Počasí
Re: Počasí
Ještě by měl Milan dodat, že je v důchodu a kopuli má na střeše, to je jedna ze základních podmínek mít čas a využít počasí 

Celestron 200/1200, Meade LX-200ACF
Zerochromat 200/2400, TEC 140
Celestron CG-5 AT GT, Gemini G42
SkyWatcher ED80, Pentax 75 SDHF,
Takahashi FC-100DL, Solarview 50
EOS 40Da cooled, SBIG ST-4000XCM
SBIG ST-402ME, ASI 071
SBIG ST-402ME, ASI 071
- Dansemacabre
No jo, ale to je pak přece úplně jiná. Balit večer auto, jezdit 70km z města tam a zpátky a pak ráno do práce se moc nevyplatí, když je v noci díra na dvě hodiny
Mít hvězdárnu doma, tak ani neceknu, ale jelikož nemám, můžu nadávat na počasí a vážit si těch několika málo nocí, kdy je pěkně od večera do rána.

ES 12" dobson, APM 100mm ED APO binar
V září jsem nevyjel ani jeden den. Tak jsem včera pod vlivem obrovského absťáku zbalil vybavení a vyjel. A foukalo tam jak sviňa, takže jsem si chvilku poseděl pod téměř čistou oblohou, zanadával si, a jel domů. A do příštího novu se asi taky nenaskytne příležitost... jakmile není jistota, že bude aspoň 4 hodin jasno a rozumný vítr tak už nikam nepojedu
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Dansemacabre píše:No jo, ale to je pak přece úplně jiná. Balit večer auto, jezdit 70km z města tam a zpátky a pak ráno do práce se moc nevyplatí, když je v noci díra na dvě hodinyMít hvězdárnu doma, tak ani neceknu, ale jelikož nemám, můžu nadávat na počasí a vážit si těch několika málo nocí, kdy je pěkně od večera do rána.
No, ono je to trochu asi jinak. Taky bych mohl psát to samé, a k tomu ještě napsat, že několik měsíců si budu k tomu muset ještě vyhrabávat auto ze sněhu a mrznout.. a ráno v 1/2 páté vstávat. No a nebo si postavit pozorovatelnu ve městě, mít hodně průměrné podmínky, ale moci ji mít při ruce a dělat to, co mě baví - kdykoliv. A samozřejmě s mnoha omezeními - viz příspěvek výše.
P.S.: jo, a to počasí mi také do hvězdárny nikdo nepřinese

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Lukáši mluvíš mi z duše . Jak nemám jistotu aspoň 4 h tak nejedu . Sleduji družicové snímky do poslední chvíle, pak se rozhoduji. Tak se připojuji k nadávání na počasí , hlavně když je to jo -ne .
Milan není to tak , musím vše naložit odjet postavit a pak nic ? To ty nemusíš . Roztáhneš kopuli klidně na 1 h . Celková příprava k foceni i s dopravou mi trvá víc jak 1h a to samí při balení , tak na malou dobu je to silně neefektivní .
Milan není to tak , musím vše naložit odjet postavit a pak nic ? To ty nemusíš . Roztáhneš kopuli klidně na 1 h . Celková příprava k foceni i s dopravou mi trvá víc jak 1h a to samí při balení , tak na malou dobu je to silně neefektivní .
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294 PRO ,EOS 450d
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
No jo, ale jedinou výhodu tedy spatřuji v tom, že nemusím nic sestavovat a znovu skládat, pokud pozoruje Milan ještě z centra města...
Jinak výjezdem přeci získáte to hlavní, tmavou oblohu a lepší data, nebo každej bydlí na hvězdárně na Šumavě a má pořád jasno?
Proč tedy nadávat na počasí? To za to asi nemůže.
Jinak výjezdem přeci získáte to hlavní, tmavou oblohu a lepší data, nebo každej bydlí na hvězdárně na Šumavě a má pořád jasno?
Proč tedy nadávat na počasí? To za to asi nemůže.
Dobrý seeing, to je oč tu běží...
Fotografování objektů Sluneční soustavy
Meteorologická stanice Břežany II.
Fotografování objektů Sluneční soustavy
Meteorologická stanice Břežany II.
No jo, pánové.
Já nemám tmu, ale pozorovatelnu, a můžu pozorovat kdykoliv. Vy máte tmu a důvody, proč nepozorovat. A menší tma je také důvod nepozorovat .
A když bude 3 noci za sebou jasno, zase je důvod nepozorovat .
A za všechno může počasí
Já nemám tmu, ale pozorovatelnu, a můžu pozorovat kdykoliv. Vy máte tmu a důvody, proč nepozorovat. A menší tma je také důvod nepozorovat .
A když bude 3 noci za sebou jasno, zase je důvod nepozorovat .
A za všechno může počasí

Ano , ono je to asi pro nás povinnost ,zdůvodňovat si proč nepozorovat ? Ale taky to musí být smysluplné ,ne ? Je to záliba ,tak každej podle svého, jak to cítí on . Dost často se to vyvíjí jinak ,než by člověk chtěl , tak si zanadává , na tom není nic špatného .
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294 PRO ,EOS 450d
- Beda
- Věk: 77
- Kontaktovat uživatele:
a tak jsme zase u Einsteina
. Neb vše je relativní. A tak jak platí, že každý teleskop má své nebe, tak to platí i o místech pozorovacích. Když nemám seeing, nebudu stavět 8" sluneční teleskop , atd. Každý nechť si dosadí to své. A to se ještě nezmínily obtíže, které přináší stáří. Takže to chce pokoru, pokoru a zase pokoru. Jinak hrozí Chocholoušek 

- ok1in
- Věk: 60
- Kontaktovat uživatele:
Tyhle slova tesat do kamene...
Petr, www.ok1in.cz
AR-127L, Omegon 90/500, LS-50THa PT + B600, AZ-EQ6, AllView, ASI-120MC, 174MMC, 178MM, Canon 50D
AR-127L, Omegon 90/500, LS-50THa PT + B600, AZ-EQ6, AllView, ASI-120MC, 174MMC, 178MM, Canon 50D
Já jsem pouze reagoval na to bědování na počasí a uvedl počet dnů, v kterých jsem minulý a současný rok fotil . To, že má každý i objektivní důvody, proč nefotil nebo nepozoroval, je pochopitelné a není potřeba to dále rozvíjet ( ani se z toho někde zpovídat). To jen to, že i v tom počasí se dá s tím naším koníčkem žít a je toho dost, co lze dělat. Astronomie nejsou jen emisní mlhoviny a objekty pro desítky hodin nutných expozic, takže je z čeho vybírat
Máme koníček, který je závislý na přírodě, tak to chce trochu pokory a radovat se z toho když to vyjde. Já mam vlastně doma už rok nové vybavení a dohromady jsem se k tomu dostal tak 5 nocí. Ale ne proto že by věčně nebylo vhodné počasí, ale protože mám hold i jiné starosti než jen hobby, malé potomky, práci, ... Ale přece to neznamená, že za vše může příroda a budu lamentovat nad tím jak je tu pořád pod dekou 

Rozhodně se nedá tvrdit, že by v ČR nebyly vhodné podmínky pro astrofotografování. Na astrofotkách jsou od různých autorů parádní snímky pořízené z území ČR.
Problém je pouze v tom, že ty dobré podmínky jsou málo kdy. Většinou v době, kdy astrofotič nemá čas!
Problém je pouze v tom, že ty dobré podmínky jsou málo kdy. Většinou v době, kdy astrofotič nemá čas!

Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Teď si představte, že bydlíte v místě, kde je zpravidla 80% jasných nocí, za rok či dva vás to ani nebaví 

Celestron 200/1200, Meade LX-200ACF
SBIG ST-402ME, ASI 071
SBIG ST-402ME, ASI 071
- Jackxl
- Věk: 34
- Kontaktovat uživatele:
Maser píše:Jackxl píše:Tak mi nějak přijde, že v ČR pro astronomii a astrofoto nejsou vhodné podmínkyLetos je to obvzlášť bída.
No já nevim. Už si se díval sem?
http://astrofotky.cz/index.php
Je tam spousta astrofotek focených z území ČR.
Však si vezmi podle astrofotky.cz kolik fotek bylo např. v červenci 2010 a kolik v červenci 2019. Rozdíl je patrný.
Každý ale nemá stabilní pozorovatelnu, hvězdárnu, která loví mezi mraky.
Já už od května čekám na celou jasnou noc v době novu a nějak se nemůžu dočkat.
Když už se vyjasní, tak třeba jenom na 2h.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod