Podzimní a zimní pozorování

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
paju
Příspěvky: 40
Registrován: 05. 07. 2018, 14:22

Re: Podzimní a zimní pozorování

#541

Příspěvek od paju »

Tak se mi právě podařilo objevit M81 a M82 (s 30mm okulárem jsem je měla obě v jednom záběru). A jakou radost jsem měla! Chápu, že pro zkušené bardy je to možná tak rozcvička před seriózním pozorováním, ale kdo neměl radost, když poprvé něco objevil, že? :D Obloha je teda docela hrozná, z Malého vozu byla dobře vidět jen Polárka, tak jsem ani moc nečekala, že bude něco vidět. O to víc se teď těším na pořádně tmavou oblohu :)
Uživatelský avatar
Artaban
Příspěvky: 7198
Registrován: 13. 07. 2009, 21:42
Bydliště: Kostelec nad Labem
Věk: 57

Re: Podzimní a zimní pozorování

#542

Příspěvek od Artaban »

paju : No vidíš. Právě jsi nám podala důkaz, že M81 a M82 tam pořád ještě jsou ;) Jiné zvětšení nebylo? Třeba v M82 se dá větším zvětšením kolem jádra pozorovat určitá nepravidelnost. Pod dobrou oblohou si zkus najít galaxii NGC 3077. Je jen kousek od M81 a zvětšením 55x se vejde spolu s M81 a M82 do zoroného pole.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar
http://planety.g6.cz/
paju
Příspěvky: 40
Registrován: 05. 07. 2018, 14:22

Re: Podzimní a zimní pozorování

#543

Příspěvek od paju »

Jiné zvětšení bylo. Zkoušela jsem ještě 9mm okulár, ale výsledek nic moc. Obloha byla opravdu hrozná. Včera bylo tolik světla, že by se při tom dalo vyšívat, teď bude zase nějakou dobu "zlobit" Měsíc, tak to zkusím zas za nějakou dobu :)
Uživatelský avatar
MM
Příspěvky: 157
Registrován: 16. 04. 2014, 19:58
Bydliště: Hrádek nad Nisou
Věk: 57

Re: Podzimní a zimní pozorování

#544

Příspěvek od MM »

paju píše:...Ve SkySafari jsem prošla v nastavení vše možné a popravdě nikde jsem možnost si to takto nastavit nenašla. Je to i ve free verzi?
Nejsem si jisty, spis asi ne. Osobne pouzivam maximalni verzi Pro, sice to neco stoji, ale opravdu se to vyplati! Ac mam nainstalovanou i posledni verzi 6, stejne mne je prijemnejsi verze 5.
paju píše:...Na ten Telrad jsem koukala, zajímavé řešení. Budu zvažovat. Ten RedDot funguje obdobně? K dobsonu raději Telrad?
RedDot je cerveny bod projikujici se tam, kam miri osa dalekohledu. Telrad je cervene svitici soustava 3 soustrednych kruhu o velikostech 4°, 2° a 0,5°, na Dobsona dle meho nazoru nejlepsi reseni, protoze existuji jednak atlasy se zakreslenymi telradovymi kruhy (napr. nemecky Deep Sky Reiseatlas), ale hlavne telradove kruhy se daji zobrazit ve SkySafari a pak je nalezeni jakehokoli objektu hracka.

Martin
Spacewalk Telescopes 16" Infinity NL* ultralight Dobson + Poncetka, binar APM 120 ED 90°+ sada 100° APM/Luntů, binohlava Mark V + 2" GWK 1,7x, Celestron EdgeHD 9,25", achromát SW120/600, Canon IS 15x50
paju
Příspěvky: 40
Registrován: 05. 07. 2018, 14:22

Re: Podzimní a zimní pozorování

#545

Příspěvek od paju »

Děkuju, objednám Telrad, líbí se mi to víc, než klasický hledáček.
Jen se chci ještě zeptat - potřebovala bych nějaký úchyt na kompakt, chci si natočit planety a cvaknout Měsíc. Z ruky to moc nedávám. Našla jsem jen tohle http://www.supra-dalekohledy.cz/drzak-b ... -4343.html. Pokud někdo znáte/máte, případně máte lepší řešení, tak prosím o radu. Děkuji :)
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4758
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Podzimní a zimní pozorování

#546

Příspěvek od Bill »

paju píše:Jen se chci ještě zeptat - potřebovala bych nějaký úchyt na kompakt, chci si natočit planety a cvaknout Měsíc.
Mrkni tady:
http://www.astro-forum.cz/viewtopic.php ... 7&p=391307

Řešilo se to tam několikrát. Nejvíce to měl vymakané Howking - musíš pohledat více do historie.
M:736 750 113
paju
Příspěvky: 40
Registrován: 05. 07. 2018, 14:22

Re: Podzimní a zimní pozorování

#547

Příspěvek od paju »

To téma se týká focení mobilem. Já držák na mobil mám, ale kompakt mi do něj nepasuje :)
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4758
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Podzimní a zimní pozorování

#548

Příspěvek od Bill »

Tak to jsem špatně přečetl...
Dneska už je kompakt vzácnost :-)
M:736 750 113
Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2966
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Dolní Bousov
Věk: 44

Re: Podzimní a zimní pozorování

#549

Příspěvek od ladis »

Je zajímavé, jak se věci vyvýjí a rovněž tak DSO, které jsme měli za tzv. "dvouminutové", jsou najednou vypalujícími. Občas se sejde pár aspektů najednou a to se pak dějí věci, nad kterými i rozum kovaného vizualisty zůstává stát.

Možná jste se dosud nesetkali s termínem "dvouminutové DSO". To je totiž interní termín KaListů (Klub Astronomů Liberecka), zavedený Sharpless guru, Ladinem (neplést s ladisem, který rozhodně není Sharpless guru, ale možná jednou bude :) ).
Tento termín Ladin zavedl pro situace, evokované ladisem, kdy pozorovaný (no spíše vyhledávaný) objekt je na hraně (často i za hranou) dosahu daného dalekohledu a zkušeností pozorovatele. Často jsem totiž po právě dvou minutách vykřikl do tmy "je tam, právě mi probliknul případně "rozsvěcí se mi po cca 10% času!
Ladin, pozorný a především zkušený to DSO pozorovatel, totiž kromě svých planetárek a sharplessů vypozoroval i toto ladisovo zajímavé dvouminutové chování, pro neznalého připomínající chování bláznovo. Ano, právě s nadsázkou dvě minuty mi často trvá, než se mi hraniční DSO vynoří v zorném poli. Po nocích inverzních, kdy mysl astronomova začíná propadat trudomyslnosti a kdy poslední pořádná pozorovací seance s KaListy konala se před více, jak měsícem na Edelweissspitze v 2.5km výšce pod skvělou alpskou oblohou s 90cm, 70cm, 50cm, 40cm dalekohledy (své 30cm kukátko jsem po pozorování v 90cm a 70cm dobsonech skoro tu noc raději ani nepoužil), má mysl začínala se znovu dostávat do euforického stavu v předzvěsti nadcházející nadějné sobotní noci z třiadvacátého na čtyřiadvacátého listopadu. Ten den totiž foukalo z JV a to je přesně stav, kdy nádherně zafungují astronomy-friendly Jizerské hory (díky bohu za ně) a zadrží podzimní hnusy, aby za nimi rozprostíralo se jasné nebe plné tisíců hvězd a dvouminutových objektů.

Ačkoliv moje znalost počasí je nevalná a vychází jen z výcviku na větroních, obecných zákonitostech inverzních a dlouhodobého pozorování a konfrontování s realitou, zrovna v sobotu jsem byl přesvědčen, že Šumava, kam jsem měl v úmyslu zajet do 1200m výšky, bude zahalena do vysoké oblačnosti, ač přes den nádherně jasná. Vysoká se však valila od JZ z Německa nekompromisně a pohled na MSG s dopřednou představivostní interpolací na několik hodin dopředu mi říkal "ladisi, nepojedeš na jih, ale na sever" a stalo se. Jako jediný KaLista jsem jel rovnou na frýdlantsko, zatímco optimističtější část KaLu (Vic, Aleš, Ladin a Roman) to vzala z Liberce a okolí na frýdlantsko přes Strakonice. Ale jelikož všechny cesty astronomické vedou nakonec do Jizerek, sjeli jsem se všichni na naší oblíbene bulovské louce, hledajíce místo, kde by nebyla vichřice. To se kupodivu našlo, blízký les splnil svoji bariérní funkci a umožnil námpohodové sedmihodinové pozorování víceméně bez větru s teplotami nad nulou a vlhkostí, teprve až k ránu způsobující rosení všeho. Průzračnost nebyla nijak srdceryvná, ale MW byla krásně vidět na jižné straně až pod Orion. To zase tak časté není. Ne nadarmo říkáme, že V a JV je z frýdlantska nejlepší právě díky Jizerkám tím směrem. Zenit byl pěkný, akorát do půlnoci mordor polský, maixnerovo peklo neboli skleník bogatyňský, než se vypnul, plnil funkci výtečně a ničil celou západní oblohu. Mimochodem svítí jen po stranách, zato ale vydatně. Nízká oblačnost na západě naštěstí největší část maixnerova pekla zastínila a dala tak vzniknout zajímavému pohledu, jak by asi vypadal výbuch menší, řádově několikakilotunové štěpné atomové bomby. Bylo to zajímavé, ale mnohem zajímavější bylo, když mordor zhasnul a pak se obloha velmi výrazně ztmavila. SQM-L ladis měřilo nějakých 21.18 MSA, což není mnoho, ale pocit, že kromě nás v ČR kvůli rozsáhlé inverzi pozorují asi jen v Beskydech, přidával minimálně dvě desetiny k tomu. Takže to šlo.

Noc byla výživná, trochu ovšem kofeinová a těch 7h bylo tak akorát, abychom pokecali a hlavně prošli zajímavé objekty. A že jich bylo...

Před svými dvouminutovými objekty jsem se nejprve pokochal jasnými NGC a IC planetárkami, abych aspoň něco za tu noc skutečně viděl s tím, že pak přejdu na připravené, jak já říkám, úchylárny pro mých 12", čítající dosud neviděné Minkowski, Kohoutky, PKčka a další mlhavé havěti.

Seeing byl od špatného po tragický, ale postupně se v průběhu noci zlepšoval až po mizerný, takže se dalo použít až D/2 zvětšení. Hvězdy sice pak nebyly "bodky" ale malé lívance, zato až nějak podezřele lezly i zatím netušená DSOčka a to až tak, že jsem dokola přeměřoval oblohu a tak trochu nechápal. Ale ta MW pod Orionem byla jasným důkazem slušné oblohy. Alpy to nebyly, ale na to, že jsme byli coby kamenem dohodil od mordoru, tak dobrý.

(pokračování dále...)
Naposledy upravil(a) ladis dne 26. 11. 2019, 01:32, celkem upraveno 12 x.
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2966
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Dolní Bousov
Věk: 44

Re: Podzimní a zimní pozorování

#550

Příspěvek od ladis »

...pokračování

Už jsem si myslel, že se budu po krásně jasných kometách N2 a T2 (ta svítila teda parádně i s ohonem) rochnit v těch svých Abellech, PKčkách a Minkowských s Kohoutkách, které jsem si vytiskl z CdC dle seznamu Uweho Glahna, ale nakonec nezůstalo jen při mých dvouminutových radostech, protože vedle mě pozoroval Ladin a to svojí novou čtyřstovkou, tedy "jedenačtvrtmetrem" (čti "pídé"). Ladin tu noc byl skutečně chlapák a házel v plénum jeden sharpless za druhým. Nevědel jsem, zda dřív tušit své dvouminutovky či odbíhat k jeho okuláru. A že bylo na co koukat!
Zatímco Lord of sharpless zcela propadl Sh-šílenství a házel to tam jak Baťa cvičky, kradmým krokem přesunul jsem se ke svému přibližovátku, abych Ladinovi, s tajemným neviditelným úsměvem pod svou kuklou, podal svůj dosud moc nevyužívaný Baader Scopos 35mm 2" alias handgranat řka "Láďo, zkus tohle s Tvým novým Lumicon OIII". A to se nemělo stát. Zbytek noci už jsem Scopos neviděl a Ladin mě stále lámal, za kolik mu jej prodám. Proč? Protože se stal malý zázrak. Zjistili jsme totiž, že kombinace 16" apertury, 35mm Scoposu a lumiňáckého úzkého a strmého OIII filtru dává nahlédnout do zcela odlišného vesmíru, než jaký jsme dosud znali.
Tak třeba všichni známe klasické "Řasy", pozůstatek po výbuchu supernovy, ale co takhle "malé" Řasy, alias SNR v podobě IC443 v Blížencích? Zdejší AF poskytuje důkaz, že se někteří z nás o to již pokoušeli, ale vždy to bylo spíše o detekci, než pozorování. Ale naše svatá trojice nám otevřela doslova nové okno do vesmíru. Totiž IC 443 svítilo bíle na černém pozadí. Fotografie? Ano, s méně hvězdama ovšem. Jeden bíle svítící a zářící oblouk. Svítil asi jako M31čka v lídlskopu. Jasný objekt večera? Jistě, ale ono jich mělo být více...

Sharpless guru to totiž odvážně natočil směrem na Flaming star ve Vozkovi a tam to začalo. Náš vynikající dvorní fotograf Roman, který eufemisticky řečeno spíše vizuálně inklinuje spíše k jasnějším objektům pánů Messiera a Jelínka, totiž po pohledu do ladinova okuláru jeho jedenačtvrtmetru nadšeně řekl "hele, mráček!". V tu chvíli jsem jen, stoje ještě vedle, vytřeštil oči a doslova přetrpěl nekončné vteřiny, abych se mohl též podívat do okuláru pána guru. To, co jsem viděl, jsem znal jen z fotografií. Jako bych viděl Severní Ameriku s UHC a ne "nějaký" sharpless, svítila na mě bíle mlhovina s jasně definovanými okraji, prachovými zářezy a strukturami, prostě něco famozního. Měl jsem pocit,
že se dívám na fotku a ne na dvouminutový objekt. Z dvouminutového objektu se stal další klenot večera. SH2-236 ve Vozkovi, alias IC410 je totiž vypalovačka jako blázen, ale musí se dodržet pravidlo co nejnižšího zvětšení a tím zvýšení kontrastu. Lumicon též zamakal, a tak jsme viděli to, co dosud ne. V tu chvíli ladin něco začal mluvit o tom, že Scopos přivaří k okulárovému výtahu a už jej tam nechá natrvalo. A tak začal kolotoč mnoha a mnoha krásných a pokaždé jiných "sharplessů". Bylo to vskutku parádní a myslím, že jsme jen litovali, že jsme tyto objekty dosud záměrně ignorovali jako "moc těžké". Třetím klenotem noci byla konečně spatřená Bublinka (ne jen okolní jasná mlhovina, ale kus "kruhu"), o ní však v sekci Deep sky píše více @Ladin)

Jelikož noc byla dlouhá, zbyl mi čas i na abellovy planetární mlhoviny a pár Minkowski planetárek. Zkusil jsem jich asi desítku na mém 12" dobsonu, některé vidět nebyly, jiné byly ukázkově dvouminutové, ale našly se i jasnější kousky.
Jmenoval bych např. Minkowski 1-17 (13.5mag) v souhvězdí Lodní zádě ač v Nagleru 17mm s UHC neviditelná, v 9mm 100°ES bez filtru se chvílemi rozsvěcí v podobě mrňavého tmavěšedivého flíčku. Typický dvouminutový objekt, stejně jako Abell 20 (16.5mag, CMi),
který je v mé třicítce vidět cca 10% času postranním viděním v 17mm Nagleru s UHC jako relativně velký tmavěšedivý flek. V 9mm neviditelný. Naopak v ladinově čtyřicítce je o poznání zřetelnější jak v mém 17mm Nagleru, tak ještě lépe v jeho 20mm okuláru s OIII filtrem.
To Abell 10 v Orionu se svými 15.2mag je velice snadným cílem v 12" dobsonu s Naglerem 17mm s UHC. Postranním viděním se mi dokola vynořuje světlešedivé kolečko. V 9mm bez UHC je však neviditelný. Poznámka na záznamníku "pěkný a jasný objekt".
Abell 4 (16.7mag, Per) je zase krásný dvouminutový objekt, ležící těsně u M34, nejlépe ho vidím v 9mm ES s UHC, náznakově pak v 17mm Nagleru s UHC. Obtížný objekt nikoliv na nalezení (u M34), ale na pozorování. Každopádně problikával mi jako kulatá mlžinka.

Noc to byla jedna z nejhezčích, jaké jsem kdy zažil. Nevěřil bych, že během jednoho podzimního měsíce dám fullnighterové Alpy i Jizerky. Holt počasí docela přálo a byl by hřích jej nevyužít!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
ladin
Příspěvky: 954
Registrován: 21. 02. 2008, 15:11
Bydliště: 50.6681028N, 15.0827178E

Re: Podzimní a zimní pozorování

#551

Příspěvek od ladin »

Lado paradni report, sup s nim na Udalosti!Jen ten Abell 20 mi neda.. V katalozich ma uveden jas 15.7+mag, Uwe ho v seznamu vubec nema, nasel jsem ho ale u B Laville http://www.deepsky-drawings.com/abell-20/dsdlang/en , ale ten ma B2 a ne B-ogatyna.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Rekmarik
Příspěvky: 1179
Registrován: 31. 10. 2012, 12:11

Re: Podzimní a zimní pozorování

#552

Příspěvek od Rekmarik »

Láďo, díky za krásný, emocionálně napsaný report. Čiší z něj vskutku velké nadšení a radost, tak jak to znám ze Tvých pozorovacích nocí.
:)
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 2325
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: Podzimní a zimní pozorování

#553

Příspěvek od nosuh »

Hodne motivacni a perfektne napsany..no tesim se na jansou oblohu :D Diky!
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2966
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Dolní Bousov
Věk: 44

Re: Podzimní a zimní pozorování

#554

Příspěvek od ladis »

Díky kluci, jsem rád, že se report líbí a pokud motivuje, o to jsem radši.
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Uživatelský avatar
Spaca4y
Příspěvky: 136
Registrován: 18. 01. 2015, 07:59
Bydliště: Černilov
Věk: 45

Re: Podzimní a zimní pozorování

#555

Příspěvek od Spaca4y »

Report je parádní. Díky.
"Explorer" dobson ES 16", ED 100/900, AZ-4, Skymaster 15x70, Kowa YF 8x30
Odpovědět