Psion napsal: Tak nelze vše brát 100%, ale např. M31, M42 a jiné jasnější objekty fotit najednou určitě lze, ale nebude to hezké. U slabých objektů opět musíš skládat, aby to za něco stálo. Tudíž, kolik jsi Martine dělal fotografií na jednu fotku bez Dark frame atd. ???
Nedávno jsem fotil Jupiter a jeho měsíce a skládané je to hezčí.
Photoshop a další SW udělá pozadí jaké budu chtít

. Pravda, dnes už je fotografie někde na hranici mezi kreslením a skutečnou fotkou.
Ještě doplním, že tím nemám nic proti umělecké nebo jiné "pravé fotografii". Pouze vidím, že astrofoto nemá často s pravostí moc společného po všech těch úpravách v SW.
Jasně, tohle je pravda, hlavně u dnešních digitálních přístrojů, kde dynamika ještě pokulhává za dynamikou klasického černobílého filmu.
Ale fotit takhle "náladovku" Měsíce s Jupiterem a mraky...
Jen pro inspiraci posílám foto M51 (bez DF, bez úprav, bez filtru, jen konverze z RAW s nastavením "as shot", tedy tak jak to vzal foťák... Je to špatné ? Já myslím, že moc ne, a kdybych nebyl 12km od HK, tak by ani obloha nebyla do hnědooranžova ale pěkně do šedomodra.
Nic proti tobě nemám, jenom mi jde o to, aby tady začátečníci nezískali názor (protože to kolem sebe vidím na každém kroku a všem to rozmlouvám), že za pomoci počítače udělají z N mizerných fotek jednu excelentní. Tak to není, a dobře to víme oba dva. S těmihle úpravami je rozumné začít experimentovat až když to má člověk zvládnuté tak, že to už lépe nejde.