Dalekohled pro laika

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4758
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Dalekohled pro laika

#16

Příspěvek od Bill »

Podle mne by rozumný dalekohled mohlo být i nějaké 5-6" SCT/Mak na AZ (klidně i s GoTo). Ale jako nové to je docela ranec.
M:736 750 113
Uživatelský avatar
Jožin110
Příspěvky: 227
Registrován: 15. 08. 2012, 19:49
Bydliště: Beroun
Věk: 68

Re: Dalekohled pro laika

#17

Příspěvek od Jožin110 »

Jestli můžu jako stálý laik říct svůj názor. Tak pohodlný dalekohled, nějaký přímohledný (refraktor) aby se snadno a intuitivně používal.
Aby doprava bylo doprava a nahoru aby bylo nahoru. Pokud se majitel nepodívá do jiného dalekohledu, tak mu to bude stačit. Jako s autem. Dokud si nesedneš do lepšího, tak nevíš jakej máš pelech :lol: No a pak si může pořídit lepší. Když ho to bude trochu víc zajímat
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24262
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Dalekohled pro laika

#18

Příspěvek od MilAN »

Je potřeba uvážit, na kolik se bude dalekohled používat na dívání na astronomické objekty, nakolik třeba na ptáky a letadla a nakolik po terénu. Protože dalekohled více vhodný na astronomii se nehodí absolutně na to ostatní. Pokud tedy by měl být dalekohled na všechno, potom bych volil něco přítulného, např. achromat 100/600 a azimutální montáž , nejméně typu AZ4 ( ale spíše investovat více peněz kvůli pohodlnější obsluze) . Pokud dalekohled na čisté pokoukání po noční obloze, pak bych preferoval Dobson 150/1200. Není pravda, že objekt utíká ze zorného pole tak rychle, že se to nedá ukazovat dalšímu zájemci. I při zvětšení 100x objekt přejde přes zorné pole Plössla za více jak 2 minuty. No a pokud by to mělo tedy mít i paralaktickou montáž (a ne úplnou třasořitku) tak je potřeba připravit více peněz. A je potřeba uvážit, jestli to jsou dobře vynaložené peníze na zábavu několikrát do roka. Protože dát na paralaktiku zase úplně nejobyčejnější refraktor nejsou zrovna ideálně vynaložené peníze . Takže potom buď Newton 150/750 nebo kvalitnější refraktor. Ale to už jsme asi daleko od původního zadání, sem tam se na něco podívat
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Olgoj Chorchoj
Příspěvky: 10
Registrován: 16. 04. 2019, 19:07

Re: Dalekohled pro laika

#19

Příspěvek od Olgoj Chorchoj »

Vážení členovia fóra,
chcem sa Vám moc a moc poďakovať za Vašu trpezlivosť so začínajúcimi nádejnými astronómami, a hlavne, mimoriadne som vďačný za toto vlákno. Je to totiž presne to, čo sa ma týka. V tomto čase (mimochodom trvá už viac ako rok) sa nechcem aktívne zaoberať v každej svojej voľnej chvíli presúvaním neľahkej „pozorovacej techniky“ do čo najväčšej tmy. Chcem pozorovať oblohu vtedy, keď ma „osloví,“ a je mi jedno, či je to v zime alebo v lete, večer alebo pred svitaním. Chcem sa na ňu pozerať z terasy, balkóna, záhrady. Zatiaľ pozerám s binokulárom Omegon 15/70.Bolí z toho krk, a tak trochu by som chcel dovidieť o niečo málo ďalej. Viem, že neexistuje univerzálna technika, ale čo oči nevidia, srdce nebolí. Preto prosím o posúdenie, resp. odsúhlasenie môjho predbežného výberu. Pozostáva z Orion 150/750 Dobson. V sade sú okuláre SPL 25 a 10mm (volil som 750 preto, lebo sem – tam s tým budem behať po schodoch a s rúrou oproti ktorej je komínová asi ako nápojové brčko, by to bolo dosť nepohodlné), laserový kolimátor, okuláre: TS Optics 4mm Planetary a TS Optics WA 17mm, Omegon Barlow x2. Nepobije sa mi tam niečo? Sú aj vhodnejšie kombinácie? Nebol by lepši trebárs nejaký Maksutow? Alebo iné okuláre? Má to nejaké zásadné nevýhody? Vopred ďakujem za Váš posudok a prípadné rady.
Uživatelský avatar
adam.trhon
Příspěvky: 216
Registrován: 08. 04. 2018, 20:18
Bydliště: Brno
Věk: 35

Re: Dalekohled pro laika

#20

Příspěvek od adam.trhon »

Nevím, jestli bych k Newtonu 150/750 volil Dobsonovu montáž: je to docela prďola a myslím si, že ho bude potřeba položit na stůl. Osobně ho provozuju na AZ-4 (http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... 17808.html) a s trochou praxe je to v pohodě (pokud hodně nefouká).

Nejlepší asi bude zainvestovat do výletu, zajet si so Supry v Praze (http://www.supra-dalekohledy.cz/o-nas/, adresa vlevo dole v navigačním sloupečku) a poradit se přímo s prodejcem. Případně najít nějaký astroobchod v nejbližším městě, ale pozor, ať mluvíte s někým, kdo se tomu věnuje.

Poradil bych ještě s Brnem a Hodonínem, ale nechci se moc rozepisovat, ať mě tu někdo nenařkne z dělání reklamy - tak kdyžtak soukromá zpráva (napravo od zprávy, odkaz "Kontaktovat uživatele").

EDIT: Jednu výhodu ta Dobsonova montáž má: s AZ-4 se nedá dívat do nadhlavníku ("přímo nahoru"). Montáž se sice dá všelijak naklánět, ale je to opruz. S Dobsonem se dá dívat kamkoliv.
Berta: GSO 300/1500, Bertík: SW 150/750, Celestron Granite 7x33
Tento příspěvěk napsal začátečník, proto by ho nikdo neměl číst.
Olgoj Chorchoj
Příspěvky: 10
Registrován: 16. 04. 2019, 19:07

Re: Dalekohled pro laika

#21

Příspěvek od Olgoj Chorchoj »

Moc ďakujem za dobré rady. Je mi jasné, že v zmienených predajniach by som dostal najlepšie informácie, ale ako už to názov tohoto vlákna dáva tušiť, som laik a záleží mi hlavne na tom, aby som neporobil pri nákupe fatálne chyby. No a ako laik som aj nedočkavý. A už to mám všetko doma. Zmenil som akurát teleskop a vzal som Sky Watcher N 150/1200 Dobson. No a ten na tej Dobson montáži sedí super. Zatiaľ som ešte nemal možnosť pozerať na nočnú oblohu, takže som najprv všetko doladil (skolimoval zrkadlá a zladil hľadáčik) podľa videí na You Tube. No a pozoroval som akurát žeriavnika vzdialeného asi 1km. Na moje počudovanie to kreslí obdivuhodne. Keby bol čítal noviny, tak titulky určite prečítam (5,5mm okulár Explore Scientific). Slnka som sa bál, a neviem ako ho nájsť, lebo čumieť cez hľadáčik sa bojím.
Uvidíme čo dovolí počasie večer.
Uživatelský avatar
wizard_Kysi
Příspěvky: 224
Registrován: 10. 09. 2015, 00:38

Re: Dalekohled pro laika

#22

Příspěvek od wizard_Kysi »

A dobře jsi udělal s tím dobsonem, pro začátečníka ideální. Pozor, na slunce nesmíš koukat žádným dalekohledem bez speciálního astro filtru / folie. Ani hledáčkem!!!
NWT 150/750 EQ3, sovětské bino Tento 10x50
Olgoj Chorchoj
Příspěvky: 10
Registrován: 16. 04. 2019, 19:07

Re: Dalekohled pro laika

#23

Příspěvek od Olgoj Chorchoj »

Dík za pozitívne hodnotenie môjho výberu. Po prvom očumovaní oblohy, aj keď za katastrofálnych podmienok mám pocit, že si s tou "rúrou" budem rozumieť. Neni tak ťažká, dá sa v pohode uchopiť, a čo je najdôležitejšie, obraz sa vôbec nechveje. Absolútne neporovnateľné s niektorými videami na You Tube, kde im všetko lieta z jedného okraja obrazovky po druhý.
Viem čo dokáže slnko a šošovka. Bývala to moja obľúbená hračka. Ten filter na slnko mám. Pri hľadaní mám čmárať s tým Dobsonom po oblohe, alebo existuje nejaká finta?
No a ešte prosím o jednu radu. Chcem dokúpiť okulár na doslova "špacírovanie" po oblohe. Mal by teda mať široký uhol pozorovania, príjemnú kresbu, nemal by moc žrať svetlo, a aby sa do neho pohodlne pozeralo. No a bolo by super, keby to bolo za prívetivú cenu. (ohnisko 30?, 35?, 40?)
Uživatelský avatar
Artaban
Příspěvky: 7198
Registrován: 13. 07. 2009, 21:42
Bydliště: Kostelec nad Labem
Věk: 57

Re: Dalekohled pro laika

#24

Příspěvek od Artaban »

Olgoj Chorchoj : Začni vypalovačkama, jako M44, M36, M37, M38, M13, M92, M3 a další objekty do asi 8mag. To uvidíš v poho v hledáčku. Podle mapy za použítí červeného světla namíříš dalekohled tím směrem a hledáčkem dohledaš tu šmouhu, pak co nejmenší zvětšení v dalekohledu a postupně dát případně zvětšení větší.
Na okuláry docela pospícháš. Radší pozoruj tím co máš a šetři na trochu lepší. Na malá zvětšení za dobrou cenu, to můžou být např. http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4129.html, nebo lépe http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 2&idp=2237 delší ohnisko bych asi nekupoval zvlášť, jestli nemáš hodně dobrou tmu. Levnější asi taky ne a mnohem dražší si asi jen tak stejně zatím nekoupíš.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar
http://planety.g6.cz/
Olgoj Chorchoj
Příspěvky: 10
Registrován: 16. 04. 2019, 19:07

Re: Dalekohled pro laika

#25

Příspěvek od Olgoj Chorchoj »

No a zamračilo sa. Už mi zostal len ten žeriav čo som na ňom šteloval hľadáčik. Na tie odporúčané "M"-ká sa už teším. Široký okulár chcem len preto, aby som sa priblížil zvykom nadobudnutým s ďalekohľadom (Omegon 15-70), ktorý mi robieval spoločnosť počas minulého roka. Na tie apgrejdnuté príplatkové setové E-Plössl 25 a 10 mm čo som dostal s Dobsonom nemôžem fakt povedať krivé slovo. Kreslia veľmi pekne a dá sa do nich v pohode pozerať. Obraz je čistý, jasný. Až prekvapivo.
Uživatelský avatar
adam.trhon
Příspěvky: 216
Registrován: 08. 04. 2018, 20:18
Bydliště: Brno
Věk: 35

Re: Dalekohled pro laika

#26

Příspěvek od adam.trhon »

Olgoj Chorchoj píše:Viem čo dokáže slnko a šošovka. Bývala to moja obľúbená hračka. Ten filter na slnko mám. Pri hľadaní mám čmárať s tým Dobsonom po oblohe, alebo existuje nejaká finta?
Já mám lomený hledáček, tak jsem si udělal sluneční filtr i na něj :) Bez hledáčku (*) na to finta existuje. Pozoruj Slunce z nějaké rovné plochy a sleduj stín dalekohledu při čmárání. Tvar se mění, a když bude přesně kruhový, tak (aspoň s 25mm okulárem) koukáš na Slunce.

(*) Doporučuju hledáček úplně sundat. Teoreticky stačí, když na něm necháš krytky, nicméně mám takovou teorii: Každému člověku občas na pár (někdy i desítek) vteřin klesne IQ někam do záporných hodnot. V takové chvíli jsi schopný hledáček odkrýt a "užít" si jeden z oněch slavných dvou pohledů na Slunce dalekohledem bez filtru. A jestli máš dítě, tak ho strč někam úplně mimo do skříně (hledáček, ne to dítě), protože sundaný hledáček je úplně ta nejvíc fascinující věc na světě.
Berta: GSO 300/1500, Bertík: SW 150/750, Celestron Granite 7x33
Tento příspěvěk napsal začátečník, proto by ho nikdo neměl číst.
Olgoj Chorchoj
Příspěvky: 10
Registrován: 16. 04. 2019, 19:07

Re: Dalekohled pro laika

#27

Příspěvek od Olgoj Chorchoj »

Veľká vďaka za radu a áno hľadáčik malé deti fascinuje. Už som mal možnosť si to všimnúť. Fakt ho asi budem pri pozorovaní slnka demontovať. V jednom videu na you tube chlapík hovoril, že vie o prípade keď sa pri pozorovaní slnka vďaka otvorenému hľadáčiku niekomu chytila horieť brada. Tú síce nemám, ale kto vie čo všetko môže náhodne vzplanúť.
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 987
Registrován: 27. 06. 2017, 19:23
Bydliště: Slaný
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Re: Dalekohled pro laika

#28

Příspěvek od ok1in »

A nebo se najde takový, co nejdříve natočí dalekohled tak nějak na slunce a teprve pak chce nasazovat sluneční filtr - to pak krásně hoří krytka na okulátorovém výtahu, když se náhodou trefí hned napoprvé. A toho smradu kolem... :mrgreen:
Olgoj Chorchoj
Příspěvky: 10
Registrován: 16. 04. 2019, 19:07

Re: Dalekohled pro laika

#29

Příspěvek od Olgoj Chorchoj »

Tak to znie nebezpečne. Bojím sa, že sa mi to môže tiež veľmi ľahko stať. Koho to napadne?
Keďže som sa tak trochu babrával s foťákom, divím sa tu jednej veci. Vie mi prosím niekto povedať, prečo sa nikde (zatiaľ som na to nenatrafil) pri okulároch nehovorí o strate svetla pri prechode optickou sústavou. Všade sa naháňajú čo najväčšie priemery teleskopov, čo chápem, ale o svetelnosti okulárov nikto nič. Najčudnejšie mi pripadá,že keď použijem Barlow, tak mám násobné zväčšenie. Ale nikto mi nikde nepovedal o koľko sa mi zníži svetelnosť. Alebo zoom okuláre. Vo fotografii sa zoomom vyhýba kto môže. Zoom objektívy majú kopu nevýhod. Svetelnosť, skreslenie, strata ostrosti na niektorých dľžkach... Okuláre sú v pohode? V astronómii sa kupuje rúra o čo najväčšom priemere za účelom "zaštupľovania" málo svetelným okulárom? Moc tomu nerozumiem. Hmm?
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24262
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Dalekohled pro laika

#30

Příspěvek od MilAN »

Netuším, co si představuješ pod pojmem světelnost okuláru ?

Můžeme se bavit o tom, jak závisí jasnost plošného objektu na zvětšení, to ano. S rostoucím zvětšením klesá plošný jas objektu.Ne tak u bodového.
Pro posouzení, co se bude dít s plošným jasem , stačí údaj : velikost výstupní pupily. Ta je dána poměrem průměr objektivu / zvětšení. Při stejně velké výstupní pupile je stejný plošný jas pozorovaného objektu. Je to v tom případě podobný údaj, jako u fotografického objektivu světelnost- je celkem jedno, jaká je ohnisková vzdálenost objektivu.

Co největší průměr se volí z několika důvodů:
1/ rozlišovací schopnost dané optiky
2/ při stejné velikosti výstupní pupily = stejném plošném jasu objektu vychází větší zvětšení - větší rozlišení přístroje
3/při stejném zvětšení je u většího přístroje větší výstupní pupila - a tedy i větší plošný jas pozorovaného plošného objektu

Pokud jde o zoom, platí i zde u okulárů něco podobného, jako u fotografického objektivu - hodně kompromisů má vliv na kvalitu zobrazení, na velikost zorného úhlu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět