Nazdar, možno pomôžu moje skúsenosti po roku. Pred cca rokom som kúpil práve Skywatcher newton 200/1200 na Dobsonovej montáži. Začínal som práve so setovými okulármi ako mi tu všetci radili a mali pravdu. Ak človek začína, musí sa naučiť čo a ako má vidieť, zo začiatku podľa mňa rozdiel v okulároch ani nepostrehneš. Ja som po určitom čase dokúpil jeden okulár so širším zorným polom a väčším zväčšením (ES 82°6,8 mm, 179x) - vzhľadom na seeing ho ale nepoužívam až tak často ako som si predstavoval. Záleží aj čo ťa bližšie zaujme -u mňa sú to najmä objekty hlbokého vesmíru, kde skôr oceňujeme primerené zväčšenie a celkový kontext okolo, takže druhý okulár, ktorý som si zabezpečil bol tiež ES 82° ale 8,8 mm 136x, ten používam oveľa častejšie. Do budúcna ešte zvažujem aj nejakú širokoúhlu náhradu medzi 25 mm a 10 mm. Paradoxne stále veľmi používam aj setový Plosel 25 mm - najmä vďaka kvalite seeingu a keď niečo vyhľadávam.
Ešte zopár postrehov po roku:
1) stále ma to baví

2) bolo krásne počas roku objavovať tipy na stále sa meniacej oblohe - stále som vo fáze s najvyšším záujmom o galaxie a planetárne hmloviny, časom som sa naučil ako vyhľadávať oproti hviezdam slabučké objekty
3) zatiaľ som kolimátor nepoužil - ale chystám sa aspoň skontrolovať - pri kontrole na jasnej hviezde sa mi zdá všetko OK
4) pre planéty a mesiac by som asi skúsil aj vyššie zväčšenie ale po nedostupnosti Jupitera a Saturnu vo večerných a polnočných hodinách v posledné mesiace, som na planétky trošku rezignoval. Mesiac tak striedavo.
5) tento rok plánujem zaviesť počas roka systém - vybrať si jedno dve súhvezdia a prejsť systematicky čo sa dá vidieť a nájsť.
6) pozorovania som v drvivej väčšine realizoval zo záhrady čo malo dosť negatívny vplyv z pohľadu sveteľného znečistenia. Niežeby bol až taký problém vytrepať dobsona autom niekam ďalej ale kvôli pracovnej vyťaženosti a celkovej únave som zvolil radšej 2-3 hod. na záhrade ako absolútne nič.
7) vďaka bodu 6) stále čakám až rozoznám špirálové ramená na niektorej z galaxií
8) včera som našiel svoju prvú kométu C/2017 T2 (PANSTARRS) blízko gamy žirafy
9) začínam rozmýšľať nad potrebou filtrov - nech pozerám ako pozerám Rozetu sa mi zatiaľ vidieť nepodarilo.
SkyWatcher 203/1200, montáž Dobson, okuláre Super Plossel (25 mm, 10 mm, 52°), Explore Scientific (4,5 mm, 6,7 mm, 8,8 mm 82°), filtre Explore Scientific (UHC, sada planetárnych filtrov (#8 svetložltý, #21 oranžový, #38A tmavomodrý, #56 zelený)).