Mesiac a Jupiter

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od MaG »

Měl jsem v pohotovosti takovou metrovou rouru s čočkou asi 5 cm. Pokoukání s tím je tak na Měsíc a i tak byl trochu tmavší, ale dky němu sem s touhle rourou aspoň jednou zkusil najít Jupiter a ten mně poměrně překvapil svými detaily. Obraz byl však opravdu tmavý a tak tento dalekohled asi brzy definitivně vyřadím ze svého arsenálu, neb se ukázalo, že obraz je prostě moc málo kontrastní na vše.

Měsíc a Jupiter jsem měl jinak pořád mezi mraky a stačilo to. Když byl obláček před Měsícem, nepřezařoval tolik a byl to hezký pár.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
sussudio

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od sussudio »

taky jsem pozoroval a fotil. jsou vidět i IO, GANYMED a CALLISTO http://www.zdroje.info/DSC04991.jpg. neskládal jsem a fotil jsem afokálně přes SW refraktor 70/500. do newtona se mi to nevešlo...

nedoporučuji obchodování s DUKem
Medved

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od Medved »

Včera 19.5.2005 jsem se taky podíval. Jupiter jsem okem našel díky blízkému Měsíci už pět minut po západu Slunce a to jsem ani nevěděl kde přesně má být jen, že bude konjukce. Zpětně mě mrzí, že jsem to nezkusil už ve dne, ale i tak je to myslím úspěch.
Pokračování doma s dalekohledem. Nejkrásnější pohled po půl desáté, kdy se už celá dvojice vešla do zorného pole okuláru dávajícího nejmenší zvětšení 34x, 1,6st..
Přes Jupiter přecházel jeden z jeho měsíců, ale podmínky - tetelení vzduchu byly natolik mizerné, že kotouček měsíce nebyl asi po dvaceti minutách od začátku přechodu na kotoučku planety vůbec patrný.
Toš tak na světě...
MP

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od MP »

No dobra, tak se take pridam, i kdyz to neni nic moc. Dva snimky ruznymi expozicemi :

a skladacka z obou :

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
SKLP

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od SKLP »

19.5. jsem také pozoroval Měsíc s Jupiterem. Natočil jsem afokálně pár videosekvencí, které zpracuji a hodím to sem, až o víkendu.

Potřeboval bych vědět, zda-li přecházela Velká rudá skvrna přes kotouč, nejlépe kdy přesně (východ, průchod centrálním poledníkem, západ).
Ke konci pozorování jsem sledoval stín měsíce Europa (tuším že to byla Europa).
Až vše zpracuji tak sem dám komplet pozorování s nákresy a fotkami.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
greatgig

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od greatgig »

SKLP napsal: Potřeboval bych vědět, zda-li přecházela Velká rudá skvrna přes kotouč, nejlépe kdy přesně (východ, průchod centrálním poledníkem, západ).
Podívej se na:
GRS: http://www.projectpluto.com/jeve_grs.htm

tranzity: http://www.projectpluto.com/jevent.htm

dvojité tranzity: http://www.projectpluto.com/jeve_dou.htm

a připočti k udávanému UT 1 hodinu pro SEČ a další hodinu pro letní čas.

HlavaXXII

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od HlavaXXII »

SKLP napsal:
Potřeboval bych vědět, zda-li přecházela Velká rudá skvrna přes kotouč, nejlépe kdy přesně (východ, průchod centrálním poledníkem, západ).
Až vše zpracuji tak sem dám komplet pozorování s nákresy a fotkami.alebo si stiahni program Jupiter 2 a tam to budeš mať ešte aj pekne znázornené a môžes si tam aj zistiť časy tranzitov GRS :-)
SKLP

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od SKLP »

HlavaXXII napsal:
alebo si stiahni program Jupiter 2 a tam to budeš mať ešte aj pekne znázornené a môžes si tam aj zistiť časy tranzitov GRS :-)
díky moc za programek, vypada pekne!!! Nemas k tomu češtinu? Ne, že bych to nutně potřeboval, ale pro větší pohodlí... ;)
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Cassi

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od Cassi »

Zde posílám svůj příspěvek z 19.5.05  :)
Hroznej digitál, ale aspoň tam je něco vidět. Kolem Měsíce je taky vidět halo (které tam ve skutečnosti také bylo).

Cassi
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
SKLP

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od SKLP »

Zdravím,
tak jak jsem slíbil, dávám sem zde pozorování z 19.5.
Pozorování a focení jsem prováděl s refraktorem 60/700 (56x, 175x) a Olympusem C-350Z.
Obraz je stranově převrácený (zenitové zrcátko). Ale teď již k samotným pozorováním…

(20:50 SELČ) - jsem natočil videosekvence Měsíce (R60/700 zv.56x, Olympus C-350Z). Velice mě zaujaly svítící body na terminátoru. Na posledním snímku, u kterého jsem schválně přehnal kontrast a další úpravy, jde zřetelně vidět nejjasnější svítící bod!! Ten mě zaujal na první pohled. V okuláru to bylo fakt nádherné a přesně takhle jasné, jako je na poslední fotce. Ke konci pozorování se ukázalo, že jde o nasvícenou vnitřní stranu valu kráteru.

Pozoroval jsem taky Jupiter:
(23:30 SELČ) - (Obraz byl celkem klidný) - jsem si všiml, že jižní rovníkový pás se mi jeví přerušený!!! Občas jsem uvnitř viděl ovál, ale to nemůžu tvrdit s jistotou. Každopádně přerušení pásu bylo patrné. Napadlo mě, že by to mohla být Velká rudá skvrna, jenže s tak malým dalekohledem? 23:42 SELČ jsem spatřil stín měsíce Europa. Na druhý den jsem si ověřoval přechody Velké rudé skvrny. Nechal jsem si zaslat přechody a použil jsem také program Jupiter2. Vše souhlasilo!!!

greatgig

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od greatgig »

SKLP napsal: Napadlo mě, že by to mohla být Velká rudá skvrna, jenže s tak malým dalekohledem?
Mohu Ti to potvrdit, 60mm refraktor se slušnou optikou Ti GRS nechá detekovat (z mé vlastní zkušenosti s 60/415 refraktůrkem a cca 110x minulý týden už ne při nejlepších podmínkách - Jupiter už nízko a pohled přes střechy - nechci zrovna tvrdit, že vidět) jako zesvětlení a vyboulení v pásu, podobně, jak to kreslíš.

Porovnej si první 2 obrázky ukazující Jupitera 60mm refraktorem při 40x a 100x na

http://www.binoviewer.at/beobachtungspr ... upiter.htm

při rozlišení 1000x 800 17" monitoru ze vzdálenosti cca 1 m.

Myslím, že detekovat stín měsíce je dokonce při tomto průměru objektivu obtížnější, což oba obrázky dle mého také potvrzují.

Jestli jsi GRS neviděl již dříve bezpečně větším průměrem a víš tak, co hledat, a navíc jsi nevěděl, že a kde tam má zrovna být, a to vše navíc v bezprostřední blízkosti Měsíce 3 dny po první čtvrti, tak je to podle mého opravdu vynikající výkon. Já jsem ji musel nejprve vidět větším průměrem, než jsem ji po dřívějších neúspěšných pokusech poznal i dobrým Lidlem 70/700 a minulý týden i tou mrňavou šedesátkou.
psmolly

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od psmolly »

greatgig napsal:

http://www.binoviewer.at/beobachtungspr ... upiter.htm

Nezbývá než poděkovat za odkaz. Takový podobný hledám už dlouho. To porovnání jednotlivých dalekohledů je super. Dík
psmolly
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Odpovědět