Stavba montáže
- FliegenderZirkus
stavba montaze
Zdravím fórum,
rád bych se vás zeptal na jeden druh uložení paralaktické montáže do podstavce, který jsem našel v knize Compendium of Practical Astronomy. Jedná se o kužel označený jako Porter's Folly mounting. A můj dotaz - součást označená jako „roller” je poháněný pastorek a celé soukolí je obyčejné čelní? Tj. není tam vůbec šnek...jen jestli to dobře chápu. Předem děkuju za případné odpovědi.
rád bych se vás zeptal na jeden druh uložení paralaktické montáže do podstavce, který jsem našel v knize Compendium of Practical Astronomy. Jedná se o kužel označený jako Porter's Folly mounting. A můj dotaz - součást označená jako „roller” je poháněný pastorek a celé soukolí je obyčejné čelní? Tj. není tam vůbec šnek...jen jestli to dobře chápu. Předem děkuju za případné odpovědi.
stavba montaze
Já se domnívám, že tam není žádné ozubení, že se jedná o třecí převod mezi broušeným pastorkem a broušeným kolem, jež je součástí polární osy
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- FliegenderZirkus
stavba montaze
To je pravda, říkal jsem si, že ozubení by asi bylo nakresleno jinak. Je ten pastorek vůbec poháněný? Přemýšlím totiž, jak funguje tohle:
http://www.optcorp.com/product.aspx?pid ... -278-16273
(fotka vlevo)
Tam je určitě šnek, ale kužel musí být nějak uložený, je teda možné, že k pohonu slouží šnek a uložením je obyčejný odval toho „roller” ?
Jen pro uvedení na pravou míru - ne, že bych kupoval montáž za $13 000, ale mám to do školy jako konstrukční cvičení. :) Ještě jednou děkuju za reakce
http://www.optcorp.com/product.aspx?pid ... -278-16273
(fotka vlevo)
Tam je určitě šnek, ale kužel musí být nějak uložený, je teda možné, že k pohonu slouží šnek a uložením je obyčejný odval toho „roller” ?
Jen pro uvedení na pravou míru - ne, že bych kupoval montáž za $13 000, ale mám to do školy jako konstrukční cvičení. :) Ještě jednou děkuju za reakce
stavba montaze
Ten pastorek je určitě poháněný -pokud tedy jde o třecí převod - což se také dělá. Vrchní část toho kužele je opřena o jedno nepoháněné ložisko a o jeden pastorek, který pohání.
V tom druhém případě - kde je jasně velké šnekové kolo - je vidět v podstatě pouzdro polární osy. Dole bude opřena o malé ložisko(stačí radiální ) , nahoře bude ložisko většího průměru (nejspíše radiálně axiální) . Alespoň tak bych to u dražší montáže tipoval.
V tom druhém případě - kde je jasně velké šnekové kolo - je vidět v podstatě pouzdro polární osy. Dole bude opřena o malé ložisko(stačí radiální ) , nahoře bude ložisko většího průměru (nejspíše radiálně axiální) . Alespoň tak bych to u dražší montáže tipoval.
- FliegenderZirkus
stavba montaze
Když se zaměřím na ten druhý případ (se šnekem), tak polární osa (hřídel) je tedy ze dvou částí - kuželové s ložisky a ze samotné vidlice, mezi kterými je spojka se šnekovým kolem? Když se všude píše, jak je důležitá tuhost, tak mi to přijde zvláštní. Nevíte o fotce pěkně „vykuchané” montáže, kde by to bylo vidět? Schéma nebo výkres asi na internetu není...já našel nejlepší tohle (úplně dole):
http://www.mathis-instruments.com/wdrive.html
Abych pro představu doplnil zadání, tak dalekohled má mít 40 kg a montáž musí být vidlicová.
http://www.mathis-instruments.com/wdrive.html
Abych pro představu doplnil zadání, tak dalekohled má mít 40 kg a montáž musí být vidlicová.
stavba montaze
Když se zaměřím na ten druhý případ (se šnekem), tak polární osa (hřídel) je tedy ze dvou částí - kuželové s ložisky a ze samotné vidlice, mezi kterými je spojka se šnekovým kolem? .Ne, tak to není. Na polární ose je pevně přidělaná vidlice a zároveň na té polární ose je šnekové kolo, které se přes spojku s ní pevně spojí . Při současných motorech a elektronice může být i šnekové kolo uchyceno napevno.
- FliegenderZirkus
stavba montaze
Aha, tak snad jsem o něco blíž, i když v tom popravdě pořád dost plavu. Vidlice s hřídelí polární osy tedy nikdy není z jednoho homogenního kusu materiálu, např. hliníkovího odlitku? A spojka je tam vždy, i kdyby se nepředpokládala ruční manipulace? Na tomhle odkazu jsou dole fotky s popisem
The polar axle is a 9" O.D. cast 303 Stainless Steel tube with an 18" diameter 7075 aluminum hub pressed into place.Já si to prostě pořád neumím představit. Odpovídá to trochu tomhuhle schématu? Takové radiálně-axiální kluzné ložisko neznám, resp. spíš jde jen o dva hladké povrchy, žádné speciální ložisko to není...?
The polar axle is a 9" O.D. cast 303 Stainless Steel tube with an 18" diameter 7075 aluminum hub pressed into place.Já si to prostě pořád neumím představit. Odpovídá to trochu tomhuhle schématu? Takové radiálně-axiální kluzné ložisko neznám, resp. spíš jde jen o dva hladké povrchy, žádné speciální ložisko to není...?
- FliegenderZirkus
stavba montaze
Zkusím ještě jeden dotaz. Našel jsem moc hezkou fotodokumentaci jednoho postupu výroby:
http://www.gierlinger.cc/montierungsbau.htm
Jedinou neznámou je pro mě to, jak by vypadal řez na tom druhém obrázku seshora, zejména jak se síla od vidlice a dalekohledu přenáší do toho podstavce, neboli jak to tam bude s ložisky. Nevíte někdo? Děkuju
http://www.gierlinger.cc/montierungsbau.htm
Jedinou neznámou je pro mě to, jak by vypadal řez na tom druhém obrázku seshora, zejména jak se síla od vidlice a dalekohledu přenáší do toho podstavce, neboli jak to tam bude s ložisky. Nevíte někdo? Děkuju
stavba montaze
Síly od vidlice budou jak v radiálním,tak i axiálním směru.Jak velké,to záleží na náklonu polární osy. Podle toho se volí druh uložení a mohutnost.Nejsnažší je použití kuželíkového ložiska,které přenese velké radiální i axiální síly v celkem malém zastavovacím rozměru.Druhé ložisko na hřídeli už může být jen kuličkové. Případně lze vyrobit atypické kuličkové ložisko se správnou polohou drážky proti hlavnímu zatížení. Možností je spousta,je to spíše otázka ceny,robustnosti a v dle možnosti dodavatelů jednotlivých komponentů.
Vymyslet lze cokoliv,ale snadná realizace je věc druhá a asi ta zásadnější.
Vymyslet lze cokoliv,ale snadná realizace je věc druhá a asi ta zásadnější.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
stavba montaze
caute
Ja si tez robim sam navrh montaze... Ja rozmyslam nad loziskami... kuzelikove..alebo trecie... podla mna by boli asi lepsie trecie... Ja som ponal moju montaz tak trosku megalomansky... zatim by som dal nan 315/1450 newton..ale sporim si na sklo 720dia...
Dalej mam dilemu... ci to postavit na hriadeloch dia 100mm...alebo na hrubostennych ruruach... do 200mmvonakjsi priemer...
Mam rozrobenych zopar dalekohladov... a pojdu mi nato 3 kusy... ritchey-chretien 250/3500.. ten newton 315/1450 a dublet 150/1500...
aleneviem... klzne je tazko vyrobit... kuzelikove... by boli dobre..len sa bojim..ze by to nejaky cas naskakovalo,mozno nie... a mam problem s najdenim xlapika co vyrobi snekovy prevod... tak aby sa dal este zabrusit... ovladanie uz nieje problem... ma za sebou uz niekolko studii...prototypov... v malom formate... noh neni to jednoduche... ja len nemecku montaz./.. vidlica sa mi nepaci...
Ja si tez robim sam navrh montaze... Ja rozmyslam nad loziskami... kuzelikove..alebo trecie... podla mna by boli asi lepsie trecie... Ja som ponal moju montaz tak trosku megalomansky... zatim by som dal nan 315/1450 newton..ale sporim si na sklo 720dia...
Dalej mam dilemu... ci to postavit na hriadeloch dia 100mm...alebo na hrubostennych ruruach... do 200mmvonakjsi priemer...
Mam rozrobenych zopar dalekohladov... a pojdu mi nato 3 kusy... ritchey-chretien 250/3500.. ten newton 315/1450 a dublet 150/1500...
aleneviem... klzne je tazko vyrobit... kuzelikove... by boli dobre..len sa bojim..ze by to nejaky cas naskakovalo,mozno nie... a mam problem s najdenim xlapika co vyrobi snekovy prevod... tak aby sa dal este zabrusit... ovladanie uz nieje problem... ma za sebou uz niekolko studii...prototypov... v malom formate... noh neni to jednoduche... ja len nemecku montaz./.. vidlica sa mi nepaci...
stavba montaze
Pokud se ptáš takto naprosto vážně, potom je celkem jasné, že s konstruováním nemáš vůbec žádné zkušenosti a nejspíš ani k tomu odpovídající vzdělání. Montáž na dalekohled průměru 720 mm ti tady nikdo nevymyslí na základě 3 slovných útržkovitých částí vět, které používáš. Promiň, ale je to asi vše, co se k tomu , co tu uvádíš v podobě asi 100 teček, dá napsat.
stavba montaze
možná by ti mohlo pomoci jako nápověda tabulka p. Drbohlava: http://www.dalekohledy-drbohlav.cz/montaze.html
Příště by zřejmě bylo výhodnější se zde vyjadřovat v ucelených větách - přeci jenom máš dostatek času na formulaci svého příspěvku. Zvláště pokud plánuješ něco tak velkého.
možná by ti mohlo pomoci jako nápověda tabulka p. Drbohlava: http://www.dalekohledy-drbohlav.cz/montaze.html
Příště by zřejmě bylo výhodnější se zde vyjadřovat v ucelených větách - přeci jenom máš dostatek času na formulaci svého příspěvku. Zvláště pokud plánuješ něco tak velkého.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
stavba montaze
ja len nemecku montaz./.. vidlica sa mi nepaci...
Fakt trochu megalomanské, kor na 720-ku. Pár takových pokusů (500mm) už jsem viděl osobně (dělal jsem na ně elektroniku). To chceš používat na co, na vizuální pozorování ? V tom případě si to ale ještě hodně rozmysli, lezení kolem takového monstra na německé montáži je naprostá šílenost, v dost polohách to bude úplně nedostupné, balancovat ve tmě na žebříku/schůdcích ve výšce kolem 4-5m, při každém popojetí slézt, převést schůdky o kus vedle, to je fakt chuťovka.
Podle mě, pokud chceš takový průměr na koukání, tak jedině v ALT-AZ provedení ve vidlici. Tam se dostaneš aspoň okulárem do stále dobře definované polohy (třeba do boku).
Pokud by to mohl být cassegrain, bylo by to nejlepší.
Fakt trochu megalomanské, kor na 720-ku. Pár takových pokusů (500mm) už jsem viděl osobně (dělal jsem na ně elektroniku). To chceš používat na co, na vizuální pozorování ? V tom případě si to ale ještě hodně rozmysli, lezení kolem takového monstra na německé montáži je naprostá šílenost, v dost polohách to bude úplně nedostupné, balancovat ve tmě na žebříku/schůdcích ve výšce kolem 4-5m, při každém popojetí slézt, převést schůdky o kus vedle, to je fakt chuťovka.
Podle mě, pokud chceš takový průměr na koukání, tak jedině v ALT-AZ provedení ve vidlici. Tam se dostaneš aspoň okulárem do stále dobře definované polohy (třeba do boku).
Pokud by to mohl být cassegrain, bylo by to nejlepší.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
stavba montaze
jupitrer: To je úsměvný příspěvek s naivními představami. Pokud vím je u nás největší dalekohled (light dobson) 600mm a jeho zrcadlo výrobce ladí mám pocit asi šestý rok a pořád není dodělané.
stavba montaze
Souhlasím s posledními příspěvky...Kdo se chce pustit do takové montáže, měl by kromě řady jiných věcí umět spočítat rozdíl mezi průhybem roury a plnostěnné hřídele. Mimochodem by zjistil, že základem je průměr.
Na kluzná ložiska velkých průměrů pozor - bronz se při změnách teplot chová přirozeně jinak než ocel a je trochu kumšt mít vůli tak akorát, aby to v zimě nezatuhávalo.
Na kluzná ložiska velkých průměrů pozor - bronz se při změnách teplot chová přirozeně jinak než ocel a je trochu kumšt mít vůli tak akorát, aby to v zimě nezatuhávalo.