Stavba montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
-karneades-

stavba montaze

Příspěvek od -karneades- »

do Astro Systeme Austria (Wels) se chci zajet podívat, plánuji ten výlet na příští týden, kdyby se našel spolu-výletník, tak ho rád vemu s sebou
johnna

stavba montaze

Příspěvek od johnna »

Proč by frikční převod neměl být přesný ? Běžně se to používá. Nyní nemyslím jako nějaká měkká kolečka, ale pevně přitisknutý kov na kov.

Jenomže ta elektronika je Ti bez kloudné montáže k ničemu. Pokud chceš stavět montáž, vyrob montáž. Elektronik je vymyšlených spousta, jak komerčních, tak i amatérských (třeba i včetně té mojí) a není třeba vymýšlet již vymyšlené (tedy pokud to neděláš proto, že tě to baví).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/EQ6.htm
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/other/ ... ver2_8.pdf

jen pro informaci, zdrojový kód pro mikrokontrolér tohoto jednoduchého GO-TO systému s částečnou podporou LX-200 protokolu v jazyce C má přes 3000 řádků.

Pokud to děláš proto, abys měl montáž, tak opravdu vyrob nejprve montáž, elektronika je proti tomu prkotina Smiley

A jen pro představu ještě schémátko:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/other/eq6_goto_sch.pdf
AD1:No jo, ale stejně, i když to bude pevně přitisknutý kov na kov, tak tam bude nějaký prokluz. To si myslím já, ale samozdřejmě pokud tvoje praktické zkušenosti jsou jiné, beru to. A používá se i u vidlicovách montáží?

AD2: no právě, to je ono. Pokud budu chtít kvalitní a rychlé řešení pro můj newton, koupím si GO-TO EQ-6 montáž, což mimochodem zdřejmě udělám. Nadruhou stranu jak řikáš, elektronik je sice spousta, ale pokud se pokusíš na tom dělat sám, je to nejistý výsledek, ale zase se něco naučíš a to mě táhne.

AD3: osobně mě je sympatičtější pro programování MCU použít assembler, ale jak Ccko tak ASM mají své pro a proti...No a samotný MCU, určitě něco z řady ATMega.

PS: uvítal bych nějaký trochu podrobnější popis vidlicové montáže, jestli existuje.......dík

Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
johnna

stavba montaze

Příspěvek od johnna »

doAstro Systeme Austria (Wels) se chci zajet podívat, plánuji ten výlet na příští týden, kdyby se našel spolu-výletník, tak ho rád vemu s sebou

Je to ve Welsu v Horním Rakousku? Tak to nemám zas tak daleko.... :)
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

stavba montaze

Příspěvek od MMys »

AD3: osobně mě je sympatičtější pro programování MCU použít assembler, ale jak Ccko tak ASM mají své pro a proti...No a samotný MCU, určitě něco z řady ATMega.

V assembleru jsem programoval, i nadále programuji časově a na přesné časování kritické úseky kódu. Ale absolutně si nedokážu představit tvorbu takhle komplexního systému v assembleru. To by asi byla neskutečná práce, se spoustou záludných chyb. Vím o čem mluvím.

Současné (ty komerční, už tak docela ne mnohé free) kompilátory C pro MCU jsou tak na výši, a kód i knihovny tak zoptimalizované, že běžný programátor v assembleru nemá mnoho šancí ten kód udělat efektivnější, a hlavně robustnější.

Nevím jestli sis to už někdy zkusil, celý systém lze krásně ladit a krokovat se vším hardware okolo přes JTAG debugger na úrovni vyššího jazyka. Vidíš stav proměných i periferií, ve finále jsem to takto ladil na balkoně přímo pod oblohou, s kabelem od debuggeru trčícím z panelu montáže. Hlavně je to obrovská úspora času a nervů. Chci tím říct, že assembler má stále své místo v téhle oblasti, ale určitě není vhodný jako primární nástroj na tvorbu takhle rozsáhlého projektu. Jednodušší řízení montáže v něm asi vpohodě napíšeš, ale GO-TO systém s databází objektů, s parsingem příkazů protokolu Meade LX-200, no nevím nevím. Rozhodni se sám ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
johnna

stavba montaze

Příspěvek od johnna »

Pro MMys:

No já jsem tu kritiku na ASM čekal a asi máš pravdu. Je taky pravda, že nic tak složitýho jako bude tohle jsem nedělal, takže se tím budu spíš učit a budu dělat pokusy prvně s tím jednoduším. No zatím moc netuším jak to mám vlastně programovat, aby to dělalo to co má. Rozumíš, když budu dělat třeba alarm, vím, že má např. vyhodnotit signál z PIR čidla a na základě toho něco udělat, ale u řízení montáže nevím, neznám zákonitisti...
Můj první nápad je začít s tím nejzákladnějším, takže chci zkusit vyrobit pomocí krokového motorku hodinový strojek. Po připojení na rektascenzi(mé budiškničemu montáže) mi bude po zapnutí sledovat daný objekt. To by mělo být jednoduchý, ne? Musím akorát zařídit, aby se motorek otáčel správnou rychlostí. + bude třeba udělat převodovku, protože není možné "připojit" motor přímo. Takže je můj postup reálný?    

PS: No píšeš o JTAGu, o tom si můžu nechat tak akorát zdát, mám jenom takový univerzální udělátko pro sériové programování ATMEGA, ale zatím stačí.... :)

PROSBA: hodili by se mi nějaký popisky a nákresy vidlicové montáže. německou mám doma před očima, takže si leccos odpozoruju a domyslím, ale vidlicovou jsem vživotě naživo neviděl a já mám právě později chuť dělat na vidlicové montáži pro MAKa 90tku nebo 102jku, což je mi jasné, že finance na tom neuspořím.
MMys
Kontaktovat uživatele:

stavba montaze

Příspěvek od MMys »

Ahoj,
tohle je na delší debatu, nejlépe po skype, protože to bych zde popsal tunu stránek. Taková půlhodinová až hodinová diskuze to spraví.

Momentálně nemám čas, balím a odpoledne mizím na dovolenou.

Plánky na vidlicovou montáž samozřejmě žádné nemám, nicméně těch řešení (aspoň na obrázcích) se válí po internetu hromada. Výkresy pochopitelně žádné.

Stačí třeba v googlu dát hledat obrázky "fork mount"
http://images.google.cz/images?hl=cs&cl ... =0&ndsp=21

A inspirovat se různými řešeními. Pozor, ne vše co najdeš je funkční a dostatečně tuhé.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Homer
Věk: 71

stavba montaze

Příspěvek od Homer »

Johnna: Jak jsem už zmínil výše, třecí převod používal Dr.Martin Setvák. Jeho montáž byla vidlicová. Pamatuji si ho jako ochotného člověka-určitě se podělí o své zkušenosti. Je to meteorolog a myslím, že pracoval ( možná stále pracuje ) na ČHMÚ.
MMys
Kontaktovat uživatele:

stavba montaze

Příspěvek od MMys »

Stále pracuje, není to tak dlouho, co jsem s ním komunikoval. Kontakt tam na něj najdeš.
robert

stavba montaze

Příspěvek od robert »

to johnna: Pokud bys měl cestu na Prahu,zastav se u mne Pohoří -Jílové u Prahy.Vytvořil jsem si sám vidlicovou montáž-samo bez výkresů,jen z materiálu co dům dal.Dále i jednoduché pohony s krokáčem a picem apod.Můžem vše probrat, jinak jak píše Martin,je to na dlouhé psaní!Případně dej vědět na mejl- zaměstnání mám doma,takže téměř kdykoliv. ;D
johnna

stavba montaze

Příspěvek od johnna »

Pro MMYS: díky, měj se dobře na dovolené...Budu si s tím trochu hrát a nápady jak co udělat určitě přijdou...a ještě se určitě ozvu.

Pro HOMER : no díky za tip, ale nechce se mi s tím nikoho mimo fórum otravovat.

Pro ROBERT: tam zrovna moc nejezdím, ale to je jedno, nabídku beru a až bude doopravdy o čem povídat, třeba se stavím...

Homer

stavba montaze

Příspěvek od Homer »

Johnna: Jak myslíte...Nicméně takto omezovat zdroje informací na začátku pouze na AF není příliš rozumné. Zvláště pokud jde o zdroj informací od někoho, kdo takovou montáž stavěl a provozoval.
I mimo AF totiž existuje řada kolegů a tipl bych si, že spíše na té vyšší než nižší úrovni.
MilAN
Věk: 77

stavba montaze

Příspěvek od MilAN »

I mimo AF totiž existuje řada kolegů a tipl bych si, že spíše na té vyšší než nižší úrovni.Tohle z nepochopitelných důvodů  lidé na AF neradi slyší.  Ale je to tak, většina zkušenějších  amatérů je mimo AF, zrovna tak mnozí necítí potřebu být organizováni v  ČASu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
VK

stavba montaze

Příspěvek od VK »

Tohle z nepochopitelnýc důvodů  lidé na AF neradi slyší.  Ale je to tak, většina zkušenějších  amatérů je mimo AF, zrovna tak mnozí necítí potřebu být organizováni v  ČASu

Ano. To je pravda. A já vím dokonce, proč.
Oko1

stavba montaze

Příspěvek od Oko1 »

Jestli znáte někoho kdo si postavil montáž nebo jí postavit umí, tak prosím o kontakt, díky:-)
H
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Homer

stavba montaze

Příspěvek od Homer »

OKO1: Stále platí, že já bych šel do profi vyráběné a se zárukou zakoupené montáže. Přesto se lze zeptat na tipy např. Dr. Melicha ve VOD Turnov, který zná pár tipů či zde přítomných kolegů Milana,Habla a pod, kteří znají tento terén důvěrně. Mne ještě napadá zeptat se na Jardu Heršálka v jičínské hvězdárně, lidí ź vlašimské hvězdárny, případně od nich na další tipy...
Odpovědět