Restart výbavy

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Uživatelský avatar
Artaban
Příspěvky: 7198
Registrován: 13. 07. 2009, 21:42
Bydliště: Kostelec nad Labem
Věk: 57

Re: Restart výbavy

#61

Příspěvek od Artaban »

Tharos : Bude to dobrý dalekohled a doufám, že nám pak písneš, jak se spolu máte ;) Přeju hodně pěkných zážitků s refrákem!
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar
http://planety.g6.cz/
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: Restart výbavy

#62

Příspěvek od MMys »

No nechci do toho moc kecat, ale v čem je sestavení toho dobsona delší, než postavení hlavy EQ5 na stativ, ustavení k pólu a přišroubování tubusu ?
Podle mě je to časově skoro totéž. Rozdíl pár minut. To s ohledem na délku cesty za tmou (půlhodinka) skoro nehraje rozli. A rozdíl v dosahu obrovský.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Chef
Příspěvky: 1740
Registrován: 29. 12. 2006, 03:01
Věk: 42

Re: Restart výbavy

#63

Příspěvek od Chef »

MMys píše:No nechci do toho moc kecat, ale v čem je sestavení toho dobsona delší, než postavení hlavy EQ5 na stativ, ustavení k pólu a přišroubování tubusu ?
Podle mě je to časově skoro totéž. Rozdíl pár minut. To s ohledem na délku cesty za tmou (půlhodinka) skoro nehraje rozli. A rozdíl v dosahu obrovský.
Ted jsem nad tim premyslel taky :)

Na Dobsona bych dal kolecka a vzhledem k tomu, ze Tharos bydli na Sumave, i kdyz na kraji mesta, tak si myslim, ze ze zahrady uvidis tim dobsonem vice, nez o par km dal na sumavske louce s tim mensim APO...
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina Stellare APO LZOS 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI294MC; ASI462MC; ASI2600MM; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst; FFC
Uživatelský avatar
Tharos
Příspěvky: 684
Registrován: 29. 02. 2008, 15:58

Re: Restart výbavy

#64

Příspěvek od Tharos »

Připomínkuj to, já to vítám. :)

Hele, ten rozdíl je docela velký. Rád ti popíšu celý proces…

Varianta 14" dobson

1. Box se zrcadlem sedí do bedýnky navrch jsou položeny a suchými zipy zajištěny bočnice a horní prstenec. Popsané má skoro 30 kg, takže to není úplně příruční záležitost. Dopředu si otevřu všechny dveře :), zdvihnu to a odnesu do kufru. Poloha těžiště je taková, že 30kg dítě zvednu snáz, nicméně vyloženě skříň to taky není.

2. Pak se musím ještě vrátit pro tyčky, kufřík s okuláry a další věci, v garáži naložím ještě stoličku, baterii a můžu jet.

3. Na místě musím nejprve dát na stranu ten horní prstenec, bočnice a box, abych se dostal k bedýnce, které se věnuji jako první. Vždycky jí došroubovávám dolů kovové nožičky, protože na podpůrných gumových se dobson trochu houpe, ale zase doma i v kufru by ty kovové dělaly díry (díky té váze). Jde o zašroubování a zajištění třech nožiček. Pak je bedýnka připravená.

4. K boxu s primárem pak musím došroubovat bočnice a pak ještě příčku mezi ně, která je zpěvňuje. Bez ní bohužel dobson při pozorování v nízkých výškách nepříjemně kmital, s ní je to super. Celkově je to osm šroubů, dva páry drží ty bočníce a zbytek tu příčku. Mají dvě různé délky, nesmím je splést.

5. Pak jsou na řadě tyčky. Jejich montáž je možná nejméně ergonomická věc vůbec… Mají na obou stranách kulové koncovky (Moonlite), které jsou sice výborné, ale umožňují jejich libovolné směřování. Je obtížné odhadnout jejich správný směr. Tohle mají dobsony, u kterých se ty tyčky dole pouze zasunují do slotů, vychytanější. Mám to usnadněné aspoň tak, že je mám vždy nahoře spojené po dvojcích, takže je vesměs správně nasměruji, lehce dotáhnu, pak nasadím nahoru prstenec, ten také dotahuji lehce a pokud pak vše krásně sedí, tak to dotáhnu napevno. Všech 16 spojů.

6. Pak můžu nasadit vzniklý tubus do připravené bedýnky. Následně montuji clonu za sekundár, sejímám krytky, nasazuji hledáček a zapojuji k baterii ventilátor chladící primár. Kontroluji kolimaci. Vždy. Sem tam je zapotřebí malinko doladit primár, záměrně není v uložení dotažený nafest a má tam možnost miniaturního pohybu…

Pak už jenom nasadím Paracorr, seřídím hledáček a hurá, můžu pozorovat. Samozřejmě jsem nečekal na plné vytemperování, to je kapitola sama pro sebe… :)

Jo a ještě jsem zapomněl… Také musím dát dolů drobné závaží. Bohužel Paracorr s některými těžšími kombinacemi už v nižších pozicích ložiska neudržela… Naštěstí to, které používám, je funkční pro všechny kombinace okulárů, které používám.

Demontáž je snazší, ale i při ní musím rozšroubovat všechny spoje. V zimě v mrazu vyloženě lahůdka. :)

Suma sumárum, celý proces není nijak hrozný (15 minut?) a myslím si, že v principu je podobný u všech vyloženě skládacích dobsonů (nemyslím teď flex-tube), nicméně při pomyšlení vyjít večer chvíli pozorovat na zahradu za dům (kouknout na Měsíc, na Saturn…), celý proces mě osobně trochu odrazuje…

Varianta refraktor na EQ5

1. Na EQ5 si dobře pamatuji. Ze stativu jsem ji nesundaval, pokládal jsem to do kufru vcelku (jen bez protizávaží a dával jsem si pozor, abych ji nepokládal na točítka od jemných posuvů a taky jsem pod ní dával deku). Její váha i se stativem je kolem 8 kg, což je mnohem lepší, než skoro 30 kg u toho dobsonu. To už si ani ty dveře nebudu muset otevírat dopředu. :)

2. Pak se vrátím pro kufr s OTA (10 kg?), kufřík s příslušenstvím a ano, čapnu i 5 kg protizávaží.

3. Na místě roztáhnu nohy od stativu, vyvážím je podle vodováhy na něm a tak nějak od oka to namířím na polárku. Mám zkušenost, že na vizuál to bohatě stačí…

4. Pak otevřu kufřík s OTA, jehož rybinu uchytím na montáž a pak ještě navleču na tyč protizávaží. Pozici protizávaží, OTA v kruzích i rybiny jsem měl už dříve označené, a tak vyvážení dalekohledu je bez práce.

5. Seřídím hledáček, připojím motory k ovladači, sundám krytky a hurá, můžu pozorovat.

Demontáž je i zde opět snazší, při ní už nemusím ustanovovat montáž.

V téhle variantě odpadá většina šroubování a nejtěžší jednotlivé komponenty, které se musí přenášet, mají maximálně 10 kg.

Upřímně, tohle si dovedu představit, že na té zahradě s lehkostí absolvuji.

–––––

No, tak snad jsem ten rozdíl přiblížil… Fakt tam je, není to jen nějaká záminka.
Naposledy upravil(a) Tharos dne 10. 04. 2019, 21:17, celkem upraveno 3 x.
Uživatelský avatar
Tharos
Příspěvky: 684
Registrován: 29. 02. 2008, 15:58

Re: Restart výbavy

#65

Příspěvek od Tharos »

Chef píše:Na Dobsona bych dal kolecka a vzhledem k tomu, ze Tharos bydli na Sumave, i kdyz na kraji mesta, tak si myslim, ze ze zahrady uvidis tim dobsonem vice, nez o par km dal na sumavske louce s tim mensim APO...
To by bylo super, ale jsme vyloženě na okraji města a světla je tu dost. Hlavně přímého, jedna pouliční lampa mi tu při pozorování vyloženě svítí do očí. Takže zahrada je u nás dobře použitelná na Měsíc a planety, ale DSO mě z ní nikdy nijak moc netěšilo…

Navíc, když mám v dosahu tak suprová místa, tak na ně prostě jezdit chci. Mají i své genius loci, které miluji, jsem na těch místech rád. :)
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Restart výbavy

#66

Příspěvek od MilAN »

Trochu OT : jen netuším, proč se téhle variantě Dobsona na AF říká UL Dobson ? 30kg + tyče + závaží . Můj 16", teleskopický plnotubus vážil 38 + 14kg, postavení se zvládlo za 2 minuty a další 2 minuty trvala iniciace Pusch-to navádění. Žádný šroub, žádné nářadí.

Rozumím těm tvým pohnutkám - 15 minut montování opravdu v zimě není žádná radost. Dovedu pochopit, že jet do opravdu tmavé oblasti je zážitek a asi v dané situaci ohromný relax, kdy si člověk stačí jen s očima nebo triedrem. Co si nedovedu představit ale je, že si tam dovezu podobně velkou a těžkou hromadu jako má ten Dobson a postavím si z toho 4-5" refraktor. Navíc se ti neválí doma, budeš ho kupovat. V ten okamžik bych dal asi přednost 80-100 mm lomenému binokuláru, jako "zážitkovému " dalekohledu na tyhle vyjížďky
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
Achernar
Příspěvky: 1319
Registrován: 20. 12. 2004, 05:56

Re: Restart výbavy

#67

Příspěvek od Achernar »

To mi taky připadá rozumné. Je fakt, že jsem odjakživa zvyklý pozorovat na AZ montážích, tudíž cokoli, co se musí nosit po kusech, co je třeba ustavovat a k čemu je potřeba elektřina, mi připadá neúnosně složité a od pozorování by mne to spolehlivě odradilo. Ale každý víme nejlíp, co komu vyhovuje a proč.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Uživatelský avatar
Tharos
Příspěvky: 684
Registrován: 29. 02. 2008, 15:58

Re: Restart výbavy

#68

Příspěvek od Tharos »

S myšlenkou pořídit právě zalomený binokulár s výměnnými okuláry jsem si pohrával dlouho, ale při bližším zkoumání toho, co by obnášela, mi to prostě přestalo připadat tak zajímavé, jaké to bylo na první pohled…

Cena takového 100mm bina je větší, než cena 115mm tripletu, a to je to bino vlastnostmi „pouze“ semi-APO. Váha takového bina je přes 7 kg (měl jsem vybrané jedno od APM, viz můj první příspěvek), takže je těžší, než ten triplet… Také potřebuje pořádnou montáž, měl jsem vybranou tuto od APM a ta váží 4,6 kg. Stativ pod ní bude vážit taky kolem 4 kg… A už výše uvedené cenově vychází výrazně dráž, než ta moje varianta s tripletem. Nehledě na to, že kdybych si pořídil bino, tak bych si asi dokoupil aspoň druhý 24mm Panoptik a 13mm Nagler, což je dalších rámcově dvacet tisíc navíc… :)

Celková váha by byla kolem nějakých 16 kg. To už se blížíme tomu tripletu na EQ5, který by i s 5kg protizávažím vážil kolem 19 kg.

Na místě bych pak u toho bina musel také minimálně vyrovnat montáž do roviny a nasadit bino. Přijde mi, že jediné, co budu muset s tou EQ5 udělat navíc, je rámcově ji zarovnat na sever. A připojit ovladač k motorům, což ale udělám mile rád. :)

Za menší investici získám přístroj s ještě lepší optikou (skutečné apo) a získám navíc možnost slušně pozorovat objekty sluneční soustavy (a ty mohu dobře pozorovat ze zahrady, tudíž často). Co jsem tak různě četl, ta bina na to úplně nejsou…

To bino byla první věc, co mě napadla, ale když jdu po detailech, tak mi z toho ve finále ten triplet na EQ5 vychází líp…

K tomu OT: Všimni si, že já osobně ten dalekohled nenazývám UL. :) Viz můj první příspěvek, nazývám jej skládacím dobsonem. Ten má oproti plnotubusu nespornou výhodu ve snazším transportu a skladování doma. Úplně původně se jednalo o Orion Optics plnotubus a to se fakt rozumně transportovat nedalo… Na druhou stranu je podstatě stabilnější, než například UL od Obsession (US), se kterým jsem jej měl možnost živě srovnat. Osobně mě velmi překvapilo, o kolik více ten UL Obsession kmital a vnímám to jako daň za plnokrevnou UL konstrukci.
Uživatelský avatar
Artaban
Příspěvky: 7198
Registrován: 13. 07. 2009, 21:42
Bydliště: Kostelec nad Labem
Věk: 57

Re: Restart výbavy

#69

Příspěvek od Artaban »

Tharos píše:Za menší investici získám přístroj s ještě lepší optikou (skutečné apo) a získám navíc možnost slušně pozorovat objekty sluneční soustavy (a ty mohu dobře pozorovat ze zahrady, tudíž často). Co jsem tak různě četl, ta bina na to úplně nejsou…
Ano, tak to je a když se k tomu refráku časem pořídí malá binohlava, tak to bude ještě lepší na planety a Měsíc. S binarem by musel na každé pozorování za tmou vyjíždět, ale takhle bude při nedostatku času stačit i ta zahrada.
A taky myslím, že to není jen o té hmotnosti a přenositelnosti. To by pak jistě mohl být 200, nebo 250mm Dobson plnotubus. Nic rychlejšího na sestavení s velkým výkonem není.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar
http://planety.g6.cz/
Uživatelský avatar
Chef
Příspěvky: 1740
Registrován: 29. 12. 2006, 03:01
Věk: 42

Re: Restart výbavy

#70

Příspěvek od Chef »

Pokud ten skladaci dobson je otrava prevazet a skladat na louce, tak proc misto maleho refraku, ktery bude super na ten mesic a planety ze zahrady, ale ne na DSO na sumavske obloze, neporidis radsi toto ? : SKY-WATCHER DOBSON 12” FLEXTUBE
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3659.html

Mam jej taky a prave z duvodu "grab and go", takze vynest do auta staci na 2 kusy (vesel se mi i do maleho golfa) a venku je slozeny za 1min.
+ Na zahradu jej vytahnu v celku, neni moc tezky. Vykon bude mensi nez tvoje 350ka ale oproti 115ce tam aspon uvidis par DSO :)

A muze byt i s goto :)
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -5781.html
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina Stellare APO LZOS 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI294MC; ASI462MC; ASI2600MM; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst; FFC
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 8293
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Restart výbavy

#71

Příspěvek od Cztwerec »

Tohle nemá úplně snadné řešení, nakonec skončíš jako já a spousty jiných. Několik dalekohledů... ale pořád je důležité je používat a nedělat z toho ležáky.
Lectorem iustus...
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Restart výbavy

#72

Příspěvek od MilAN »

Výběr dalekohledu je vždy trochu iracionální záležitost. Něco se nám líbí, a pak si to začneme zdůvodňovat, proč to potřebujeme :)
Zářným příkladem jsou nováčkové. Těm se něco líbí a chtějí, abychom jim tady tu jejich volbu potvrdili. Uvede se x argumentů, proč radši ne. A v 90% si nováček koupí to původní a často je ještě naštvaný- že jsme jeho volbu neodsouhlasili.
Moc nevěřím tomu, že se tak nechováme všichni - leda si to někteří z nás nechtějí přiznat.
Na druhou stranu - žádný z těch dalekohledů, co máme, vlastně nepotřebujeme :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
MM
Příspěvky: 157
Registrován: 16. 04. 2014, 19:58
Bydliště: Hrádek nad Nisou
Věk: 57

Re: Restart výbavy

#73

Příspěvek od MM »

Tharos píše:...získám navíc možnost slušně pozorovat objekty sluneční soustavy.... Co jsem tak různě četl, ta bina na to úplně nejsou….
...což platí u semi-APO, ale rozhodně ne u ED-APO. Proto můžu z vlastní zkušenosti jen doporučit binar APM 120mm ED-APO. Sice "kostet extra", ale je to IMHO ultimativní grab'n'go řešení, protože je v pohodě použitelný nejen na DSO, ale i na planety a Měsíc - běžně 132x, často i 189x a zcela výjimečně i 287x. A takový stroj už těžko kdy budeš chtít prodat... ;)

Martin
Spacewalk Telescopes 16" Infinity NL* ultralight Dobson + Poncetka, binar APM 120 ED 90°+ sada 100° APM/Luntů, binohlava Mark V + 2" GWK 1,7x, Celestron EdgeHD 9,25", achromát SW120/600, Canon IS 15x50
Uživatelský avatar
MM
Příspěvky: 157
Registrován: 16. 04. 2014, 19:58
Bydliště: Hrádek nad Nisou
Věk: 57

Re: Restart výbavy

#74

Příspěvek od MM »

MilAN píše:...Na druhou stranu - žádný z těch dalekohledů, co máme, vlastně nepotřebujeme :)
Tak krutá pravda by se neměla říkat nahlas :twisted: :D
Spacewalk Telescopes 16" Infinity NL* ultralight Dobson + Poncetka, binar APM 120 ED 90°+ sada 100° APM/Luntů, binohlava Mark V + 2" GWK 1,7x, Celestron EdgeHD 9,25", achromát SW120/600, Canon IS 15x50
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 8293
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Restart výbavy

#75

Příspěvek od Cztwerec »

To je argument... Milan to dobře napsal! Tečka :mrgreen:
Lectorem iustus...
Odpovědět