Plzeňsko - Čbán u Úněšova

Vaše tipy na místa s dobrým výhledem a především tmavou oblohou.
Odpovědět
Libor
Příspěvky: 405
Registrován: 19. 11. 2003, 16:02

Plzeňsko - Čbán u Úněšova

#1

Příspěvek od Libor »

Toto stanoviště leží v oblasti s malým světelným znečištěním a je vhodné i pro fotografování. Nízko při horizontu trochu vadí Úněšov (bohuzel na jihu) a stále ještě Plzeň na JV (vzdálená cca 30km!). Silnice na východě nevadí, je málo frekventovaná a odstíněna lesem. Čbán také nevadí, je to jen několik chalup v údolí pod lesem.

Příjezd je opět zřejmý z mapek. Hned za Úněšovem odbočíme vpravo na Nečtiny a pokračujeme přes Čbán do zalesněného kopce. Problém může činit najít tu správnou odbočku v lese. Je to poměrně kvalitní lesní cesta, která odbočuje šikmo doleva, mírně z kopce až před koncem lesa (vpravo od silnice už stromy prosvítají). Asi po 100m tato cesta vyústí na velkou louku, která se mírně svažuje k jihu. Zůstaneme-li na cestě u severního okraje louky, stíní nám vysoký les pohled na sever, ale na ostatní směry je výhled těměř až k obzoru.





Fotku z místa zatím nemám, kdyby jste někdo jel kolem ve dne, tak to můžete vyfotit.
Libor
Příspěvky: 405
Registrován: 19. 11. 2003, 16:02

Plzeňsko - Čbán u Úněšova

#2

Příspěvek od Libor »

Zásluhou několika členů západočeské pobočky ČAS, kteří si udělali výlet na toto stanoviště ve dne jsem získal fotky této louky. Tak aby jste měli představu jak to tam vypadá - následujícií fotky jsou pohledy na východ (příjezdová cesta na louku), na jih a na západ. Na severu je vysoký les, takže pokud by bylo nutne pozorovat na sever, je nutné se přesunout k jižnímu okraji louky.







Závěrem ještě jedno upozornění: Nejezděte sem po delším deštivém období. Byl jsem tam asi před měsícem a louka byla tak podmáčená, že jsem s autem málem neodjel. Většinou je ale cesta dobrá, tohle se mi stalo jen jednou.
Odpovědět