profilovaný statív pod EQ 3-2
Vlastním montáž EQ 3-2 (spolu so 150/750N) ale nie som schopný zaostriť so 4mm Plosslom - šialene sa to klepe. Som už z toho dosť zúfalý a uvažujem že vyplním statív betónom. Pozeral som aj staršie príspevky ohľadne podobných montáži ale nezaregistroval som niekoho kto by priamo napísal či pri tejto montáži nastane zlepšenie alebo nie. Ide tiež o to že sa mi zdá montáž EQ 3-2 vcelku robusná (EQ 2 je oproti nej naozaj hračka) a preto si myslím, že najväčší problém bude v statíve. Teda:
- pomôže vyplnenie profilovaných nôh statívu betónom u tejto montáži ?
- akým iným spôsobom sa dá táto sústava stabilizovať ?
Ďakujem za prípadné odpovede.
- pomôže vyplnenie profilovaných nôh statívu betónom u tejto montáži ?
- akým iným spôsobom sa dá táto sústava stabilizovať ?
Ďakujem za prípadné odpovede.
Váha betonu Ti v těch nohách asi moc nepomůže.Pokud chceš používat takové zvětšení, používej stativ na nevysunutých nohách a nauč se s tím pozorovat. Jde to, ale je to dost háklivé na doteky,
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Este som videl niekde stabilizovanie montaze tak, ze sa zavesila asi petlitrova umela bandaska s vodou na nejakom povraze na stativ.tym sa to zatazilo a voda v bandaske posobila,ako stabilizator.Bolo to pouzite prave naEQ3-2 8)
este lepsie je tu bandasku naplnit vysokovyskoznou tekutinou, ktore sa pouzivaju aj v roznych tlmicoch, aj niektore oleje su dobre. myslim si ze aj v kozmose asi pred 10 rokov som videl take riesenie.
ja ale by som skor kompletnu stativovu cast vymenil na ovela silnejsie, pre teba by stacili od HEQ5 tie 1 1/2" (38mm) myslim ze v supre v prahe sa to predava za 2210 kc. mne sa to osvedcilo.
ja ale by som skor kompletnu stativovu cast vymenil na ovela silnejsie, pre teba by stacili od HEQ5 tie 1 1/2" (38mm) myslim ze v supre v prahe sa to predava za 2210 kc. mne sa to osvedcilo.
To MilaN:
Nohy statívu mám pri pozorovaní samozrejme zasunuté, inak si to ani predstaviť neviem.
To Maros:
Díky, je to zaujímavé riešenie. Podobný systém sa používa na stablilizovanie mrakodrapou... Takže určite to stojí za vyskúšanie.
Nohy statívu mám pri pozorovaní samozrejme zasunuté, inak si to ani predstaviť neviem.
To Maros:
Díky, je to zaujímavé riešenie. Podobný systém sa používa na stablilizovanie mrakodrapou... Takže určite to stojí za vyskúšanie.
Hlavní problém je v uchycení noh stativu k hlavě, tady žádné vyplnění betonem nepomůže. Bohužel mám dojem, že nepomůže ani ta finta s bandaskou. Sice to zvýší stabilitu, ale na ty malé vibrace to nebude mít vliv. Stativ je prostě poddimenzovaný a pruží a větší zatížení tomu nepomůže. Tady souhlasim s gasztonem, nejlepsi by bylo vymenit komplet stativ.
Svojí GS montáž mám na 4" železné trubce zabetonované do země, vyplněné betonem. Oproti původním duralové trojnožce je to podstatně lepší řešení, nicméně i tak se montáž trochu klepe.
Svojí GS montáž mám na 4" železné trubce zabetonované do země, vyplněné betonem. Oproti původním duralové trojnožce je to podstatně lepší řešení, nicméně i tak se montáž trochu klepe.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Skúsil som to teda s tou bandaskou - obsah 10 l. Obraz sa stabilizuje už o niečo rýchlejšie ale inak žiadne výrazné zlepšenie nenastalo :-/ Vazny problem nastava ak nahodou neopatrnym pohybom rozkmitám bandasku.. 
Napadla mne takováto šílenost: místo provazu bandasku pověsit na gumicuk, co se s ním poutají věci na autozahrádku a současně ji ještě dalšími gumicuky připoutat k nohám stativu /při troše štěstí by to mohlo fungovat jako pružiny s tlumiči / ??? ::) ;D
...nebo jako kmitající perpetum mobile...
lepší rada žádná než špatná
Mám koupenou EQ5 se stejným stativem, ale zatím jsem ji moc nezkoušel, protože ještě čekám na dalekohled. Co jsem si s ní zatím hrál, zdá se mi že nejhorší na jejím stativu je jeho malá tuhost v kroucení. Platí pravidlo, že uzavřené průřezy mají několikanásobně vyšší tuhost než otevřené. Prakticky bych to viděl na to, že pokud budou nohy zasunuty, zkusit omotat každou na několika místech např. lepící páskou. Ideální by bylo vymyslet nějaké propojení noh po obvodě mezi sebou.
KoMar napsal: Mám koupenou EQ5 se stejným stativem, ale zatím jsem ji moc nezkoušel, protože ještě čekám na dalekohled. Co jsem si s ní zatím hrál, zdá se mi že nejhorší na jejím stativu je jeho malá tuhost v kroucení. Platí pravidlo, že uzavřené průřezy mají několikanásobně vyšší tuhost než otevřené. Prakticky bych to viděl na to, že pokud budou nohy zasunuty, zkusit omotat každou na několika místech např. lepící páskou. Ideální by bylo vymyslet nějaké propojení noh po obvodě mezi sebou.Myslím, že mnohem lepší bude to co mi poradil Vla pro Astro3
vla napsal:
Výměna pomůže výrazně, po výrobě několika provedení duralových nohou jsem z důvodů ceny materiálu a možnosti svařování zvolil na poslední typ pancéřovou pozinkovanou elektrikářskou trubku průměr cca 50 mm síla stěny asi 1,6 mm a ono to je nakonec stejně tuhé jako nohy z duralu průměr 50x 4 mm, váží prakticky stejně a svaří to doma každý kutil.
vla napsal:
Výměna pomůže výrazně, po výrobě několika provedení duralových nohou jsem z důvodů ceny materiálu a možnosti svařování zvolil na poslední typ pancéřovou pozinkovanou elektrikářskou trubku průměr cca 50 mm síla stěny asi 1,6 mm a ono to je nakonec stejně tuhé jako nohy z duralu průměr 50x 4 mm, váží prakticky stejně a svaří to doma každý kutil.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Jasně, nový stativ z pořádných trubek je lepší a definitivní řešení. To co jsem navrhl je jen provizorium a nemám to vyzkoušený. Až pořídím dalekohled, tak napíšu jestli ty moje nápady fungujou.
Nebude nejjednodušší koupit dřevěný stojny z nabídky na celestron.cz? 
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Tak som to teda vyriešil nasledovne:
= nižšie ťažisko a väčšia základňa. Teraz môžem povedať, že som so statívom spokojný. Zlepšilo sa i pohodlie pri pozorovaní.
= nižšie ťažisko a väčšia základňa. Teraz môžem povedať, že som so statívom spokojný. Zlepšilo sa i pohodlie pri pozorovaní.
To by som ani necakal ze sa to moze takto vyriesit.Nemozu teraz nohy stativu pruzit?