Jarní a letní pozorování

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
Rekmarik
Příspěvky: 1179
Registrován: 31. 10. 2012, 12:11

Re: Jarní a letní pozorování

#661

Příspěvek od Rekmarik »

Zprostředkovat svůj zážitek v kresbě nebo se přiblížit realitě toho co je vidět v okuláru je vždycky velká výzva a co se týká DSO je to tak trochu nedosažitelný cíl. Když se s odstupem času podívám na ty zápisky a kresby tak si připomenu ten zážitek a to mě na tom baví.
Jestli je kresba falešná nebo není, to je mi naprosto šumafuk :D
Uživatelský avatar
Sasa3
Příspěvky: 4622
Registrován: 06. 11. 2007, 15:22
Bydliště: Ricany
Kontaktovat uživatele:

Re: Krezby astro pozorovani

#662

Příspěvek od Sasa3 »

Pavel kraus píše:Pozoruji deep sky kdysy jsem obcas jsem si neco zakreslil jak to vidim ,ale koukam ze kresby deep sky jsou kreslene vyraznejsi nez jsou videt v dalekohledu proc jsou slabsi v dalekohledu tak je krezbou zviraznime ikdyz v dalekohledu jsou slabe ci sotva videt tak to jsou krezby falesne zviraznuji deep sky nez jsou videt v okularu ne nebo se pletu
Je to stejne, jako u astronomicke fotografie. Kdyby se kreslilo / fotilo, tak jak to odpovida "realite", byla by to hrozna nuda. A to pominu, ze "realita" se u visualniho pozorovani tezko definuje (je to to, co vidis behem prvnich 10 vterin koukani do okularu, nebo vse, co jsi schopen zaznamenat behem hodinoveho pozorovani objektu?). Krome nekolika vypalovacek, by na obrazku byly dobre viditelne akorat ty nejjasnejsi hvezdy. Myslim si, ze v pripade DSO takhle snad ani nikdo nekresli (znam jeden pripad, ale na to se fakt neda koukat, leda v temne komore s naplno pustenym jasem displeje s cernym pozadim).

Kresba ma dokumentovat to, co jsem videl. Nekdy mi pozorovani trva nekolik desitek minut, a pozorovany rys jsem videl treba jen nekolikrat v kratkych okamzicich. Zachycene rysy jsou tudiz samozrejme vyraznejsi, nez ve skutecnosti. Snazim se, ale byly zachovany proporce v jasnostech. Tohle je moje filosofie a myslim si, ze je to pristup valne vetsiny kresliru.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Uživatelský avatar
4Brunco
Příspěvky: 1138
Registrován: 14. 03. 2013, 11:37

Re: Jarní a letní pozorování

#663

Příspěvek od 4Brunco »

Trosku to tu ozivim a zazdielam sem moj report z vyletu na La Palmu. Pozorovali (a fotili) sme standardne z vysky 2200+mnm a stalo to fakt za to.

Nemam sancu si spomenut vsetko co sme videli, lebo 5 kvalitnych pozorovacich noci z 400mm dobsonom bolo natolko vyzivnych, ze som od vtedy pozoroval len malo. Zobral som z domu len okulare( 30mm ES82* ,17.5mm-6.5mm Morpheusy, TV Barlow) a Filtre (DGM opt. NPB a O3) a samozrejme
triedre. Paradny zazitok bolo, pozorovat o auto oprety Virgo cluster v Jenoptem-e 10x50W, kde bolo videt ze tie hromady chumacikou- galaxii niesu hviezdy. Okrem toho struktura mliecnej drahy nad a pod Strelcom bolo tiez nadherna a bohata.

tot report :
https://astroblog.sk/la-palma-marec-2019/
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Uživatelský avatar
Myval
Příspěvky: 173
Registrován: 24. 10. 2011, 21:12

Re: Jarní a letní pozorování

#664

Příspěvek od Myval »

To pozorovani na La Palme muselo byt supr. Hezky report, diky! Taky diky za zminujes tolik praktickych veci a jak to chodi se zapujcenim dalekohledu. Preju ze vam vyslo tolik jasnych noci a ze jste si je nalezite vychutnali.

Samozrejme ze na takto tmave obloze podstatne vzroste kontrast u skoro vsech objektu. Asi nejvic me prekvapuje pohled na temne mlhoviny, ktere jakoby vystoupi z pozadi a i to "pozadi" je vlastne more drobouckych hvezd. Taky elipticke galaxie, ktere obcas prijdou nezajimave maji uplne jiny dojem, protoze jejich vnejsi casti jsou mnohem rozsahlejsi, a vubec mam problem rici kde vlastne to jejich halo konci. Prijde Ti to taky tak?

V reportu jsem si nevsiml pozorovani temnych mlhovin nebo trpaslicich galaxii mistni skupiny. Podarilo se Ti nahodou v tom neprebernem mnozstvi ostatnich uzasnych objektu dostat taky k nekterym z techto objektu? Na tak dobre obloze jsou supr. Samozrejme i standardni galaxie/hvezdokupy a emisni mlhoviny tam vypadaji fantasticky.

Jinak obdivuju jak jste tam spali. Nemuze vas tam nekdo (ochrance prirody) vyhodit? Ja jsem myslel ze to tam mimo kempy docela hlidaji, ale nevim, nezkousel jsem tam prespavat. Ja na takovem miste volim chatu abych mohl celou noc nerusene pozorovat a potom se po vetsinu dne vyspat.
Ultralighty 254/1200, 114/500
Milovali jsme hvezdy prilis, nez abychom se bali noci. (Epitaf dvou amaterskych astronomu)
Uživatelský avatar
4Brunco
Příspěvky: 1138
Registrován: 14. 03. 2013, 11:37

Re: Jarní a letní pozorování

#665

Příspěvek od 4Brunco »

Nuz nikto tam neriesil ze by sme nemali niekde spat. Ono zase v nadmorskej vyske kde to za to stoji kempy niesu a zas my sme najeka spali na fazy, od polnoci (vtedy sa zhorsil seeng do 3:30 a potom od svitania do 10tej. Fakt ze bordel sme po sebe nikdy nenechali a kazdy kto rano okolo nas isiel videl dva stativy a dobsna, tak mozno su zvyknuty. Ale fakt ze nikto nic neriesil, iba nejaky iny astroamateri co boli okuknut miesto boli zvedavy ze kolko s centaura vyleze nad kopce a ci je videt centaurus A.
Fakt ze bolo tam co pochodit aj cez den a potrebovali sme pojazdit a dobit nes jediny zdroj elektriny - autobaterku. Jakubovu fotozostavu utahla zo ctou a
ja som mal mechanicku montaz (omegon LX2) a moj fotak bol nabijany vylucne zo 8w solarnej nabijacky, co som si davnejsie vyrobil :).

No trpazlicie galaxie ma vobec nenapadlo hladat, dik za tip na dlasie pozorovacku. Ale temne hmloviny som pozeral triedrom Zeiss 10x50 a este mensim triedrom a na pozdi mliecnej drahy to bola uzasna podivana. Rho Ophiuchi aj okolie bolo paradne, oprety o auto laktami a kochal som sa popri foteni, kym mi neslzili oci. :)

Elipticke galaxie boli vacsie jak standardne ale skor som skusal rozne zvacsenia (az do 300x) na rozme spiralovky a naozaj vyliezali detaily, ramena, priecky. Teraz mi je luto ze som ten neskusal najst jet s preflakutej ciernej diery, ale cloveka nenapadne vsetko.

Genialna vec na La Palme ze inverzia je hore takmer stale, takze pocasie tam proste praje a este aj seeing je bud dobry alebo vyborny.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 8293
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Jarní a letní pozorování

#666

Příspěvek od Cztwerec »

No, už to vidím jednoznačně, léto si užít s rodinou na La Palma. Snad vezmu i Heq5 a triplet :) Pěkný report. Díky.
Lectorem iustus...
Uživatelský avatar
4Brunco
Příspěvky: 1138
Registrován: 14. 03. 2013, 11:37

Re: Jarní a letní pozorování

#667

Příspěvek od 4Brunco »

Vcera po polnoci, ked uz nasej zemepisnej sirke nastava noc , som vytiahol SW 120/600 kratky achromat, ze pozriem hmloviny v labuti a okoli. S pomocou DGM NPB filtra hmloviny krasne vystupili oproti pozadiu. Najprv s okukarom ES 82° 30mm som mal zvacsenie 20x a 4° realne zorne pole a Severna amerika sa mi tam zmestila cela a bolo vedla videt bocnym pohladom aj kusok pelikana. Riasovka sa zmestila tiez cela a obe casti boli pekne viditelne. Ked som dal 12mm ES LER 92°, videl som dokonca jasnejsiu cast riasovej hmloviny pekne rozstrapkanu so slusnym mnozstvom detailov, co som v takto malom dalekohlade este nevidel. Okrem toho tento okular vytvara krasny dojem okienka do vesmiru podobne ano RKE 28mm alebo Morpheus okulare, len to pole je krasne siroke. Po dlhsej dobe velmi pekne pozorovanie.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 8293
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Jarní a letní pozorování

#668

Příspěvek od Cztwerec »

Včera jsem testoval nový newton co mám, musím uznat, že na DSO je 300 mm paráda. Po kolimaci jsem si to zamířil v oparu na M17 - Labuť a byla celkem slušně patrná určitá struktura v mlhovině, neoddiskutovatelná byla povaha objektu s temnými částmi mlhoviny a typický tvar. Vše jsem sledoval přes okulár Morpheus 17,5 mm (86x). Zkusil jsem nasadit OIII filtr a pořádné překvápko! Obraz příjemně zmavnul (nemám zase nějak super oblohu, takže paráda) hvězdy ubyli mlhovina získala další opravdu zajímavé, prachové, struktury a jediné co si už pamatuji opravdu přesně, že vynikla červenější hvězda, jako kdyby byla okem na hlavě Labutě (tuším že to byla dle katalogu UCAC4-369-126373, ale třeba se pletu). Bylo to celé zajímavé a u tohoto objektu jsem vydržel asi 20 minut.
Lectorem iustus...
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Jarní a letní pozorování

#669

Příspěvek od MilAN »

Cztwerec píše:jediné co si už pamatuji opravdu přesně, že vynikla červenější hvězda, jako kdyby byla okem na hlavě Labutě (.
No, ale OIII žádnou červenou barvu nepropouští ......
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 8293
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Jarní a letní pozorování

#670

Příspěvek od Cztwerec »

Aha, tak to jsem nevěděl, ikdyž se stačí podívat na křivku propustnosti, přišla mi červená, je to samozřejmě k popisu bez filtru OIII.
Lectorem iustus...
Uživatelský avatar
majklus
Příspěvky: 970
Registrován: 12. 06. 2014, 09:18
Bydliště: Tehov u Říčan
Věk: 45

Re: Jarní a letní pozorování

#671

Příspěvek od majklus »

Včera jsem si mohl dovolit zůstat v Konojedech až do rána, popadl jsem svůj 5" achromát, focení jsem nechal doma. Obloha vypadala vyfoukaná, naměřeno bylo 20.8, což není na Konojedy nicmoc (pamatujeme i 21.3). Jupiter stál za prd, povedlo se jen vykoukat Europu vystupující z kotoučku planety, stín byl bez šancí v takových podmínkách, je to už nízko. Saturn byl lepší, ale také nic pamětihodného. Měsíc po desáté zapadl, tak jsem se vrhnul na nějaké DSO.

Začal jsem na NGC 7331 - hodně protáhlá galaxie, zjasňuje se rapidně směrem k jádru, které se mi zdálo chvílemi až stelární. Nejlépe se mi na ní koukalo při 75x přes ES16mm 68deg.
Dál jsem se přesunul k NGC 891, kterou používám v Konojedech jako takový tester oblohy. Bohužel testem obloha skoro propadla, byl jsem schopný jen usilovným šilháním zachytit napatrné náznaky proužku světla. Předloni se mi podařilo na této galaxii dokonce vykoukat prašný pás - stejný dalekohled, stejné okuláry, téměř stejné datum - nyní jen slabý odvar. Buď ta obloha nebyla tak vyfoukaná, jak jsem si myslel nebo SZ opět pokročilo, ale možná jen slepnu... :-)
Nedaleká dvojice NGC 185 a NGC 147 byla relativně snadným cílem. Galaxie vypadali hodně podobně, prostě malé mlhavé obláčky, NGC 147 je viditelně slabší, u NGC 185 mi obláček vykazoval zjasnění směrem ke středu.
Na Mirachův duch NGC 404 jsem se těšil, protože mě před týdnem ve 160mm refraktoru překvapil svojí jasností, prubnul jsem ho tedy se svým pětipalcem. Galaxie byla jasně patrná na první pohled jak při 50x, 75x i 135x, kdy se mi na ní koukalo asi nejlépe, protože se dařilo schovat Mirach mimo zorné pole. Podrobnosti jsem ale nevykoukal žádné.
Když už jsem mířil do tohoto sektoru, tak jsem samozřejmě nemohl obejít M31 + M32 + M110 a M33, to je vždy hezký pohled v každém dalekohledu...

Astronomik UHC jsem si vyzkoušel na Helixu NGC 7293, kde byl přínos obrovský - bez filtru jsem mlhovinu taktak viděl, s ním se dala relativně snadno vyšilhat i středová výduť. Zkoušení pokračovalo na řasách v Labuti, kde bylo zlepšení díky filtru opět obrovské, taktéž i na M27, kde s UHCčkem jsem měl dojem, že vidím i relativně jasně části vnější obálky činky. Takže fitr doma zůstane. :-)

Dál jsem koukal na pár planetárek, Kočičí oko NGC 6543 nijak kočiče nevypadalo:
kocici_oko.jpg
kocici_oko.jpg (180.29 KiB) Zobrazeno 5702 x
Použité zvětšení je na můj achromát už hodně za hranou, snažil jsem se vykoukat náznaky centrální hvězdy, ale neuspěl jsem. Na plošce kosočtverného tvaru jsem si všiml dvou zjasnění a u kraje podivného slaboučkého ocásku, kteréhožto původ je mi záhadou, na fotce nic takového není. Asi vlčí mha. On ten 5" F9.4 achromát při zvětšení 3.2D asi už ukáže ledacco. :-D

Při pokoukání na M57 mě napadlo zakreslit hvězdné pozadí, jestli náhodou nevykoukám tu hvězdu 14mag a byla tam! Viděl jsem jí v mém 5" vůbec poprvé. Zatímco ta jasnější 13m hvězda u kraje mlhoviny byla vidět tak 80% času přímým pohledem, tahle se ukázala tak 40% času bočním. Mám velikou radost! Důkaz zde: :-D
m57_okoli.jpg
m57_okoli.jpg (337.11 KiB) Zobrazeno 5702 x
Následovaly otevřenky ve Vozkovi, nevynechal jsem chí a h (stále můj nejoblíbenější objekt), dloho jsem se kochal kulovkou M15, hezky se rozsypávala. Kontroloval jsem i "krabáka" M1, byl tam, ale na intenzivnější zírání mi už byla dost zima. Po třetí hodině jsem mrknul těsně nad obzorem na M42 jako takové "vítání" zimy a začal balit.
Zima je už ale pořádná, tlustá bunda mě již příště nemine.
Taky si budu muset připravit lépe nějaký pozorovací program, abych půlku noci neztrávil skákáním sem a tam po obloze. Napadlo mě, že bych si mohl zkusit napozorovat co nejvíc objektů z O'Mearova seznamu Hidden Treasures, to by mělo být pro můj 5" relativně dostupné a pozorování by se dalo připravit dopředu a pak i s něčím porovnat.

Hezký večer, děkuji všem spoluúčastníkům za milou společnost a pánubohu za pootevřená okýnka....
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
Uživatelský avatar
Michal1
Příspěvky: 482
Registrován: 21. 03. 2008, 23:15

Re: Jarní a letní pozorování

#672

Příspěvek od Michal1 »

Podělím se tu o pár výtvorů z posledního novu. Úmyslem bylo zachytit vše, co se dá v daném objektu vidět. Poznal jsem, že kdybych to měl splnit, potřeboval mnohokrát víc času. Detaily vylézají další a další, ale abych nabyl jistoty, musím se dívat mnohem déle. Zakresloval jsem jen podrobnosti, které jsem zahlédl alespoň 2x. Zatím jsem toho při pozorování moc nenakreslil, ale cítím, že je to cesta, kterou se vydat dál. Jelikož mě při starších pokusech nebavilo zakreslovat hvězdy a ztrácí se při tom zbytečně čas, vytiskl jsem si mapy hvězd z CdC bez cílového objektu a kreslil do nich. Překreslování načisto se ukázalo být časově ještě náročnější než samotné pozorování, tak zatím toto. Když najdu čas, překreslím lépe. Vše pozorováno Schmidt-Newtonem 203/812.

Galaxie NGC 6207, která je známá díky tomu, že leží poblíž M 13. Nakreslil jsem jen obrys, podrobnosti byly nejisté. Větší na klik.
Obrázek
28.8.2019, Radian 6 nejvíce používaný okulár, tvar o chlup lépe s Delos 3.5 a Nagler 3.5, doba pozorování nepoznamenána (po paměti 30-60 min). Má tam být vidět toto: Západní část menší než východní, východní je elipsa, v západní polovině je severní část spláclá víc než jižní. Foto k porovnání: https://www.fzu.cz/~kupco/astro/www_den ... C6207.html

Galaxie NGC 7331 u Stephanova kvintetu.
Obrázek
Zde jsem se nepříliš úspěšně pokusil kresbu vystínovat.
100 min 31.8.2019 + krátce 2.9., nejvíce používané okuláry Nagler 11, Radian 6, méně používané Delos 3.5, Nagler 3.5.
Fota k porovnání, které zobrazují poměry jasností podobně jako oko:
nejlepší je ČB foto zde: http://www.astrosurf.com/jwisn/ngc7331.htm
také dobré: http://www.astrofotky.cz/gallery.php?sh ... 152926.jpg
možná i toto: http://www.astrofotky.cz/gallery.php?sh ... 009771.jpg
SZ část galaxie není vidět, JV část velmi slabá. Celkově SZ část svítila znatelně slaběji než JV. Galaxie má kolem velmi protaženého jádra nesymetrickou mnohem kulatější obálku která dále přechází v eliptický částečně chybějící disk. Z od jádra se nachází rovná hrana, kde jasnost náhle prudce klesá. Měl jsem silný dojem prachového pásu, ale druhý břeh se mi nepodařilo s jistotou potvrdit. V JZ čtvrtině disku se nacházela světlejší skvrnka. Podél osy disku mi na JV mnohokrát probleskávala jasnější jehla, jako se to děje u galaxií viděných z boku. Podle fotek by mohlo jít o náhodný řetízek jasnějších drobných hvězdných oblaků. Na opačnou stranu to nebyla jehla, ale spíš hodně nevýrazná tlustší tříska. Dvě skoroelipsy nakreslené kolem středu galaxie znamenají náhlý pokles jasnosti.

M 31 se ukázala, jako příliš velké sousto. Galaxie je tak velká a jasná, že zakreslení všech detailů by zabralo hrozně moc času. Věnoval jsem ji 4 noci, vždy na konci astronomické noci. I tak jsem stihl stěží SV polovinu galaxie a z toho je ještě Z čtvrtina pozorovaná narychlo, tedy že by se v ní dalo vykoukat ještě víc.
Obrázek
Na kresbě znamená J jasnější oblast a T tmavší, myšleno vzhledem k okolí, a G gradient jasnosti přičemž šipka udává směr jejího úbytku. Střed galaxie je označen křížkem. Zde je ještě vystínovaná kresba (prosím o shovívavost). Údaje o pozorování: 28.8.2019 20 min obrys s Nagler 11, zbytek s Radian 6 30.8., 31.8.,4.9., vždy na konci astro noci, dohromady 210 min. Pár fotek pro porovnání:
nejlepší: http://www.astrofotky.cz/gallery.php?sh ... 314983.jpg
také dobré: http://www.astrofotky.cz/gallery.php?sh ... 109696.jpg
http://www.astrofotky.cz/gallery.php?sh ... 150524.jpg
Pozoroval jsem vždy, dokud se něco vypozorovat kvůli svítání dalo. Překvapilo mě, jak dlouho to trvalo. Obloha již byla znatelně modrá a Mléčná dráha se vytrácela. Asi to bylo díky vysokému zvětšení v Radianu. Ještě jedno poučení jsem si z M 31 odnesl. Horší než svítání je pro pozorovatelnost slabých objektů ospalost a špatná nálada! Teď ještě přijít na to, jak se jim vyhnout.

...
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Uživatelský avatar
Michal1
Příspěvky: 482
Registrován: 21. 03. 2008, 23:15

Re: Jarní a letní pozorování

#673

Příspěvek od Michal1 »

...

Nedá mi to, abych se tu ještě nepochlubil svým osobním vítězstvím. V roce 2013 jsem tu psal o svém neúspěšném pozorovaní "šesté galaxie Stephanova kvintetu", NGC 7320c. Od té doby jsem ji zkoušel každý rok, často s takovým nasazením jako napoprvé. Ona mě motivovala, abych si koupil Delos 3.5. Stále jsem neviděl nic určitého, až letos! Podařilo se! Shodou okolností to nebylo v Delosu 3.5 ale v Nagleru 3.5. Ale myslím, vzhledem k tomu, co jsem psal zde, že okulárem to nebylo. Spíš úspěch způsobila kombinace nabytých zkušeností, které jsem často získal předchozími pokusy o tuto galaxii, a vynikající průzračnost atmosféry. Před setměním byla 110 km vzdálená Milešovka vidět jako na dlani. Galaxie mi mnohokrát velmi slabě problikla na správném místě. Pak jsem ji zkusil i v Delosu, ale neúspěšně. Asi už jsem byl vykoukaný a galaxie již nekulminovala. Musí to být jeden z nejtěžších objektů, jaké jsem kdy vypozoroval. Teď jsem zvědavý, jak ji budu vidět v budoucnu. Vždy, když jsem si tohle říkal, jsem už za 2-3 roky daný objekt za zvlášť těžký nepovažoval. To mě na pozorování fascinuje, pořád, i po 14 letech se stejným dalekohledem, je kam se posouvat!

Tak abych se tu jen nevychloubal, pár pozorovacích triků sem napíšu.
- Při celonočním pozorování je lepší obětovat půl hodiny a jít se najíst. Já mám pravidelně skoro ve stejnou hodinu "krizi", kdy se mi nic nedaří a nebaví mě to. Když cítím, že to na mě jde, tak se jdu raději najíst. Dám si, co bych si dal normálně k snídani. Tělo si asi krizí stěžuje na nedostatek energie. Docela se mi osvědčilo párkrát za noc cucat med.
- Při koukání do okuláru je potřeba pořádně dýchat, víc než je přirozené. Ale ne zas aby se točila hlava, spíš na hraně. Tím se viditelnost zlepší.
- Někdy se při koukání do okuláru dělají mžitky před očima, který ruší viditelnost slabého objektu. Zdá se, že je to díky rozdílnému vjemu pozorovacího a zakrytého oka, nebo si možná mozek při napínání zraku do téměř úplné tmy nějaký zrakový vjem vymyslí. Mžitky se mi většinou objevují, když zapomenu dýchat. Ale když se objeví, pomůže se chvíli dívat oběma očima na nějaký jasně viditelný objekt. Mě se osvědčil sousedovic dům odrážející pouliční osvětlení. Menší ztráta adaptace na tmu nevadí.
- Je potřeba dbát na pohodlí při pozorování, včetně obrany před zimou. Tedy se teple oblékat, otužovat se a pokud se do vás pustí zima, tak si zacvičit. Dobrý je prstový jogging. Osvědčilo se mi skočit si domů si ohřát horkou vodu na pití, to je rychlé a když ohřívaní přeženu, mohu přilít snadno přilít studenou vodu na správnou teplotu.
Naposledy upravil(a) Michal1 dne 15. 09. 2019, 14:59, celkem upraveno 1 x.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Uživatelský avatar
majklus
Příspěvky: 970
Registrován: 12. 06. 2014, 09:18
Bydliště: Tehov u Říčan
Věk: 45

Re: Jarní a letní pozorování

#674

Příspěvek od majklus »

Působivé!
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
Uživatelský avatar
Sasa3
Příspěvky: 4622
Registrován: 06. 11. 2007, 15:22
Bydliště: Ricany
Kontaktovat uživatele:

Re: Jarní a letní pozorování

#675

Příspěvek od Sasa3 »

Gratuluji, na 200mm prumer je to velmi cenny ulovek. Taky jsem vypozoroval, ze pri pozorovani tech nejslabsich kousku, ktere vyzaduji velkou koncentraci, musi byt clovek fit a odpocinuty. Lamat pres koleno se to neda.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Odpovědět