Existuje čas?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Stepan123
Příspěvky: 35
Registrován: 30. 03. 2013, 10:56

Existuje čas?

#31

Příspěvek od Stepan123 »

OK souhlas. Jeste vysvetlim toto. Reaguji na vlakna, ktera jsou pul roku stara proto, ze jsem o existenci fora leta netusil a pred pul rokem zde nebyl. Tato temata me vzdy zajimala a cely zivot aktivne vyhledavam informace o tom kde vlastne ziji a proc tu jsme. Mym primarnim oborem nebyla fyzika, ale genetika a o to vic otazek mam, protoze jsem v patove situaci kdy vim ze Darwin ma v teorii hodne nesmyslu a na boha mam malu dukazu. A tak mi zatim nezbyva nez verit , at uz Darwinovi nebo vire. Rikejme tomu nudle v bande.
Uživatelský avatar
Gogostyl
Příspěvky: 62
Registrován: 16. 05. 2009, 17:01

Existuje čas?

#32

Příspěvek od Gogostyl »

Čas je život a naopak,řekl bych...
Uživatelský avatar
Boramyr
Příspěvky: 189
Registrován: 22. 09. 2007, 03:37
Bydliště: Útušice
Věk: 40

Existuje čas?

#33

Příspěvek od Boramyr »

Třesky plesky, to už není ani deepity... zkus to trochu rozvést a obhájit, že to, co píšeš, není jen shluk slov. Říct můžeš cokoliv, to ano, ale obvykle je fajn, když to má nějaký smysl. Celé tohle vlákno je surrealistická směska, o níž doteď nevím, zda je spíš k smíchu, nebo k pláči.
Uživatelský avatar
Gogostyl
Příspěvky: 62
Registrován: 16. 05. 2009, 17:01

Existuje čas?

#34

Příspěvek od Gogostyl »

Tady není co obhajovat ani rozvádet.
Uživatelský avatar
Boramyr
Příspěvky: 189
Registrován: 22. 09. 2007, 03:37
Bydliště: Útušice
Věk: 40

Existuje čas?

#35

Příspěvek od Boramyr »

Taky jsem toho názoru, ale přesto jsem se snažil být pozitivní a zjistit, zda nejde o nedorozumnění.
Uživatelský avatar
sampilot
Příspěvky: 7
Registrován: 05. 04. 2013, 16:01

Existuje čas?

#36

Příspěvek od sampilot »



S tímto tématem trochu souvisí i další palčivá otázka, kterou tady nakousl Honza Ebr. Pokud z celého prostoru hypoteticky odstarním veškerou hmotu a energii, bude to ještě prostor a bude v takovém prostoru plynout čas?
Já si myslím, že čas je přímo závislý na energii a hmotě, bez nich totiž není nic a ani čas.
Byla tu myšlenka na závislosti na hmotě rozpínajícího se vesmíru. Myslíte, že s vesmírem se rozpíná i čas, to by se potom vesmír vlastně nerozpínal, a jestli ne tak proč, že by nebyl z tohoto vesmíru? Tak fakt nevím.
Uživatelský avatar
masan
Příspěvky: 98
Registrován: 29. 01. 2011, 15:26

Existuje čas?

#37

Příspěvek od masan »

V suvislosti s touto debatou mi pride celkom zaujimava jedna hlaška z Orwelovho romanu 1984 - parafrázujem: "Čo je to minulosť? Existuje niekde vo vesmíre miesto, kde sa nachádza minulosť? (fyzicky)"
Analogicky sa možem opytať čo je to budúcnosť a či existuje nejake miesto vo vesmire, kde sa nachádza buducnosť.
Nie som fyzik, no zda sa mi, že fyzika je doma hlavne pri popise hmotnych veci (vratane energii), čas je nehmotny a preto z hľadiska fyziky divný (ako boh, duša atd). Fyzicky nikde neexistuje minulosť ani buducnosť, no aj tak ich vnimame.
Skor ako otazka či existuje alebo neexistuje čas mi preto prijde zaujimavejšia otazka, či existuje plynutie času. Fyzici poznajú termín "blokový čas" čo laicky znamená, že čas je "položený" v priestore celý, bez toho aby sa delil na minulosť, pritomnosť a buducnosť. Všetko sa už akoby stalo, len naše vedomie to nevníma ako jeden blok, ale ako postupne plynutie udalosti. Len neviem, či táto teoria z filozofického hľadiska nevedie k absolutnemu determinizmu.
Tak len týchto par poznamok možno ako namet k dalšiemu pokračovaniu tejto psychedelickej diskusie :)
triedre: nikon 7x35,BPC 7x50, skymaster 15x70, 25x100, AZ4, fotostatív Baader Astro&Nature
Momo
Příspěvky: 7
Registrován: 10. 02. 2019, 16:02

Re: Existuje čas?

#38

Příspěvek od Momo »

Pre zainteresovanych tvrdohlavcov presvedsenych o existencii toku casu. Cas je len iluzia. Vsetko sa da vyjadrit energiou a ta energia je to co je skutocne. Cas je len odvodeny konstrukt. Zamyslite sa nad tym, ci je tok casu pre kazdeho pozorovatela v rovnakej sustave rovnaky, ale pozorovatelia budu rozny. Clovek, korytnacka, pes, vazka. Kazdy z tychto pozorovatelov bude tok casu vnimat inak. Je to podmienene rychlostou spracovavania informacii. Cim rychlejsie bude pozorovatel spracovavat informacie tym pomalsie bude pre neho plynut cas. Hypoteticky, ak by pozorovatel spracovaval informacie okamzite, tok casu by sa pre neho uplne zastavil. Dalsi pozorovatel by spracovaval informacie velmi pomaly, zdanlivo vobec a tok casu by bol pre neho okamzity a vsetka mozna existencia by sa odohrala v nekonecne uzkom "casovom okamziku". Cas tu pre nas znamena len pomocku, nic viac. Na zmenu netreba poznat cas. Myslite si, ze cas plynul tak, ako ho vnimame nasimi ocami este pred tym nez sme tu boli? To je hlupost, tok casu je cisto podmieneny nasim vedomim. Jedine co existuje je vektor a energia. Ak mame casticu s urcitou pokojovou hmotnostou a vieme o smere jej pohybu, zmerame jej kineticku energiu, tak vieme o nej absolutne vsetko co potrebujeme vediet. Netreba merat, za aky cas prejde nejaku vzdialenost, to uz by boli odvodene hodnoty. Pochopte, ze cas je iluzia. Skutocny je len pohyb castic a z tohoto pohybu odvodzuju nase mozgy cas. Mozeme popisat nejaky dej tak, ze za nejaky pravidelny cyklus, urazi castica tuto vzdialenost, ale neni ten pravidelny cyklus len nejaky pohyb? Cas skutocne neexistuje....ale je pre nas dobrym sluhom.

Edit: Este som zabudol podotknut, ze aj ked sa vsetko (ne)deje okamzite, tak je vesmir kauzalny. Ale cas ako taky je odvodeny, neni skutocny a vsetko sa da vyjadrit bez neho.
Uživatelský avatar
armichael
Příspěvky: 703
Registrován: 22. 12. 2019, 21:35
Bydliště: Znojmo
Věk: 53

Re: Existuje čas?

#39

Příspěvek od armichael »

"pre zainteresovanych tvrdohlavcov".... ach jaj, toľká bohorovnosť, že som z nej skoro odpadol.
kľudne si mysli, že čas neexistuje, ale keď napíšeš niečo o rýchlosti spracovania informácií, tak počítaš s časom. Že sa častica pohne niekam za nejaký cyklus? nebude tým cyklom náhodou čas?
Informácie na tému, že čas neexistuje som už kedysi hľadal a zakaždým som našiel len to, že čas existuje. Sám neviem prečo by nemal, len ma proste k tejto myšleinke kamarát doviedol a nedalo mi.
A vôbec, čas nám nie je dobrým pomocníkom, keď si ho už uvedomím tak ma zvyčajne poriadne nasiera :-D Buď ho nemám alebo niečo trvá strašne dlho. Takže súhlasím s myšlienkou že čas by sa mal zakázať.
AZ-EQ6 + TS Apo 115/800, SW Flextube 300/1500
Sluníčkomet dvojkanón v2: Daystar SolarScout 60/930 & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Uživatelský avatar
Yarkho
Příspěvky: 1478
Registrován: 23. 07. 2018, 18:20
Bydliště: Říčany
Věk: 42

Re: Existuje čas?

#40

Příspěvek od Yarkho »

Momo píše: Cas je len iluzia. Vsetko sa da vyjadrit energiou a ta energia je to co je skutocne. Cas je len odvodeny konstrukt.
Bezvýznamné a nič nehovoriace posúvanie bránky.

Ak sa chceš presvedčiť o existencii času, pozri si, kedy si publikoval príspevok. #empiricismftw
Celestron C11 Edge HD - C8 Edge HD - C6 XLT - TS Apo 125mm f/7.8, 102mm f/7, 80mm f/7
AZ-EQ6; HEQ-5; AZ-GTiX ; AM5 - bino MaxBright II / okuláry TV Panoptic / Vixen SSW / Baader Morpheus / SW Aero ED
http://astrofotky.cz/~Yarkho
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 3409
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 41

Re: Existuje čas?

#41

Příspěvek od hades »

Kdysi dávno jsem viděl dokument, ve kterém ukazovali, jak vidí moucha - a hlavně s jakou rychlostí vnímá své okolí. Bylo to výrazně rychlejší, než je vnímání lidské. Asi to bude tím, že my toho vnímáme strašně moc, díky možnostem, které nám dává mozek. Naopak moucha má kapacitu vnímání menší, takže to zpracování bude rychlejší. Dá se to aplikovat i na různé lidi a dokonce i na jednoho člověka v různých situacích. Dítě vnímá čas jinak, než dospělý. Dospělý vnímá čas jinak když se nudí a jinak když je zabraný do práce.
Je to jenom a vnímání, je to relativní
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Uživatelský avatar
peto
Příspěvky: 504
Registrován: 03. 07. 2004, 03:09

Re: Existuje čas?

#42

Příspěvek od peto »

Ako teda "vnima" cas elementarna castica, napr. foton?

Odoslané z SHT-AL09 pomocou Tapatalku
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11574
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: Existuje čas?

#43

Příspěvek od Psion »

Na tohle téma existuje spousta teorií, že čas je jen naše iluze, abychom byli schopni fungovat. Kamarád kdysi napsal zajímavý paradox "Co bylo už nikdy nebude, co bude ještě nikdy nebylo, tedy to co nebylo ani nebude je právě teď" Můj názor (pro řadu lidí trochu extrémní), že vše kolem nás je jen iluze, která vychází z kvantové teorie.

Jedna z teorií, docela bláznivé ne?

https://www.youtube.com/watch?v=V7EshXkk_tU

taky zajímavý:

https://www.youtube.com/watch?v=nyMOuaa7hF0

Líbí se mi díly o čase s Morganem Freemanem
Momo
Příspěvky: 7
Registrován: 10. 02. 2019, 16:02

Re: Existuje čas?

#44

Příspěvek od Momo »

Na predosle odpovede nemienim odpovedat, pretoze ste sa nad tym ani trochu nezamysleli a striktne to odmietli. Ak sa niekam s touto myslienkou posuniete, tak mozeme rozvinut debatu.
peto píše:Ako teda "vnima" cas elementarna castica, napr. foton?
Toto je ta spravna otazka :)
Z pohladu fotonu (bavime sa v hypotetickej sfere hej?) sa deje vsetko naraz. Rychlost svetla vo vakuu je absolutnym vrcholom sirenia sa informacie. Ak by sme dosiahli rychlost svetla, prekonali by sme v okamihu nekonecnu vzdialenost...samozrejme ten okamih by bol relevantny len pre nas. Pre statickych pozorovatelov by to boli veky. Pouzivam terminy "dej", "vek", "rychlost", "okamih" iba pre vyjadrenie myslienky. Tak prosim, neskusajte ma chytat za slovicka. Skuste sa nad tym vazne aspon trochu zamysliet. Sam si s tym lamem hlavu uz "dlho" :D . Nieje to ziadna fantasmagoria, ktoru som si niekde precital (vlastne sa o tom hladaju informacie dost tazko), ale hlboka uvaha nad tym co je vlastne cas. Myslite si, ze ked sme tu este neboli, tak tie miliardy rokov plynuli nejakym tempom? Ako rychlo plynie cas bez pozorovatelov? Vzajomny pohyb castic je to co existuje a je jedno ci som mucha alebo Morla z nekonecneho pribehu, alebo ci sa pohybujem rychlostou svetla, tie castice sa budu v zavislosti na sebe pohybovat rovnakou energiou. Ono by to bolo najlepsie vyjadrit vizualne, aby sme sa vsetci pochopili a mohli dospiet k uspokojivemu zaveru.

@Psion: Toto dokazuje ako subjektivne vnimame cas, ale nevidime jeho pravu tvar, co za tym vsetkym je. To je pred nami skryte, nie vsak neodhalitelne ;)
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24316
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Existuje čas?

#45

Příspěvek od MilAN »

Mě u těhle všech úvah vždycky chybí ten naprostý úvod : ...vystudoval jsem ... . jsem ... nevím o tom nic , ale .....
Potom není potřeba urářet ostatní diskutující, budou se s tebou bavit "na úrovni"
A není důležité, jak utíká čas mouše, a jak veverce - důležité pro obě bude to, že se pro ně Země otočí - a to bez ohledu na to , pro koho - stejně
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět