Moje první pozorování

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Uživatelský avatar
Dominik
Příspěvky: 465
Registrován: 24. 10. 2009, 21:39

moje prvni pozorovani

#31

Příspěvek od Dominik »

Tak to si myslim, ze si ju urcite videl, je nepriehladnutelna a podmienky si asi nemal az tak velmi zle... M13 je objekt dobre viditelny volnym okom a pravidelne ju vidim ked pozorujem (a ked je Herkules dobre viditelny), ma 5,8 mag. Pred chvilou som sa bol pozriet s triedrom 10x50 na terasu (bez akejkolvek adaptacie) a hned som M13 videl. V zornom poli je vidieť jasnú Eta Herculis (3,5m) a, mierne napravo, dole slabší rozmazaný flak alebo hviezdu s halom. Sú to dva výrazné objekty (hviezda a M13), ktoré si musel vidieť . Taktiež som sa teraz pozrel hneď aj na M92, trochu menej výraznejší a viac bodovitejší flak... Aj tak je to krásne a držím palce ;)
Uživatelský avatar
Radik
Příspěvky: 82
Registrován: 25. 10. 2006, 03:47
Bydliště: Hradec Králové

Re: moje prvni pozorovani

#32

Příspěvek od Radik »

Po deseti letech to tu oživím. Moje první pozorování, dnes kolem 22h, bino 9x63. Rozhodně jsem neměl v úmyslu nějaké deep-sky, jen první oťuknutí oblohy. Místo cca 5km jižně od Hradce Králové nebylo ideální a podmínky s mírným mlžným oparem také ne. Nicméně po naprosto základní orientaci (Velký vůz -> Polárka -> (Malá medvědice díky přesvětlení severního horizontu z HK nebyla vidět vůbec)) a spíš letmém shlédnutí oblohy jsem získal alespoň prvotní představu. Ano, 63mm okuláry určitě vidí víc než pouhé oko. Nejzajímavější úlovek byl poblíž jižního obzoru určitě Jupiter. Každopádně se těším na příště, kdy snad budou lepší podmínky (které neovlivním) a hlavně od Hradce lepší, vzdálenější stanoviště (které ovlivním). Euforie se sice nekonala, ale zklamání to také nebylo.
Hradec Králové - SkyWatcher 150/750 na AZ4, Vixen 8x63, Kowa 8x42
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: moje prvni pozorovani

#33

Příspěvek od MMys »

To sis vybral zrovna příšernou noc, jsem z Bělče nad Orlicí (pár km východně od Hradce), a ta vysoká oblačnost byla tak šílená, že jsem kopuli ani neotvíral. Zkus to dneska, to už bude úplně jiné kafe. Večír stihneš ještě zimní objekty.

Jeď třeba sem: https://mapy.cz/s/1vm5L
Na to místo vede asfaltka, tam na konci přechází v lesní cesty. Nejlepší místo je tam na rohu lesa, je tam dost místa pro zastavení, není to v zákazu vjezdu, a nic tam nesvítí. A ve 23h se ke všemu zhasíná v Bělečku.

Hradec je částěčně odstíněný lesem, od SV až po JZ je to pěkné. Jsou tím směrem jen samé lesy. Jižně od HK je to nevhodné, je to tam moc průmyslové/obchoďákové, všude samé lampy, a terén je hodně placka, a bez lesů, takže se to světlo šíří do dálek. Je potřeba využít tu zalesněnou JV část u Hradce. Pokud nemáš auto, jde to i na kole. Je to tam protkané spoustou cest.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5573
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: moje prvni pozorovani

#34

Příspěvek od Karell »

Radik: Tady se podívej, skrz co ses snažil pozorovat :)
Uživatelský avatar
Radik
Příspěvky: 82
Registrován: 25. 10. 2006, 03:47
Bydliště: Hradec Králové

Re: moje prvni pozorovani

#35

Příspěvek od Radik »

Karell: naprostá pravda. Byla to hrůza a viděl jsem to na první pohled, ale touha se konečně podívat byla silnější.

MMys: ano, tyhle končiny jako Hradečák znám moc dobře. Dneska jsem sice v plánu hned další pokus neměl, ale dík za nakopnutí. Donutil jsem se nakonec vyrazit a oproti včerejšku to bylo nesrovnatelný. Vzal jsem to na kole kolem hřbitova přímou cestou nahorů, dojel jsem jen asi necelý kilák za hájovnu a jakmile jsem dojel na paseku a kouknul na oblohu, ani jsem dál do toho krpálu nahorů nepokračoval a rozbalil nádobíčko rovnou tam.

Tak tedy první dojmy: Počátečníí orientace Velký vůz -> Polárka. Po chvíli tápání a ověření v atlasu jsem identifikoval Kasiopeu. Kousek od ní se mi podařilo spatřit obě dvojité hvězdokupy (NGC884, NGC869), se kterými jsem si sice na místě nebyl úplně jistý, ale Stellarium po návratu mi to jednoznačně potvrdilo. Dále jsem se přesunul na Plejády, které jsem identifikoval pouhým okem celkem bez problémů. Překvapivý na ně pak byl první pohledu triedrem, který mi je ukázal skutečně v celé jejich kráse, kdy člověk nemusí těžce namáhat oči, aby je vůbec spatřil.
Po menším oslnění Siriusem jsem chvíli jen tak bezcílně skenoval oblohu. Už hned na začátku pozorování mě překvapilo, kolik toho relativně malý triedr odhalí i v místech, kde pouhým okem nevidím nic (max. jen nejjasnější hvězdy). To mi dělalo trochu problém, abych se pak v těch stovkách dalších hvězd v zorném poli triedru orientoval a dokázal přeskakovat po těch nejjasnějších viděných pouhým okem.
Pak jsem se přesunul do Orionu, z něhož jsem s jistotou identifikoval zatím jen středové tři hvězdy, pod nimiž jsem jako drobnou mlžku spatřil M42. Asi v půlce pozorování projel shora dolů dobře osvětlený cyklista, který mi v tu chvíli překazil adaptaci očí na tmu. S jistotou získanou včerejším pozorováním jsem se tedy obrátil na jih k nejjasnějšímu Jupiteru, u něhož jsem v jedné přímce spatřil tři z jeho měsíců. V tu chvíli mi začala být zima, takže jsem si ještě zopakoval předchozí nalezené objekty a s pocitem konečně úspěšného druhého pozorování jsem se vydal domů.

Takže co dál? Určitě chci pokračovat v pozorování se současným triedrem 9x63, který mi poskytne dostatečné zorné pole pro orientaci po obloze a věřím, že odhalí ještě mnoho zajímavých objektů. V rámci zachování mobility na kole a jeho výhod se asi hned tak nerozhoupu do většího dobsona (kterej pokud už bych do něj šel a odsoudil se pak k přesunům autem by byl zřejmě nějaký 8"). Věřím, že rozdíl oproti 9x63 bude opravdu drastický. Výhody zároveň vidím v binokulárním zobrazení a trochu si pohrávám s myšlenkou, jestli třeba v průběhu léta nepovýšit na nějaký obři bino typu 20x80 nebo dokonce 25x100. Nevím, uvidím...

Tak snad můj obšírný popis (pokud snad někdo dočetl až sem) někomu ze začínajících pomůže.
Hradec Králové - SkyWatcher 150/750 na AZ4, Vixen 8x63, Kowa 8x42
Uživatelský avatar
Artaban
Příspěvky: 7198
Registrován: 13. 07. 2009, 21:42
Bydliště: Kostelec nad Labem
Věk: 57

Re: moje prvni pozorovani

#36

Příspěvek od Artaban »

Radik . Objektů pro triedr 9x63 je opravdu hodně. Určitě ale nezapomeň v souhvězdí Raka na M44 a taky na kometu 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar
http://planety.g6.cz/
Uživatelský avatar
FrantaB
Příspěvky: 272
Registrován: 23. 12. 2014, 20:00

Re: moje prvni pozorovani

#37

Příspěvek od FrantaB »

Včera to bylo o hodně lepší než pátek a sobota, ale taky žádná sláva-jak se ochlazovalo, tak se k tenké vysoké oblačnosti začal trochu vařit vzduch. Triedr 9x63, pokud má optiku aspoň na úrovni staré vojenské Meopty 7x50 (která mimochodem vůbec není špatná), je naprosto parádní věc. Z dobrého místa by měl být z M42 na čisté obloze aspoň postranním viděním vidět nejjasnější obrys "racka", ale od Bělečka to přes bordel z Pardubic a Opatovic už teď asi nepůjde, Orion je už hodně na západ.
Vřele doporučuju stativ, nebo židličku a výškově stavitelnou opěru-špagátem svázané trekové hole z akce v Tescu, dva pruty nasourcované po cestě v křoví vreckovým nožíkom... Ideálně tak, abys měl opřené i lokty. Musí to být stabilní do stran, takže monopod pomůže jen dost málo. Rozdíl v tom co vidíš v pevně a pohodlně opřeném dalekohledu vs. když si do toho klepeš rukama je obrovský (a to se ruce zatím moc neklepou). Na léto karimatka a třeba stavitelná hrazdička, o kterou si triedr opřeš.
Další věc-mapy. Protože pokud nevíš na co se díváš, dokáže tahle zábava rychle omrzet, pokud to nemáš místo galerie nebo divadla. Otočná mapa je na polohy souhvězdí, což je fajn, než dostaneš do oka jejich roční koloběh. A pak mapy, odkud budeš schopný identifikovat různé mlžinky a fleky tmavší než okolí. Tohle je při vytištění na A4 docela dobře použitelné, magnitudou to sice přesahuje dosah triedru, ale rozhodně dokážeš na papíře najít všechno, co najdeš. Je pár hvězdných polí, kde si kvůli čitelnosti i s triedrem asi budeš muset vytisknout A3, ale to je západní kus Střelce a Panna/Vlasy Bereniky:
http://www.deepskywatch.com/deep-sky-hunter-atlas.html
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: moje prvni pozorovani

#38

Příspěvek od MMys »

Radik píše: Takže co dál? Určitě chci pokračovat v pozorování se současným triedrem 9x63, který mi poskytne dostatečné zorné pole pro orientaci po obloze a věřím, že odhalí ještě mnoho zajímavých objektů.
Doporučuju taky jednu zásadní věc - stativ. S ním je to okamžitě jinde. Nebolí ruce, neklepe se to a můžeš se soustředit na koukání.
A jeď až do toho Bělečka, kopeček je v pohodě :-) Hned skončí a pak už to máš po rovince.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Radik
Příspěvky: 82
Registrován: 25. 10. 2006, 03:47
Bydliště: Hradec Králové

Re: moje prvni pozorovani

#39

Příspěvek od Radik »

Díky všem za rady a tipy. Protože jsem dřív hodně fotil, tak stativ mám. Jediný spojovací článek, který mi chyběl, byl držák triedru. S pozorováním z ruky (ať již opřené o cokoliv) se to nedá srovnávat. Astroatlas mám také, protože určitě chci vědět na co koukám a jak to mám najít. Na prvním pozorování jsem překonal stanovený cíl, takže spokojenost veliká. Největší problém ten večer po hodině stepování u dalekohledu byla spíš zima :) Podmínky pro moji techniku mi přišly ideální (a nebo jsem spíš ještě nepoznal lepší).
Hradec Králové - SkyWatcher 150/750 na AZ4, Vixen 8x63, Kowa 8x42
Miroslav88
Příspěvky: 13
Registrován: 17. 05. 2018, 04:25
Bydliště: Brezi
Věk: 35

Re: Moje první pozorování

#40

Příspěvek od Miroslav88 »

Ahoj chtel bych se zeptat, jelikož jsem dnes měl poměrně zataženou oblohu, byl jsem nucen otočit dalekohled na DSO, viděl jsem neco jako dvě hvězdy, které se snad i dotýkály samo sebe, nebo bylo hodne blízko, bylo to někde jak je souhvězdí Lyry. Můžete mi prosím někdo říct, na co jsem se to vlastně díval? Jo a jeste, k dalekohledu byl i barlow člen, ale nejde prez nej nic zaostrit, proč? Všem Dekuji za odpovědi.
Celestron powerseeker 50ttaz
Uživatelský avatar
PetrK
Příspěvky: 509
Registrován: 24. 09. 2014, 21:32
Bydliště: Brno
Věk: 48

Re: Moje první pozorování

#41

Příspěvek od PetrK »

Miroslav88 píše:Ahoj chtel bych se zeptat, jelikož jsem dnes měl poměrně zataženou oblohu, byl jsem nucen otočit dalekohled na DSO, viděl jsem neco jako dvě hvězdy, které se snad i dotýkály samo sebe, nebo bylo hodne blízko, bylo to někde jak je souhvězdí Lyry. Můžete mi prosím někdo říct, na co jsem se to vlastně díval? Jo a jeste, k dalekohledu byl i barlow člen, ale nejde prez nej nic zaostrit, proč? Všem Dekuji za odpovědi.
Asi to bude dvojitá dvojhvězda epsilon v Lyře.
Možná přes barlow nejde zaostřit, protože neklid vzduchu tak velké zvětšení neumožňuje použít.
Dobson 200/1200, SCT 127/1250, AC 80/400
15x70, 10x30, 6x30
Miroslav88
Příspěvky: 13
Registrován: 17. 05. 2018, 04:25
Bydliště: Brezi
Věk: 35

Re: Moje první pozorování

#42

Příspěvek od Miroslav88 »

Supr diky moc, mas naprostou pravdu, díval jsem se na obrázky co mi vyhodil google a je to přesně ono, jak jsem to viděl prez 8mm okular. Diky
Celestron powerseeker 50ttaz
Rudikopulos
Příspěvky: 2
Registrován: 25. 06. 2019, 11:32
Bydliště: Brno
Věk: 42

Re: Moje první pozorování

#43

Příspěvek od Rudikopulos »

Ahoj všem !
Tak jsem se nakonec rozhoupal a registroval se na astrofórum. Jsem úplný začátečník a podle toho dopadl i výběr mého prvního dalekohledu. Pořídil jsem Levenhuk Strike NG80 a je to neskutečné trápení, snad i proto, že to moc neumím :-). Zatím ho nechávám v garáži a koukám přes bino 8x50. Včera jsem pozoroval hvězdokupu M13 v Herkulovi a snad jsem i něco viděl, trošku rozmlženě ale ano :D . Ovšem pak jsem zamířil na M81 ve Velké Medvědici a bez šance, stejně tak M51. Když si pak tady čtu, co jde vše vidět binokulárem za věci, tak se i trošku stydím.. Ale nevzdávám to a dnes jdu pozorovat zase :-)
Uživatelský avatar
Artaban
Příspěvky: 7198
Registrován: 13. 07. 2009, 21:42
Bydliště: Kostelec nad Labem
Věk: 57

Re: Moje první pozorování

#44

Příspěvek od Artaban »

Rudikopulos: Ahoj na AF.
Rudikopulos píše:Pořídil jsem Levenhuk Strike NG80 a je to neskutečné trápení, snad i proto, že to moc neumím :-). Zatím ho nechávám v garáži
Ani se nedivím. Čemu se trochu divím je, že tu máme několik solidních astroprodejen a taky AF :)
a pořád lidé kupují tu hrůzu. Holt velká reklama dělá své a slibované výkony dalekohedů za málo peněz lákají asi hodně. Jen škoda, že to většinou není pravda :(
Ano, i triedrem se dá vidět hodně objektů, ale chce to zkušenost a slušnou tmu. Stydět se vůbec nemusíš, to příde se zkušenostma. Kde pozoruješ?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar
http://planety.g6.cz/
Rudikopulos
Příspěvky: 2
Registrován: 25. 06. 2019, 11:32
Bydliště: Brno
Věk: 42

Re: Moje první pozorování

#45

Příspěvek od Rudikopulos »

To: Artaban

Pozoruji v Brně. Což moje šance na slušné výsledky asi taky omezuje... Přemýšlím, jestli do toho Levenhuka pořídit nějaký jiný okulár, jestli to tím mohu zlepšit... Mam 20 mm a 6mm. S 20 mm nevidím nic s tou 6mm alespoň měsíc :-)
Odpovědět