten, kto fotí šport si tiež určite nekúpi pomalý stredoformát, ani niekto, kto lozí po horách a chce niečo ľahké a spratné do vrecka ... Ak ale ide o kvalitu výstupu - nielen ostrosť objektívu, ale celkové farebné podanie, tonalitu, dynamický rozsah, kontrast/mikrokontrast, 3D dojem a hlavne ak to ide do tlačiarní, na veľký rozmer, potom stredoformát je jasná voľba.
Debata o "Medium format look" je asi tak stará, ako debata o tom, či je lepší film, alebo ccd/cmos. Jasná odpoveď neexistuje. Existujú len preferencie fotografov. Ako som spomenul, ten, kto fotí šport vezme skôr mašinu s veľa fps, než niečo iné. Ja môžem povedať, Fujifilm so svojim 50R spravil husársky kúsok, keďže na stredoformát je prístroj veľmi kompaktný a ľahký (a lacný). Pre krajinkársku fotografiu to bola vcelku jasná voľba. Vlastne, môj batoh s dvoma stredoformátovými objektívmi a 3 pevnými sklami od Zeissu, je ľahší, ako za čias, keď som v ňom nosil Canon 6D. Ďalšia skvelá vec je mirroless technológia. Na druhej strane, ak by mohou prioritou bola nočná krajinka, šiel by som asi do bazárového Canonu 6d a zopár Samyangov ...
Dnešný Nikon D850 je veľmi slušná mašina, takisto ako aj Sony A7R IV a parametrami sú porovnateľné s dnešnými "low cost" stredoformátmi. Škoda len, že na DXO niet hodnotenia Fuji 50R, alebo S

.
Čo sa hĺbky ostrosti týka, rozdiel medzi dnešnými digitálnymi stredoformátmi a full frame zrkadlovkami nie je tak veľký, aby bol aj markantný rozdiel v práci s hĺbkou ostrosti (tie dnešné ccd/cmos senzory nie sú ani len 645 formát). Nepočul som veľmi o tom, že práve hĺbka ostrosti by mala byť rozhodujúcim faktorom pre kúpu stredoformátu. Iný rozdiel by bol, ak by sa jednalo o filmový stredoformát, napr. 6x7, či veľký formát. Ale aj tam záleží na tom, čo sa fotí. Napr. pri portrétoch je to vlastnosť vítaná, pri krajinkách vlastnosť hanená ...