MilAN napsal: to Richit :Když už neznáž okulár, můžeš alespoň popsat, jak se Ti Měsic vešel do okuláru ( celý, půlka , třetina . .. ?)
Neviem, to by som si musel vymyslat. Dalekohlad som pouzival skor na pozemne pozorovanie (vzhladom na svoj vek hlavne na pozemstanky ;D ). Co sa okulara tyka bol to urcite Huygens a kedze mikroskop z ktoreho som ich prevzal ma pochopitelne dva okulare tak som spojky z nich usporiadal za seba (takze z toho bol napokon Kellner - to som ale vtedy netusil, mne islo len o co najkratsie ohnisko... )
Dalsie co este mozem doplnit je ze ako sekundarne zrkadlo som pouzil hranol zo starsieho triedru (... no co, rozoberal som co sa dalo...).
Ked nad tym tak teraz rozmyslam vysledkom bol rozhegany a hrozne skaredy dalekohlad, rozobraty mikroskop a trieder. Bol som ja ale... blb.
moje zaciatky - reflektor
Richit napsal:
Dalekohlad som pouzival skor na pozemne pozorovanie (vzhladom na svoj vek hlavne na pozemstanky při zvětšení 300x.....
No, to ten tvůj seriál o Faetonu byl přeci jen zajímavější.
Dalekohlad som pouzival skor na pozemne pozorovanie (vzhladom na svoj vek hlavne na pozemstanky při zvětšení 300x.....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
pana napsal:
Já jsem ty rozměry pochopil, to zrcadlo je podle obrázku totiž obdélníkového nárysu. Jenom mi nejde do hlavy jak by se mohly odražené fotony promítat do jednoho bodu, když ta leštěná plocha má tvar jako bych ohnul jenom pasek plechu. ??? To se pak nedivím, že z kulaté planety vzniká jenom šmouha.
Tie obrazky su iba moj nacrtok, clovece...
Já jsem ty rozměry pochopil, to zrcadlo je podle obrázku totiž obdélníkového nárysu. Jenom mi nejde do hlavy jak by se mohly odražené fotony promítat do jednoho bodu, když ta leštěná plocha má tvar jako bych ohnul jenom pasek plechu. ??? To se pak nedivím, že z kulaté planety vzniká jenom šmouha.
Tie obrazky su iba moj nacrtok, clovece...
MilAN napsal:
při zvětšení 300x.....
Milane... Co sa tyka pozemneho pozorovania, skusal som samozrejme aj ine "konstelacie" okularu...
při zvětšení 300x.....
Milane... Co sa tyka pozemneho pozorovania, skusal som samozrejme aj ine "konstelacie" okularu...
romi napsal: Nevim proc porad utracime za dalekohledy...Prave drzim v ruce letak Intersparu , v nem nabizeji perfektni kameru SONY DCR-TRV270, jeji opticke parametry jsou zoom 20x, digi 990x. Zaroven zabijete dve mouchy jednou ranou - mate vyresene astrofoto.....zabudol si pridat smajlika, nie ? 
myslel si "dve cmouhy jednou ranou" ;D
myslel si "dve cmouhy jednou ranou" ;D
romi napsal: Nevim proc porad utracime za dalekohledy...Prave drzim v ruce letak Intersparu , v nem nabizeji perfektni kameru SONY DCR-TRV270, jeji opticke parametry jsou zoom 20x, digi 990x. Zaroven zabijete dve mouchy jednou ranou - mate vyresene astrofoto.....
UAu!! 990x!! A ja blbec som si objednal obycajneho Newtona 150/750. Dufam ze je este cas objednavku zrusit...
;D ;D ;D ;D
UAu!! 990x!! A ja blbec som si objednal obycajneho Newtona 150/750. Dufam ze je este cas objednavku zrusit...
;D ;D ;D ;D