Poradíte mi s pozorovaním Slnka?

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
voko

Příspěvek od voko »

No - s tou obavou ohledně poškození fólie - já mám zkušenost, že je spíš problém tu fólii (Bader) poškodit. Udělal jsem si z ní filtry na triedr a při pozorování mi jednou nějak ten triedr vypadl z ruky. V letu jsem ho chytil, a to tak nešťastně, že zrovna za jeden z objektivů s fólií. Už jsem se v duchu loučil s filtrem (prsty mi do něj docela zajely), ale fólie kupodivu vydržela, i když je tam "vypouklá hora Říp" od jednoho prstu + další menší pahorky. Asi kdybych měl ostré nehty, tak to možná také nevydrží, ale přesvědčil jsem se o její značné odolnosti. Takže bez obav!
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Selene

Příspěvek od Selene »

No podľa toho čo ste mi odporučili sa asi dám radšej na tú fóliu, lebo hovorím: postup na výrobu filtra ovládam, len ma odhovorili....Snažila som sa totiž pozorovať pomocou projekcie ale nejako mi to pri newtone nešlo....... A o tom hranole zas neviem čo ste hovorili :)
"Verejnosť často nechápe, čo za podujatie je veda. Mne to pripomína, akoby sme kráčali v Kolumbových šľapajách" Tod Lauer&&
SKYMASTER

Příspěvek od SKYMASTER »

Spravne rozhodnuti. Budes nadsena a za par korun.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
gaszton

Příspěvek od gaszton »

ta folia je naozaj najbezpecnejsia a najjednoduchsia metoda, projekcia je vhodne na demonstracne ucely, napriklad pre kruzky, lebo moze to pozorovat naraz vela ludi. inac aj ta projekcia je bezproblemova, ak za ten okular das papier v dostatocne velkej vzdialenosti este musis zaostrovat na novu rovinu obrazu s posunutim okularoveho vytahu smerom von, len par mm. je to v podstate ta ista metoda co sa pouziva pri fotografovani planet s okularovou projekciou. ak mas niekde nejaky lacny mikroskopicky okular typu Huygens je to idealne lebo slnko nemoze znicit lepenie sosoviek s prilis vysokou teplotou.
VK

Příspěvek od VK »

To Selene:

Nevím, nakolik bude můj příspěvek po tolika radách ještě aktuální, ale myslím, že bude.

Pokud máš Newton 76/700 (mm), neměl by být se zaokulárovou projekcí žádný problém. (Až na to, že si budeš muset sama vyrobit držák na projekční desku a upevnit ji nějak na dalekohled, nejlépe za celý tubus - těžiště dalekohledu se posune dopředu, atd. ...) Doporučuje se použít okulár o větší ohniskové vzdálenosti (20 mm a více).

Proč to tak je. K největšímu soustředění světla v dalekohledové optické soustavě dojde ne v obrazové (resp. ohniskové) rovině objektivu, ale ve výstupní pupile (viz příklad na konci). To si řada lidí vůbec neuvědomuje (některé rady pak podle toho vypadají).

Jak intensivně bude světlo soustředěno tedy záleží na dvou věcech: 1. průměru objektivu a 2. zvětšení. Okulár s kratší ohniskovou vzdáleností vytvoří menší výstupní pupilu (takže v ní bude větší koncentrace energie) a ta výstupní pupila bude také blíž k okuláru. Celkově bude tento okulár více tepelně namáhaný. Okuláry jsou dělány tak, aby určitý rozsah teplot vydržely, ale nemusí vydržet kanadský balzám (popř. jiné materiály), kterými jsou tmeleny čočky. Roztaví se a vyteče. Proto je vhodné používat netmelené okuláry: Huygensův, Ramsdenův, atd.

Okulár s větší ohniskovou vzdáleností méně zvětšuje. Při stejné vzdálenosti promítací desky za okulárem bude obraz Slunce menší. Aby byl obraz Slunce větší, je třeba umístit desku dál od okuláru.

Promítací desku je třeba odstínit proti přímému slunečnímu světlu (jinými slovy proti silnému světlu, které přichází odjinud, než z okuláru). Jinak nebude obraz na desce dostatečně kontrastní.

Odebíráš slovenskou "Astronomickou ročenku"? V ní je "amatérská příloha", každý rok jiná, a v některém ročníku je i článek o zaokulárové projekci Slunce. Nevím, jak daleko je Levice od Hurbanova, ale když se s lidmi z Hurbanova spojíš, určitě Ti ochotně poradí a pomohou - účinněji, než já přes internet.

Clonění objektivu je zbytečné (ledaže by k němu byl nějaký skutečně speciální důvod).

Existují sice lidé, kteří o něm hovoří a návody, ve kterých se vyskytuje, ale to vzniklo tak, že cena velkých skleněných slunečních filtrů je vysoká a na trhu se většinou nevyskytují. A když měl někdo (nejprve to bylo v USA) velkého Dobsona (20, 30 nebo 40 cm atp.) a chce pozorovat Slunce a nechce používat zaokulárovou projekci, protože příslušenství k ní je poměrně rozměrné a musí se k něčemu na tom dalekohledu připevnit, tak se udělala ta věc, že zmenšili průměr objektivu KVŮLI VELIKOSTI FILTRU. Aby vytvořili NĚJAKOU soustavu, která to Slunce ukáže.

Argumentace ochranou zraku při prasknutí filtru je směšná. Při zvětšení, při kterém je na Slunci už něco vidět - např. 100x - by i při "malém" průměru třeba 80 mm došlo k vypálení oka stejně spolehlivě, jako při "velkém" průměru 300 mm.

V. K.

P. S.: například hlavní refraktor Hvězdárny a planetária Hradec Králové (http://www.astrohk.cz) má průměr 20 cm a ohniskovou vzdálenost 350 cm. Obraz Slunce v ohniskové rovině je velký 35 mm. Výstupní pupila s Huygensovým okulárem f = 4 cm je 2,2 mm. Při tomto zvětšení se celé Slunce vejde do zorného pole, tzn. energie, která z něj přichází je soustředěná v ohniskové rovině do kotoučku o průměru 35 mm, zatímco za okulárem do průměru 2,2 mm (289-krát menší plocha!)
Selene

Příspěvek od Selene »

To VK:
Ďakujem ti strasne moc za rady.....pomohli mi zorientovat sa v tom viac...
Ročenku odoberám ale ten ročník s tým, čo si mi písal nemám...

Keďže ste mi všetci tak ochotne poradili, pomocou projekcie som to uz skúšala a podarilo sa mi to.....Celá som sa z toho tešila keďže sú teraz tie škvrny....

ĎAKUJEM VŠETKÝM!!! 8)
"Verejnosť často nechápe, čo za podujatie je veda. Mne to pripomína, akoby sme kráčali v Kolumbových šľapajách" Tod Lauer&&
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jasně, ale nic to nemění na tom, že pohled na promítnutý obraz se nedá s přímým pohledem přes filtr srovnávat. Je to několikanásobně lepší pohled a zážitek, takže doporučuji folii koupit a zkusit :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
VK

Příspěvek od VK »

Samozřejmě při nízké ceně fólie není důvod ji nekoupit a nevyužít, ale zaokulárová projekce nemusí dávat obraz horší (pochopitelně může - při nezaostření nebo příliš malém obrazu Slunce atd).

V. K.
Victorius

Příspěvek od Victorius »

Selene napsal: Snažila som sa totiž pozorovať pomocou projekcie ale nejako mi to pri newtone nešlo....... :)
A co ti nešlo? Nepodařilo se zaměřit? Na Slunce zaměříš tak, že pod tubus dáš papír a natáčíš tubusem do té doby, než bude stín na papíře úplně kulatý a ostrý. Pak stačí odkrýt záklopku (doporučuju ale clonit) přec objektiv dát papír a uvidíš jasný kotouček. ???
victorius[at]atlas[dot]cz
Odpovědět