AZ-EQ6 GoTo

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18542
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #256 od MilAN » 29. 10. 2018, 17:34

Přeci si z katalogu zjistíš souřadnice objektu a ty zadáš. Vlastní katalog - objekt č. 1 ...(až 20) > RA, DEC > uložit
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1291
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #257 od nosuh » 29. 10. 2018, 18:23

Jj, tak sem to myslel..dikes;)
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
Giftmacher
Příspěvky: 380
Registrován: 14. 06. 2014, 19:35
Bydliště: Böhmisch Hruschau

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #258 od Giftmacher » 15. 02. 2019, 19:13

Koupil jsem si lepší laptop s USB 3.0, tak jsem rozhodl že konečně rozchodím pointaci přes st4 port. Ukázalo se, že přes dodávaný kabel k počítači a redukci na USB značky Chipi-X nejde ani sériové propojení se Stellariem. Dřív to šlo bez problému. Ovladač redukce žádný problém nehlásí, číslo portu mám správně. Netuší někdo, co s tím je?
Obrázek
Skywatcher AZ-EQ6, Skywatcher N200/1000, Celestron C11 SCT,QHY5L-II, Canon 1000D, ASI 224 MC

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18542
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #259 od MilAN » 15. 02. 2019, 20:20

Jaké Windowsy jsi tam měl před tím ? Staré kabely s převodníkem fungovaly do Win 7, od 8,1 už nemusí některé typy fungovat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Giftmacher
Příspěvky: 380
Registrován: 14. 06. 2014, 19:35
Bydliště: Böhmisch Hruschau

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #260 od Giftmacher » 15. 02. 2019, 22:28

Stále Win7 sp1. Na starém laptopu, na novém i na stolním pc.
Skywatcher AZ-EQ6, Skywatcher N200/1000, Celestron C11 SCT,QHY5L-II, Canon 1000D, ASI 224 MC

Uživatelský avatar
Giftmacher
Příspěvky: 380
Registrován: 14. 06. 2014, 19:35
Bydliště: Böhmisch Hruschau

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #261 od Giftmacher » 16. 02. 2019, 17:28

Případně by mě zajímalo, zda se dá az-eq6 použít pro automatické sledování družic (náhrada anténního rotátoru).
Skywatcher AZ-EQ6, Skywatcher N200/1000, Celestron C11 SCT,QHY5L-II, Canon 1000D, ASI 224 MC

Uživatelský avatar
Giftmacher
Příspěvky: 380
Registrován: 14. 06. 2014, 19:35
Bydliště: Böhmisch Hruschau

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #262 od Giftmacher » 23. 02. 2019, 07:14

Obrázek
Skywatcher AZ-EQ6, Skywatcher N200/1000, Celestron C11 SCT,QHY5L-II, Canon 1000D, ASI 224 MC

Uživatelský avatar
AstroM
Příspěvky: 52
Registrován: 16. 01. 2016, 16:03
Bydliště: Rimavská Sobota
Věk: 18
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #263 od AstroM » 30. 07. 2019, 14:08

Ahoj, ospravedlňujem sa, ak to tu už raz bolo, vyhľadávaním som nič nenašiel a nemám čas prechádzať úplne celú tému, chcem vedieť kde je problém a pokiaľ možno ho vyriešiť výmenou.

Práve mi prišla novo kúpená Az-eq6 GT. Po základnom zostavení som na ňu naložil teleskop a hľa, objavil sa problém. Rektascenzia nedrží, aj keď je úplne zatiahnuta. Keď je teleskop vo vodorovnej polohe, nie je žiadny problém, logicky, ale akonáhle ho dám do inej polohy a rektascenziu zatiahnem, proste ho neudrží a teleskop sa hýbe. Teleskop má asi 15kg, čiže neprevysuje nosnosť. Určite to nie je normálne a ani bezpečné. Na starej EQ6 Pro, ktorú som mal držala rektascenzia pevne v akejkoľvek polohe teleskopu a nie to že som s ním dokázal aj pri zatiahnutej RA hýbať. Proste to nechápem. Všetky skrutky sú pevné zatiahnuté, nikde žiadna vôľa.
Deklinacia je pevná ako skala.
Kde môže byť problém?
Hvezdáreň Rimavská Sobota
Astrogotofrafická stránka
Vybavenie: 10" Newton SkyWatcher Qattro 254/1000; SkyWatcher AZ-EQ 6 Pro GT

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18542
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #264 od MilAN » 30. 07. 2019, 14:41

Pokud drží ve vodorovné poloze a dalekohled je vyvážený, tak ani v jiné poloze není přeci žádná síla, která by s ním měla někam otáčet.
Je al epravda, že to nijak extra nedrží, je potřeba dost utáhnout ustanovku. Drží to na tření a mazadlo tomu moc nepomáhá :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
AstroM
Příspěvky: 52
Registrován: 16. 01. 2016, 16:03
Bydliště: Rimavská Sobota
Věk: 18
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #265 od AstroM » 30. 07. 2019, 15:05

Vo vodorovnej polohe drží, ale to len vďaka závažiam, ktoré sú na opačnom konci. Vyvážiť ďalekohľad je ťažké, nakoľko aj keď je RA zatiahnuta, hýbe sa ako keby bola uvoľnená, iba o kúsok ťažšie. Dokonca aj keď RA skrutku na tom prstenci posuniem o jeden závit a zatiahnme na maximum, stále sa hýbe a posúvať sa ju ešte ďalej bojím, nakoľko potom na úplne zatiahnutie treba extrémne veľkú silu a vkastne sa už ani poriadne nedá uvoľniť.
Je to iný systém utahovania ako na EQ6 Pro? Lebo ako som spomínal, tam to drží pevne a nikto s tým ani len nepohne.
Přílohy
IMG_20190730_150602-min.jpg
IMG_20190730_150602-min.jpg (602.76 KiB) Zobrazeno 333 x
Hvezdáreň Rimavská Sobota
Astrogotofrafická stránka
Vybavenie: 10" Newton SkyWatcher Qattro 254/1000; SkyWatcher AZ-EQ 6 Pro GT

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1291
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #266 od nosuh » 30. 07. 2019, 15:10

kdyz jsi dotah az na doraz, zkus vysroubovat ten sroub, kterym se RA osa utahuje a zasroubuj ho o dve tri dirky dozadu a zkus jeste dotahnout, jestli to jde
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
AstroM
Příspěvky: 52
Registrován: 16. 01. 2016, 16:03
Bydliště: Rimavská Sobota
Věk: 18
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #267 od AstroM » 30. 07. 2019, 15:18

nosuh píše:kdyz jsi dotah az na doraz, zkus vysroubovat ten sroub, kterym se RA osa utahuje a zasroubuj ho o dve tri dirky dozadu a zkus jeste dotahnout, jestli to jde

Áno, to ide. O jednu dierku sa to ešte dá v pohode utiahnuť na maximum, ale ajtak sa RA stále hýbe. Ak to posuniem o 2, už sa to na maximum zatiahnuť nedá, respektíve treba takú silu, že by som asi zlomil závit.
Hvezdáreň Rimavská Sobota
Astrogotofrafická stránka
Vybavenie: 10" Newton SkyWatcher Qattro 254/1000; SkyWatcher AZ-EQ 6 Pro GT

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18542
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #268 od MilAN » 30. 07. 2019, 15:21

Pokud ti takhle ta ručka už naráží, tak je potřeba ji přesadit do jiné díry, aby se dotáhla silou někde uprostřed.Ta funkce spojky je jiná než na EQ6
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1291
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #269 od nosuh » 30. 07. 2019, 15:22

jj, tak to uz dal neutahuj, to mas asi utazeny dost
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
AstroM
Příspěvky: 52
Registrován: 16. 01. 2016, 16:03
Bydliště: Rimavská Sobota
Věk: 18
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #270 od AstroM » 30. 07. 2019, 17:03

MilAN píše:Pokud ti takhle ta ručka už naráží, tak je potřeba ji přesadit do jiné díry, aby se dotáhla silou někde uprostřed.Ta funkce spojky je jiná než na EQ6

Ale aj keď ju posuniem o jeden závit doprava, kde je pri takom optimálnom zatiahnutí s rozumnou silou asi v takejto polohe, ajtak sa RA os stále hýbe. Síce ťažšie, ale ajtak.
Dokonca aj keď ju zatiahnem s použitím podľa mňa neprimeranej sily až ku okraju, stále sa dá s RA osou hýbať.
Přílohy
IMG_20190730_170357-min.jpg
IMG_20190730_170357-min.jpg (573.85 KiB) Zobrazeno 299 x
Hvezdáreň Rimavská Sobota
Astrogotofrafická stránka
Vybavenie: 10" Newton SkyWatcher Qattro 254/1000; SkyWatcher AZ-EQ 6 Pro GT


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů