Prestavanie dobsonu na paralaktiku

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Lukas.m

Příspěvek od Lukas.m »

Trochu nemiestna otazka ale s kamaratom sa hadame ci sa da dalekohlad povodne zakupeny na dobsonovej montazi normalne uchytit na paralakticku montaz, tak teda ide to????
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

Samostatne uchyceni - samozrejme ze to lze. Jen je nutno opatrit upinaci kruhy pro nem. montaz, popr. upravit ulozeni na vidlici pro vidlic. mont.

Pro vyuziti i puvodni montaze: Zkus zadat heslo Poncet v hledani a uvidis, jak se to resi. Viz napr tema zde.
gaszton

Příspěvek od gaszton »

ta poncetova plosina je dobra na to ak chces zvysit komfort pri vizualnych pozorovaniach ale na fotografovanie nie je ono, ak mas mensi dobson ak chces to pouzivat na fotografovanie tak uchytenie na paralakticky montaz je otazkou par mechanickych prvkov.

niektore dobsonove dalekohlady roznych vyrobcov su konstrukcne skoro rovnake ako ich paralakticke verzie a preto pripevnenie je len otazkou zabezpecenia upinacich prstencov na dany priemer tubusu.

na co vlastne chcete to pouzivat a aky je ten dobson?
Lukas.m

Příspěvek od Lukas.m »

ten dalekohlad co by som chcel vyuzivat na dobsobovej aj paralaktickej montazi by mal byt asi 250/1250. Takze to ide uchytit na paralaktiku len tak ze kupim paralakticku montaz a dam ho na nu??
Mates
Věk: 63

Příspěvek od Mates »

V podstatě to jde, ale paralaktická montáž pro takový dalekohled nebude žádný drobeček, bojím se, že finačně to bude kruté :-[
Lukas.m

Příspěvek od Lukas.m »

uz som to aj zavrhol. hovoril som si ze co keby si najprv kupim ten dobson na vizualne pozorovanie a keby som uz mal dost velke skusenosti zacal by som aj fotit (na to by som potreboval tu paralakticku montaz) ale uz som si pomenul ze kamarat ma na paralaktike N200/800. ten bude na fotenie a dobson na pozeranie (ak sa este nic nezmeni) ;)
Odpovědět