Karel1 píše:Jak jsem psal mám nový refr. Bresser 102/1000 a v článku se píše, že tuto hvězdokupu trošku rozloží okrajově na hvězdy až objektivy od 120mm výše.
Tak záleží pod jakou oblohou se pozorovalo a kdo pozoroval. Jak jsem už řekl, tak 100mm refrák na průměrné obloze M13tku začne rozkládat na hvězdy v krajích hvězdokupy. Můj 80mm refrák už pár hvězd z M13 taky ukáže. 120mm refrák už dá hvězd více a snad krom středu kulovky jsou všude.
Pod průměrnou oblohou zvětšením 100x už pár hvězd vidět bude. Herkules ale začíná být nízko a obloha bude muset být lepší, aby jí 100mm refrák trochu rozložil. Setové okuláry mají menší zorné pole, ale kresbu mají celkem ostrou a kvalitní, tak v okulárech problém nebude.
Ostatní jasné kulovky budou pro 100mm refrák už trochu problém rozložit alespoň na pár hvězd. Už to bude chtít hodně dobrou oblohu daleko od měst. Jinak u menších průměrů objektivů kolem 80-150mm je znát každý cm. Proto doporučujem pokud možno větší dalekohled. Např. 230mm objektiv nebude mít už tak znatelně menší dosah, než např. 250mm.
Důležité je pozorovat a zkoušet to. Zjistit, co a v jakých podmínkách dalekohled asi dokáže.
Jinak to je jen teorie.