Astrograf 200/800 s ostřením primárním zrcadlem a umístěním kamery v ose.
Astrograf 200/800 s ostřením primárním zrcadlem a umístěním kamery v ose.
Pokud je to blbost,tak se mi nesmějte,ale jelikož mám solidní vybavení na obrábění,napadlo mě zbavit se sekundárního zrcadla a toho pro mě dost nepříjemného bočního ostření tím,že bych primární zrcadlo usadil do výtahu na lineární vedení THK 9mm a ostřil středovým kuličkovým šroubem s malým stoupáním cca 2mm. Dalo by se tak elegantně vyřešit dálkové ostření a hlavně rozumně usadit zrcadlo,protože ta komerční řešení u těch levných Newtonů jsou docela zoufalství a kvalitní kolimace je základ dobré kresby soustavy. Moderní CCD kamery mají průměr 78mm,můj sekundár 70,takže cenrální zastínění by se nijak výrazně nezvětšilo (pavouk by taky zmizel).Uchycení kamery bych řešil do duralového prstence zasazeného do 8mm polykarbonátu,který se používá pro výrobu "skel" do brýlí,takže optické vlastnosti má dobré. Vznikla by tak uzavřená soustava,kam by se neprášilo a dala se tam rozumně udržovat teplota a vlhkost vzduchu.Byl by to speciál na focení kamerou,ale na vizuál mám MAKa 180/2700 a na focení DSLR zase ED 80.
Co na to řeknou zkušení?
Do budoucna bych ještě rád karbonový tubus.
Co na to řeknou zkušení?
Do budoucna bych ještě rád karbonový tubus.
Re: Astrograf 200/800 s ostřením primárním zrcadlem a umístěním kamery v ose.
Viděl bych jako neřešitelný problém planparalelnost a rovinnost toho polykarbonátu. Ta deska by musela mít optické opracování, aby tam nevnášela vady a antireflexní vrstvy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ten polykarbovát má rovinnost dokonalou. Nevyrábí se tažením,ale jako float,takže nějaký 2 mikrony. Mám kamaráda,co si ho nechal vsadit do pozorovací budky na ptáky a fotí přes něj dvanáctistovkou Canonem .Tvrdí,že to nemá chybu. On není problém na to nechat napařit antireflexní vrstvy,stejně jako to dělají na ta skla do brýlí. Případně bych mohl použít i normální sklo,ale tomu bych se rád vyhnul.V Německu prodávají sklo na uzavření Newtona 200 mm za 158 éček.Je to vsazené do kruhového rámu z duralu.Vadí mi na tom jen ta tloušťka skla 2mm. To by na moje účely nevyhovělo.Obávám se,že by to brzy odešlo při manipulaci s kamerou.Má i nějaký UV filtry. Je to Čína a nic o tom podrobného neuvádí.Kvalita si bude odpovídat ceně.Navíc mají momentálně stránky v rekonstrukci,takže není šance něco zjistit.
Mám tu kousek v Novém Boru skláře , kterým jsem stavěl CNC brusku na sklo,takže zkusím něco chytrého zjistit i tam.
Mám tu kousek v Novém Boru skláře , kterým jsem stavěl CNC brusku na sklo,takže zkusím něco chytrého zjistit i tam.
Klínovitost desky může být klidně 0,1mm na průměru 200 mm . Horší je pak to opracování ploch. To musí být lepší než 1/4 vlny aby ovlivnění zobrazení bylo minimální ,tady alespoň na Rayleighovo kritérium . Pochybuji o tom , že se dá tem materiál opracovat takto přesně , neboť ji měkčí než sklo. V podstatě by to byla Rasa bez deformace desky. No náklady na vyrobení takového držáku , by byly asi srovnatelné s cenou celé Newtona.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Přiznám se,že moc nerozumím tomu,o jakém opracování ploch mluvíš. To je právě můj problém,že v této oblasti teprve sbírám poznatky. Ten polykarbonát má dvě dokonale rovnoběžné a hladké plochy. Je homogenní a vsazený do rámu ho člověk ani nevidí. Není to žádný běžný plexík. Tohle je skutečně optický materiál na skla do brýlí,štíty,Levné foťáky z něj mají celou optiku. Dělal jsem CNC brusku na diamatové nože,kterými se ty čočky soustruží. Ten diamant je tak dokonale vybroušený,že se vyjede tvar čočky s dokonale vyleštěným povrchem a jen se nanášejí ochranné vrstvy.
V první fázi asi zkusím jen toho Newtona překrýt tím diskem a uvidím,co to udělá.CCD kameru ještě nemám,tak to prubnu přes Canon 6D. Snad mi to něco ukáže při srovnání s a bez.
Dík za každou smysluplnou připomínku.
V první fázi asi zkusím jen toho Newtona překrýt tím diskem a uvidím,co to udělá.CCD kameru ještě nemám,tak to prubnu přes Canon 6D. Snad mi to něco ukáže při srovnání s a bez.
Dík za každou smysluplnou připomínku.
[quote="Pupak"]Přiznám se,že moc nerozumím tomu,o jakém opracování ploch mluvíš. /quote]
Jak napsal astar, odchylka od roviny max. 1/4 lambda a to na obou plochách . Takže tak 15-20x přesněji, než uvádíš ty 2 mikrony.
S takovou přesností se brýlové čočky nikdy nesetkají
( a ani ji nepotřebují)
Jak napsal astar, odchylka od roviny max. 1/4 lambda a to na obou plochách . Takže tak 15-20x přesněji, než uvádíš ty 2 mikrony.
S takovou přesností se brýlové čočky nikdy nesetkají

lepší rada žádná než špatná
Dík za vysvětlení. Vyzkouším to v praxi a uvidím,jestli moje oko pozná rozdíl.Často je něco teoreticky blbost a v praxi to kupodivu funguje,případně obráceně.
Jinak když vypustím to uchycení kamery polykarbonátovou deskou a udělám to přes pavouka,má tahle koncepce nějakou další slabinu,o které netuším?
Myslím rovinnost nebo jinak odchylky od daného tvaru v celé ploše nesmí mít být větší 0,000138mm. U brýlových čoček , je to celkem jedno , samo oko je tak opticky nedokonalé, že se to ztratí . Příklad pohled přes tabulové sklo, které má odchylky v setinách mm.
Rozdíl je hlavně v té velikosti , ty levé foťáky mají optiku malou max kolem 1 cm . Otázka je jak potom ten objektiv kreslí . V nich musejí být členy o různých indexech a dispersích , aby se docílilo přijatelné korekce barevné vady .
Pokud již máš tu desku , tak není nic jednoduššího to zkusit. Pokud ti to bude stačit, tak není problém aby sis to vyrobil. Jsou to jen upozornění na úskalí , před tím než něco vyrobíš .
Jediný co má pavouk za slabinu je ,že vytváří difrakční kříže . No a vlastně i trochu tloušťka ramen , při slabých paprscích se muže deformovat .
Rozdíl je hlavně v té velikosti , ty levé foťáky mají optiku malou max kolem 1 cm . Otázka je jak potom ten objektiv kreslí . V nich musejí být členy o různých indexech a dispersích , aby se docílilo přijatelné korekce barevné vady .
Pokud již máš tu desku , tak není nic jednoduššího to zkusit. Pokud ti to bude stačit, tak není problém aby sis to vyrobil. Jsou to jen upozornění na úskalí , před tím než něco vyrobíš .
Jediný co má pavouk za slabinu je ,že vytváří difrakční kříže . No a vlastně i trochu tloušťka ramen , při slabých paprscích se muže deformovat .
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Nectnosti pavouka znám,takže to byl důvod,proč jsem uvažoval o jeho nahrazení. Je otázka,co ve výsledku má na kvalitu snímku větší dopad.Jestli optické nedostatky desky z PC, nebo z pavouka. První otázku,kterou jsem si položil bylo to,proč se používá pavouk,když PC deska by byla lepší a možná i levnější.No,asi by lepší nebyla.Prostě vyzkoušíme a uvidíme.Co oko nevidí,toho srdce neželí.V každém případě dík za názory.
- mirkovacik
- Věk: 53
Ja nie celkom rozumiem, načo by tam bolo to prekrytie polykarbonátom, akú funkciu by malo.
Ale keďže tiež mi je ten výťah nabok tiež nesympatický, tak sa mi nápad páči. Čo tak konštrukciu 2 pavúkov za sebou, jeden bude niesť vpredu korektor, druhy za ním kameru. A musíš medzi tým vyriešiť nejako strkanie filtrov. To bude dosť nepraktické. Filter kolo tam nemožeš dať. Možno niečo také ako suflíček pre RASA. (Dvierka na tubuse z boku?
)
A kolimovateľné to musí byť; to bude asi tiež nepraktické.
A čo teplý vzduch z chladenia kamery? Čo s ním? Vadil by? (RASA to tiež tak má...) (Ale to teplo by asi riešilo rosenie sekundáru, resp. v tomto prípade korektoru.
)
Ale keď to vyrobíš a bude to fungovať, kúpim si to od Teba.
Ale keďže tiež mi je ten výťah nabok tiež nesympatický, tak sa mi nápad páči. Čo tak konštrukciu 2 pavúkov za sebou, jeden bude niesť vpredu korektor, druhy za ním kameru. A musíš medzi tým vyriešiť nejako strkanie filtrov. To bude dosť nepraktické. Filter kolo tam nemožeš dať. Možno niečo také ako suflíček pre RASA. (Dvierka na tubuse z boku?

A kolimovateľné to musí byť; to bude asi tiež nepraktické.
A čo teplý vzduch z chladenia kamery? Čo s ním? Vadil by? (RASA to tiež tak má...) (Ale to teplo by asi riešilo rosenie sekundáru, resp. v tomto prípade korektoru.

Ale keď to vyrobíš a bude to fungovať, kúpim si to od Teba.

Ta deska z PC by měla za úkol držet malý tubus s korektorem a objímku na kameru. Počítal jsem zatím s nechlazenou kamerou. Dopad ventilátoru chlazené kamery nejsem schopen zvážit,protože mi chybí reálná zkušenost.To je jeden z důvodů,proč jsem to téma zde otevřel. Spodní výtah primáru by tubus prodloužil tak,aby kamera byla zhruba v ohnisku. Rozsah ostření by mohl být klidně i 100 mm. Co se kolimace týče,použil bych metodu tří kolmých laserů umístěných do trojúhelníku na konci tubusu. Je to poměrně přesná metoda,jak zajistit přesnou kolimaci. Paprsky těch tří laserů se musí sejít v jednom bodě,v ohnisku přesně ve středu objímky.Souosost by se nastavila jedním laserem v objímce na střed zrcadla.Pokud se to dobře a přesně vyrobí,tak se to jednou nastaví a mělo by to dlouho držet.Můj 20 let starý MAK je stále perfektně zkolimovaný. Ta uzavřená soustava by byla asi stejně stabilní. Líbí se mi ta představa,že odpadne ten hnusný vaklavý výtah,který bych musel stejně předělat.