jsem tu nový a moje zkušenosti s pozorováním pomocí dalekohledu jsou takřka nulové, tak se předem omlouvám, pokud budou moje dotazy přihlouplé.
Mám (zatím jen) SW Newton 150/750, pozoruji vizuálně. Hledám okulár pro detailní pozorování blízkého okolí černé díry... to je vtip... vlastně takový okulár už mám, zaměřuju dalekohled podle světel na vzdáleném paneláku, který má vedle sebe takové černé díry na peníze hned dvě - nemocnici a aquapark

K věci. K dalekohledu mám dva setové okuláry 25 mm a 10 mm, myslím, že je spousta místních uživatelů důvěrně zná. K tomu Barlow 2x, tento model ( http://www.supra-dalekohledy.cz/barlow- ... -3995.html ), což asi není žádná extra kvalita.
Protože mám okuláry jen dva, přemýšlel jsem nad pořízením dalšího. Zaujal mě 6,5mm Morpheus, ale nebylo by to zbytečné pro ten můj Newton? Nechci vyhodit peníze za nějaký šunt, ale zas nechci zbytečně utrácet za něco, co nemám kapacitu využít. Na druhou stranu kdybych v dohledné době pořídil nějaký další dalekohled, ať zas nemusím zbytečně kupovat další okuláry. Čili ten okulár může být trochu nad možnosti mého stávajícího Newtona, ale aby to nebyl totální overkill.
A co si myslíte o případném použití Barlowa s tímto objektivem na planety za dobrých podmínek? Předpokládám, že bych v takovém případě pořizoval i nový Barlow 2x místo toho stávajícího, protože ten stávající by asi zabil vylepšení přinesené tím novým okulárem. Či 9mm Morpheus s 2,5x Barlowem? Zas 9mm je už velikostí blízko tomu setovému 10mm. Nebo by bylo lepší místo nového Barlowa pořídit nějaký krátký planetární okulár? A nebo nějaká uplně jiná kombinace?

Asi bych měl ještě dodat, že manželka má brýle, ale do dalekohledu se dívá bez nich. Nevím, jak moc je v takovém případě zvláště u těch planetárních okulárů limitující vzdálenost výstupní pupily.
Předem díky za jakékoli rady.