Můj problém s ním je ale následující: když jsem si jej pořizoval, byl jsem svobodný, bezdětný, vysokoškolák a svého času jsem s tím dalekohledem aktivně pozoroval a vozil jej pod tmavou oblohu. Stačilo pár let k tomu, aby se ze mě stal ženatý otec od dvou dětí, na plný úvazek pracující a ve volném čase ještě dokončující rodinný dům.
Až to došlo do současné situace, kdy jej využívám tak jednou, dvakrát ročně (!). A to mi přijde jako škoda a nutí mě to k úvaze, co s tím. Co se totiž za celou tu dobu nezměnilo je moje vášeň pro hvězdnou oblohu a moje vůle trávit pod ní čas.
On je ten dobson sice velice dobře přenosný (na svou aperturu), jeho sestavení na místě zabere jen kolem 10 minut, nicméně vše připravit, naložit, na místě sestavit, zkontrolovat kolimaci, vytemperovat, nakonec sbalit, doma vynosit… i to je na mě prostě večer příliš velký úkol. V praxi pak v drtivé většině případů volím spánek či knihu… Asi jsem zpáprdovatěl.
Zjistil jsem, že potřebuji něco doslova „grab and go“. Abych, když se v devět rozhodnu, že vyrazím pod hvězdnou oblohu, ve čtvrt na deset už odjížděl, a to i s připravenou svačinou a uvařeným čajem v termosce.
Byť jsem zmlsán detaily DSO ve velkém dobsonu, dobře vím, že každý dalekohled má svou oblohu, svou perspektivu a nikdy mi obloha nepřišla nudná v menších aperturách. Spoustu nocí jsem strávil s 25x100 Somet Monarem a mám na ty noci úžasné vzpomínky.
Má první úvaha byla pořídit si nějaký 100mm semi-apo binokulár se zalomenými výměnnými okuláry (měl jsem v hledáčku tento). Rozhodně bych chtěl zalomené okuláry a také kvalitní AZ vidlici s pevným stativem pod ní. Co se ergonomie týče, tam nechci dělat kompromisy, protože po zkušenostech s větším dobsonem vím, jak šel celkový dojem z pozorování nahoru poté, co jsem si pořídil polohovatelnou židličku… Na ergonomii prostě šetřit nechci.
Jenomže před pár dny mě napadla ještě možnost pořídit SkyWatcher 120 ED a postavit jej například na takovouto montáž.
Přijde mi, že by to mohl být ještě trochu svobodnější přístroj (lepší dispozice pro doplňkové planetární pozorování). Cenová relace je srovnatelná a jde zhruba o objem peněz, jaký jsem proteď v astro vybavení ochoten utopit.
Zajímaly by mě vaše názory na mé rozhodnutí. Hledám inspiraci. Pokud mi uniká nějaké další zajímavé východisko, moc rád ho zvážím.