Stavba montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
johnna

stavba montaze

Příspěvek od johnna »

takže mám 1. otázku ohledně vidlicovek.

Proč se některé dělají se sklonem polární osy o 45(?) st. a jiné ne?

viz. obrázky:
1.http://www.kiroastro.com/images/neaf08/1028.jpg
2.https://www.bigbangastro.com/images/LX4 ... header.jpg

díky
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
Ekolog

stavba montaze

Příspěvek od Ekolog »

Pokud dobře chápu otázku. Polární osa je rovnoběžná se zemskou osou. Na jižním pólu je paralaktická montáž vlastně montáží azimutální, na rovníku je polární osa položena vodorovně (mimochodem moc pěkné montáže). Čili sklon polární osy = zeměpisné šířce.
Pokud jsem otázku nepochopil. Na prvním obrázku je paralaktická vidlicová montáž a na spodním obrázku je azimutální naváděná montáž.
johnna

stavba montaze

Příspěvek od johnna »

No tak i tak :)

1. Myslel jsem, že jsou to obě paralaktické vidlicové montáže. Takže díky za upřesnění. Jinak někde jsem četl, že azimutální montáže nejsou tolik vhodné pro astrofoto, ale přitom ta druhá sestava od Meade je určena na astrofoto, jak je to teda?

2. No a ta první montáž je teda sestavena pro určitou zeměpisnou šířku, je tedy "nepřenosná", protože elevace(?) se tam nedá měnit, jako např. u klasické německé montáže?
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
Ekolog

stavba montaze

Příspěvek od Ekolog »

Montáže se dělají buď pro určité místo, např. Kozelský, nemají možnost nastavení sklonu polární osy, nebo např. Zeissovy montáže se dají v určitém rozmezí nastavit. Doporučuji navštívit pár LH a omrknout jak jsou montáže vyrobeny. Kupované montáže musí být vždy nastavitelné.
Homer
Věk: 71

stavba montaze

Příspěvek od Homer »

Paralaktická montáž, jejíž hodinová osa je rovnoběžná s osou rotace Země, vznikla z důvodu snahy vyloučit pči pozorování stálý pohon v deklinaci. Při pozorování (fotografování ) objektů mimo sl.soustavu stačí precizně ustavená montáž, jejíž skon odpovídá zeměpis.šířce místa pozorování ( jak zde již bylo uvedeno ) a pohon proti rotaci Země polární (hodinové ) osy.
Pokrok v elektronice umožnil stálý pohon v obou osách RA i DEC,  proto se používají i montáže azimutální a to i pro veliké dalekohledy.
U malých montáží to bude užíváno tam, kde se dodávají dalekohledy s montáží a kde je boj o cenu výsledného produktu. Mechanika je výrobně draží než elektronika.
U velkých dalekohledů to jsou důvody řešení konstrukce a nosnosti a výsledné ceny tím ostatně taky...
Martin Vyskočil
Věk: 45

stavba montaze

Příspěvek od Martin Vyskočil »

takže mám 1. otázku ohledně vidlicovek.

Proč se některé dělají se sklonem polární osy o 45(?) st. a jiné ne?

viz. obrázky:
1.http://www.kiroastro.com/images/neaf08/1028.jpg
2.https://www.bigbangastro.com/images/LX4 ... header.jpg

díky
Tady jde nejspíš o menší guláš v pojmech. Oba obrázky jsou vidlicové montáže, ale ta první je paralaktická a ta druhá je azimutální. U paralaktické montáže ma smysl se bavit o polarní ose a ta skutečně míří k nebeskému pólu a musí být skloněná (ale ne o 45°!). Ta druhá montáž je azimutální a zde neexistuje polární osa. Jsou zde osy v azimutu a ve výšce. A abych to lehce "rozostřil", tak u vidlicové montáže se občas ta vidlice vyrábí šikmá o úhel 45° z toho důvodu, aby šel dalekohled otočit do zenitu (resp. k pólu) a nepraštil přitom do stativu.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Ekolog

stavba montaze

Příspěvek od Ekolog »

Zapomenul jsem odpovědět na tuto otázku:
"1. Myslel jsem, že jsou to obě paralaktické vidlicové montáže. Takže díky za upřesnění. Jinak někde jsem četl, že azimutální montáže nejsou tolik vhodné pro astrofoto, ale přitom ta druhá sestava od Meade je určena na astrofoto, jak je to teda?:"
Pokud chci vidlicovou azimutální montáž použít na focení musím ji umístit na paralaktický klín, čímž skloním svislou osu tak, aby byla rovnoběžná s osou zemskou. Na focení mohu použít i azimutální montáž, ale musím zajistit synchronní stáčení čipu/kazety tak, aby nedošlo ke stočení snímaného pole. Takže dalekohled nastavuji v současně v azimutu, ve výšce nad obzorem a stáčim čip/kazetu.
johnna

stavba montaze

Příspěvek od johnna »

aha, tak díky všem, už jsem zase trošku víc v obraze. Další otázky určitě ještě přijdou...
Teď mám snad jen tuhle jednu: Jak presné by mělo být to nastavení sklonu polární osy(mám ten pocit, že se tomu říká elevace?). Stači přesnost na desítky minut, nebo je to málo, či zbytečně moc?

PS: třeba u mé budiškničemu german mount jsem rad, když nastavím s přesností 1-2 stupně :)
MilAN
Věk: 77

stavba montaze

Příspěvek od MilAN »

Jdo po to , k čemu tu monzáž potřebuješ.. Na focení co nejpřesněji, 5´je rozumné hodnota. Na vizuální pozorování je to skoro jedno. Elebvace se v astrronomii ani geodezii zrovna nepoužívá. Sklon polární osy je dost dobrý termín, ne ? :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
johnna

stavba montaze

Příspěvek od johnna »

jo jo mas pravdu, blbe jsem si to zapamatoval. Sklon polarni osy je urcite spravny termin. ;)

No potreba bude na fotometrii a taky me urcite zalaka udelat nejakou tu fotku, takze uz si mi vlastne odpovedel...
PS: nevim jak ty, ale ja jako zatim neznalec strojariny si moc nedokazu predstavit, pokud bych to delal "na pevno(neprenosnou verzi)" jak docilit pri vyrobe takove presnosti :-[ no uvidime...
Jednou jsme se tu bavily o montazi Skyscan EQ-6 GO-TO , ktera ted stoji cca 27000. Myslis, ze u tehle se to da tak presne nastavit? Ja tomu moc neverim.
Homer
Věk: 71

stavba montaze

Příspěvek od Homer »

Jen doplním, že "elevace" je termín, který je spojen s dějem, při kterém dochází k fyzickému zdvihání tělesa. Odtud elevátor nebo taky zdviž ( výtah ), kapilární elevace - tedy vzlínání kapalin proti působení gravitace, nebo kladný náměr dělostřelecké hlavně - tedy opět její zdvih nahoru...(Jsem vojenskou odborností dělostřelec :))
Použití tohoto termínu pro úhel sklonu polární osy montáže je proto nevhodné.
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

stavba montaze

Příspěvek od BiF »

PS: nevim jak ty, ale ja jako zatim neznalec strojariny si moc nedokazu predstavit, pokud bych to delal "na pevno(neprenosnou verzi)" jak docilit pri vyrobe takove presnosti Embarrassed Smiley no uvidime...
Jednou jsme se tu bavily o montazi Skyscan EQ-6 GO-TO , ktera ted stoji cca 27000. Myslis, ze u tehle se to da tak presne nastavit? Ja tomu moc neverim.
Nevím, jestli jsem to dobře pochopil, ale tou přesností výroby máš na mysli přesnost sklonu polární osy? I když budeš dělat montáž "napevno", tak stejně musí montáž mít možnost jemného doladění sklonu polární osy i jejího azimutu. To nelze dělat napevno, ať uděláš sloup pod montáž sebelepší, montáž velmi pevnou, ..., tak se to stejně jednou někde pohne a ty musíš mít možnost to doladit.

A k té EQ6. Věř mi, že tak přesně to lze nastavit, jsou na to metody. Pokud by to nešlo, tak by s tím nikdo nefotil...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
MilAN
Věk: 77

stavba montaze

Příspěvek od MilAN »

Jednou jsme se tu bavily o montazi Skyscan EQ-6 GO-TO , ktera ted stoji cca 27000. Myslis, ze u tehle se to da tak presne nastavit? Ja tomu moc neverim.Jde to, a není to až takový problém. Pokud Ti tu někdo tvrdí, že to nejde pomocí polárního hledáčku nebo pomocí CCD kamery, tak by měl spíš napsat, že to neumí, než že to nejde. Pomocí plolárního hledáčku to ustavíš behem 3 minut.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
johnna

stavba montaze

Příspěvek od johnna »

Pro Fra> ano to jsem presne myslel. To mas pravdu, to jemne doladeni bude zdrejme vzdy nutnost...

takze zatim diky vsem...
honza.ho

stavba montaze

Příspěvek od honza.ho »

Tak už je na světě i nabídka na tu drobnější verzi, cena 5 750 EUR bez daně pro prvních 100 zájemců. Docela by mě zajímalo, jestli v budoucnu přijde na trh s něčím podobným i konkurence.

http://www.astrosysteme.at/images/DDM60 ... 0709_E.pdf

Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Odpovědět