Restart výbavy

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Uživatelský avatar
Tharos
Příspěvky: 684
Registrován: 29. 02. 2008, 15:58

Restart výbavy

#1

Příspěvek od Tharos »

Přátelé, zvažuji jistý restart mého astronomického vybavení. Mám už řadu let v držení 350mm dobsona skládací konstruce, ke kterému dodnes chovám značný respekt a považuji jej za skvělý dalekohled.

Můj problém s ním je ale následující: když jsem si jej pořizoval, byl jsem svobodný, bezdětný, vysokoškolák a svého času jsem s tím dalekohledem aktivně pozoroval a vozil jej pod tmavou oblohu. Stačilo pár let k tomu, aby se ze mě stal ženatý otec od dvou dětí, na plný úvazek pracující a ve volném čase ještě dokončující rodinný dům. :) Má životní situace se tedy výrazně a pozitivně změnila :), nicméně ruku v ruce s touto změnou šla i kompletní proměna mého denního života a realita ukázala, že můj velký dobson čím dál víc jen tak nevyužitě parkuje ve skříni.

Až to došlo do současné situace, kdy jej využívám tak jednou, dvakrát ročně (!). A to mi přijde jako škoda a nutí mě to k úvaze, co s tím. Co se totiž za celou tu dobu nezměnilo je moje vášeň pro hvězdnou oblohu a moje vůle trávit pod ní čas. :)

On je ten dobson sice velice dobře přenosný (na svou aperturu), jeho sestavení na místě zabere jen kolem 10 minut, nicméně vše připravit, naložit, na místě sestavit, zkontrolovat kolimaci, vytemperovat, nakonec sbalit, doma vynosit… i to je na mě prostě večer příliš velký úkol. V praxi pak v drtivé většině případů volím spánek či knihu… Asi jsem zpáprdovatěl. :)

Zjistil jsem, že potřebuji něco doslova „grab and go“. Abych, když se v devět rozhodnu, že vyrazím pod hvězdnou oblohu, ve čtvrt na deset už odjížděl, a to i s připravenou svačinou a uvařeným čajem v termosce.

Byť jsem zmlsán detaily DSO ve velkém dobsonu, dobře vím, že každý dalekohled má svou oblohu, svou perspektivu a nikdy mi obloha nepřišla nudná v menších aperturách. Spoustu nocí jsem strávil s 25x100 Somet Monarem a mám na ty noci úžasné vzpomínky.

Má první úvaha byla pořídit si nějaký 100mm semi-apo binokulár se zalomenými výměnnými okuláry (měl jsem v hledáčku tento). Rozhodně bych chtěl zalomené okuláry a také kvalitní AZ vidlici s pevným stativem pod ní. Co se ergonomie týče, tam nechci dělat kompromisy, protože po zkušenostech s větším dobsonem vím, jak šel celkový dojem z pozorování nahoru poté, co jsem si pořídil polohovatelnou židličku… Na ergonomii prostě šetřit nechci.

Jenomže před pár dny mě napadla ještě možnost pořídit SkyWatcher 120 ED a postavit jej například na takovouto montáž.

Přijde mi, že by to mohl být ještě trochu svobodnější přístroj (lepší dispozice pro doplňkové planetární pozorování). Cenová relace je srovnatelná a jde zhruba o objem peněz, jaký jsem proteď v astro vybavení ochoten utopit.

Zajímaly by mě vaše názory na mé rozhodnutí. Hledám inspiraci. Pokud mi uniká nějaké další zajímavé východisko, moc rád ho zvážím. :) Předem díky za reakce!
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5403
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Re: Restart výbavy

#2

Příspěvek od vla »

Mě k podobným věcem ženou zdravotní důvody, které vylučují tahat těžké věci, takže jako konečné řešení bych viděl nějaký APO 150, uvidíme až někdo otestuje SW 150-tku, mám a velmi rád TS Apo 115, který se mi velmi zamlouvá a mám ještě SW150/750 na CG 4 s motory a hlavně a toje na tom nejdůležitější, motorové ostření. Tím pádem se na dalekohled nesahá, nic se nechvěje, což byl hlavní problém perfektního zaostření. A na focení 200/800 na montáži CGEM , kteroužto časem vymením za Ještě nějakou lehčí. Fotiči se sice budou hroutit, ale ono to pujde, jsem pouze relaxační astronom. Takže svým způsobem stejná cesta od dřívějších newtonů 355/1700 a focení 300/1200. Nijak nemám pocit, že bych byl nějak omezen, či mi něco chybělo.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
rys
Příspěvky: 502
Registrován: 13. 05. 2016, 23:01

Re: Restart výbavy

#3

Příspěvek od rys »

Já jsem řešil podobný prodlém, na rychlou čumendu, hvězd měsíce atd. Tak jsem koupil ED72 Evostar. Stativ s montáží jsem si udělal. Jenomže jsem zjistil že tento ED je pro mě dobrý jenom na přehlídku oblohy s Panoptikem 24mm.Asi je 72mm malý průměr. Protože např. S Morpheusem 9mm zv. 46x.Při pohledu na měsíc byl obraz strašně tmavý bez detailů, ve srovnání s N 250kou s Panoptikem 24mm.Proto je tato celá sestava na zdejším bazaru. Jediné řešení pro mě by bylo ED aspoň 120mm.Ale to už pro mě postrádá smysl, to už je snad mobilnější ten N 250tka.Takže jsem skončil zatím u něj.Chce to vyzkoušet. Každému sedí něco jiného.
Uživatelský avatar
Achernar
Příspěvky: 1319
Registrován: 20. 12. 2004, 05:56

Re: Restart výbavy

#4

Příspěvek od Achernar »

Až na tu stavbu domu to znám dokonale. Vyřešil jsem to montáží Vixen Porta - geniální věc a doslovně vtělené “grab and go”. Mám na tom domo-róbo newtona 100/1000, ale dalekohled, o němž je tu řeč, to bez potíží snese. To by byla moje volba. S ničím jsem neudělal lepší zkušenost.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24262
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Restart výbavy

#5

Příspěvek od MilAN »

vla píše:Mě k podobným věcem ženou zdravotní důvody, které vylučují tahat těžké věci, takže jako konečné řešení bych viděl nějaký APO 150, .
Tohle dovedu pochopit, v našem věku to lepší už nebude :)
Ale Tharos je mladý, váha mu nevadí a ty současné jeho problémy brzy zmizí. Do té doby může větší dalekohled odpočívat - nic nežere a ani jeho nic nesežere. Malý dalekohled může být přechodné řešení, ale kdo si jednou zvykne na větší, tak to je vždy jen přechodné ( v určitém věku tedy možná už konečné). Ale to není tenhle případ :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
majklus
Příspěvky: 970
Registrován: 12. 06. 2014, 09:18
Bydliště: Tehov u Říčan
Věk: 45

Re: Restart výbavy

#6

Příspěvek od majklus »

rys píše:... Jenomže jsem zjistil že tento ED je pro mě dobrý jenom na přehlídku oblohy s Panoptikem 24mm.Asi je 72mm malý průměr. Protože např. S Morpheusem 9mm zv. 46x.Při pohledu na měsíc byl obraz strašně tmavý bez detailů, ve srovnání s N 250kou s Panoptikem 24mm...
To je asi hodně individuální, já na ED72/432 APO nedám dopustit, nakládám mu na Měsíc a planety i 140x v binohalvě a obraz se moc líbí... a díky tý přenositelnosti je to právě můj v současnosti nejpoužívanější dalekohled. Postavím na zahradu, jdu si na půlhodiny udělat kafe a oblíct se a na 3/4hoďky pokoukám. Pak popadnu a i smontáží jednou rukou odnesu do komory. Tři děti, práce a barák dokážou zatopit. Ale těším se, až si konečně pořádně pokoukám něčím větším přes celou noc...
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
Uživatelský avatar
Tharos
Příspěvky: 684
Registrován: 29. 02. 2008, 15:58

Re: Restart výbavy

#7

Příspěvek od Tharos »

vla píše:mám a velmi rád TS Apo 115, který se mi velmi zamlouvá
Tento dalekohled z nějakých neznámých důvodů původně unikl mé pozornosti a jak tak na něj koukám, skoro začíná být mým novým favoritem. :) Děkuji za tip a zkušenost s ním!
vla píše:jako konečné řešení bych viděl nějaký APO 150
Já jsem, zmlsán velkým dobsonem, nejprve koukal právě na 5" refaktory, ale rychle jsem pochopil, že tudy v mém případě cesta nepovede. Ta cena u APO/ED s průměrem neskutečně roste a když to spojím s většími nároky na tuhost montáže a stativu… Přijde mi, že by mi to za daný přínos v dosahu nestálo. Což nemyslím nijak všeobecně, naopak je to totálně subjektivní pohled, pohled zpoza mé situace. :) Nehledě opět na větší transportní hmotnost…
Uživatelský avatar
Tharos
Příspěvky: 684
Registrován: 29. 02. 2008, 15:58

Re: Restart výbavy

#8

Příspěvek od Tharos »

MilAN píše:Do té doby může větší dalekohled odpočívat - nic nežere a ani jeho nic nesežere. Malý dalekohled může být přechodné řešení, ale kdo si jednou zvykne na větší, tak to je vždy jen přechodné ( v určitém věku tedy možná už konečné). Ale to není tenhle případ :)
Musím přiznat, že si pohrávám i s myšlenkou najít tomu současnému dobsonu nového majitele. Je pravda, že ve skříni nic nesežere a ani jej nic nesežere :), ale přijde mi škoda, aby byl nevyužitý. Přinesl mi spoustu radosti a bylo by skvělé, kdyby ji přinášel někomu nadále…

Pokud se mi nic zlého nepřihodí, je velmi pravděpodobné, že jednoho dne se k dobsonům navrátím, nicméně přijde mi tak nějak smysluplnější teď tu dobsonovskou kapitolu uzavřít a za těch pár let vyjít z toho, co budou brusiči a konstruktéři nabízet v dané době.

Na druhou stranu má ten můj dobson výborné zrcadlo od anglických Orion Optics a konstrukce od Michala Bareše funguje také výborně. Kdyby to byl sériově vyráběný Sky Watcher, tak už by možná byl pryč… :)

Obrázek
Uživatelský avatar
Myval
Příspěvky: 173
Registrován: 24. 10. 2011, 21:12

Re: Restart výbavy

#9

Příspěvek od Myval »

Kdyz si vzpominam na Tvoje zajimave prispevky o DSO, ktere jsem pred nekolika lety cetl tady na foru, tak mi prijde ze kazdy refrak zobrazi DSO nesrovnatelne hur nez Tvoje 350tka. Dosah 150tky (a takovy refrak uz je strasne velke a drahe monstrum) bude mit dosah o skoro 2mag mensi nez ta 350tka. Mnoho let pozoruju jak 114tkou tak 250tkou a vim jak propastny je ten rozdil na DSO.

Ja jsem v soucasnosti omezeny uplne jinymi limity nez Ty, tak mi prijde o to obtiznejsi radit, co mi ale prislo na mysl je, ze kdybych byl Ty, tak bych mozna uvazoval smerem jake prednosti by idealni dalekohled mel mit v porovnani s 350tkou. Jestli chapu dobre tak to je:
- odnest do auta najednou
- na stanovisti mit okamzite pripravene, nic nesestavovat, maximalne doladit kolimaci
- mit co nejvetsi prumer (jestli chces pozorovat DSO)

Navic by mozna bylo dobre aby to bylo tak vysoke ze lze pohodlne pozorovat ve stoje bez zidle (pokud teda nebudes pozorovat celou noc), coz by jeste vic usnadnilo odjezd. Takto mi vychazi zhruba plnotubus 150tka (mozna kratsi 200vka) na vyssim stativu. Pokud by jsi mel aspon nejaky cas na stavbu dalekohledu, tak by se mozna dalo uvazovat i o trochu delsim ohnisku (neco jako 200/1200 tak aby se jentaktak vesel vodorovne na zadni sedadla), ktery by mel tubus z tvrzeneho papiru kvuli snizeni hmotnosti a tim narokum na stativ. Proti 350tce to je sice mnohem mensi dosah, ale porad ukaze na tmavsi obloze hodne. V kontrastu k refraktorum, ktere tu byly zmineny, tak ja bych v podobne situaci jako Ty volil newton, protoze pokud bych porizoval pristroj ktery bude na DSO podstatne slabsi nez ta 350tka, tak by mi prislo divne do neho investovat srovnatelne penize jako do 350tky a jeste mit stroj o pomerne vysoke hmotnosti. Jedinou vyhodu refraku bych snad videl v jeho rychle temperaci, to by ale hralo roli pouze u pozorovani planet.

Jinak Tvoje 350tka vypada nadherne, a musi trvat roky i pod tak hezkou oblohou jako je kolem Modravy, vykoukat aspon zlomek z tech objektu na kterych ukaze spoustu detailu. Ja bych si ji na Tvem miste nechal a zacal znovu pouzivat az potom co budes mit na pozorovani vic casu. Z meho pohledu si sice lze poridit dalekohled, ktery 350tku podstatne predci (> 500mm aby melo vubec cenu podstupovat tak narocnou cestu), ale jeho stavba by byla jak financne tak casove velmi narocna.
Ultralighty 254/1200, 114/500
Milovali jsme hvezdy prilis, nez abychom se bali noci. (Epitaf dvou amaterskych astronomu)
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: Restart výbavy

#10

Příspěvek od MMys »

To neprodávej (pamatuju si doteď, jak jsem s tím tenkrát s tebou na Zhůří koukal, ten Jupiter byl famózní, od té doby jsem nic ostřejšího a kontrastnějšího v dobsonu nikdy neviděl). Takovýhle zrcadlo už dneska za rozumnou cenu neseženeš, Orion Optics to už taky trochu víc fláká, a když ne, je cena šílená.

Chleba to nežere a časem se to nekazí :-) A až děcka vyrostou a barák bude hotovej, zase to vytahneš :-) Vidím to u sebe. I kdybys to vytahnul párkrát za rok. Pokud slouží zdravím a uneseš to , nech si to a jen si dokup menší doplněk na rychlý výjezd.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
zuzi
Příspěvky: 678
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 39

Re: Restart výbavy

#11

Příspěvek od zuzi »

Jsem asi v podobne situaci jako ty a rozhodne bych pro momentalni nepohodlnost a nedostatek casu kus dobre optiky neprodaval. Za par let ti to nikdo nepostavi, lidi jsou cim dal vice nesikovny a nebo to pres svou praci delat nemohou.
Za me rada je takova, dobsona uskladnit a zkouset co ti bude mensiho vyhovovat. Az to najdes, budes mit moznost se rozhodnout. Je jasne ze to takto leze do penez, ale co by clovek za konicek neutratil :-)
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 8293
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Restart výbavy

#12

Příspěvek od Cztwerec »

Já jsem měl tohle minulý rok. V září jsem zjistil, že mě naprosto perfektní newton dělá od března v koutě jen doplňkovou krabici vedle skříně. Pak jsem se podíval do šuplíku a zjistil, že foťák jsem naposled použil se všemi objektivy také tak před rokem, když měla narozeniny dcera. Na kochání se mým muzeem obsese se sbiranim a hromadenim astrovybaveni, které má svou neuvěřitelnou hodnotu, ale nevyužívám to, jsem chudý. Vše jsem rozprodal, udělal restart a nyní mám kousky optiky a vybavení které opravdu využívám a dělají mi radost.

Vzdal jsem se nekonečného srovnávání toho co může být lepší a s čím dohlednu dal, začal o to víc pozorovat, užívat si astronomii a neřešit o jaké "poklady" jsem to přišel. Protože jsme tu jednou a já mám prostě to co mě vyhovuje.

Za mě restart a nový impuls lepší, než nechat chrapat techniku někde ve sklepě, ikdyž se nezkazí.

M.
Lectorem iustus...
Uživatelský avatar
Achernar
Příspěvky: 1319
Registrován: 20. 12. 2004, 05:56

Re: Restart výbavy

#13

Příspěvek od Achernar »

Je to tak: nejlepší dalekohled je zkrátka ten, s nímž člověk nejvíc kouká.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Uživatelský avatar
4Brunco
Příspěvky: 1138
Registrován: 14. 03. 2013, 11:37

Re: Restart výbavy

#14

Příspěvek od 4Brunco »

Chapem tvoju dilemu a tiez radim toho paradneho dobsona nepredavat, skor si daj otazku co radsej pozorujes? Ak DSO a rychli pokuk mliecnej drahy tak je velmi dobra volba od APM 100mm lomene bino. Setup je rychly, vidlicu si z dreva spravis aj sam a pokuk je to velmi pekny. Ak ale radsej pozorujes planety a vykukavas detaily na mesiaci, isto chod tradsej EDcka/apochromatu. Uz ED100 ukaze dost, ED120 este lepsie.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Uživatelský avatar
Tharos
Příspěvky: 684
Registrován: 29. 02. 2008, 15:58

Re: Restart výbavy

#15

Příspěvek od Tharos »

Myval píše:… tak mi prijde ze kazdy refrak zobrazi DSO nesrovnatelne hur nez Tvoje 350tka. Dosah 150tky (a takovy refrak uz je strasne velke a drahe monstrum) bude mit dosah o skoro 2mag mensi nez ta 350tka. Mnoho let pozoruju jak 114tkou tak 250tkou a vim jak propastny je ten rozdil na DSO.
Já jsem si toho rozdílu vědom, ale musím říct, že v této věci mám tak trochu „štěstí“, protože pozorování hvězdné oblohy je pro mě fascinující v podstatě přes jakoukoliv aperturu. Líbí se mi rčení, že každý dalekohled má prostě svoji oblohu, své objekty. Jak jsem psal, mnoho pozorovacího času jsem strávil například se Sometem Monarem a i v něm mi obloha připadala neskutečně zajímavá, jen zase jiným způsobem. :)

Klíčové pro mě je prostě pod tou oblohou být. Což se mi s velkým dobsonem prostě poslední roky moc nedaří a světlo na konci tunelu úplně nevidím… :)
Naposledy upravil(a) Tharos dne 04. 04. 2019, 23:48, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět