Bill píše:
Já na tom nevidím nic špatného. Nikdy mě nenapadlo vytahovat dalekohled na Měsíc, když je v úplňku natož, když je ještě zatměný. Ale třeba jsem o něco přišel?
.
Přišel.
To , co pan Sobotka nedoporučuje, platí právě pro malé dalekohledy, zvláště v případě, že tam chceš mít ten Měsíc ne malý. Ale při použití velkého průměru , při zvětšení tak, aby se Měsíc vešel do zorného pole, je už zvětšení dost dobré na sledování podobností a kráterů, a díky průměru tam je i dostatek světla na vnímání barevných odstínů. . Není nic hezčího na koukání na zatmění Měsíce než to, sledovat detaily kráterů, které mění v průběhu zatmění barvy a osvětlení svahů a valů, zrovna tak , jako mezi tím paprsky od kráterů. Není to jako v mlze, jak autor píše, naopak, osvětlení a barevné přechody ty krátery hezky zvýrazňují.
Nevím proč, ale i při normálním úplňku ten fádní Měsíc vypadá úplně jinak v malém a velkém dalekohledu. Takže kdo tvrdí, že se na úplněk nedívá, netuší, o co přichází. A zatmění přes velký průměr se nevyrovná jinému pohledu. To radši než nějaký 10-20 cm dalekohled potom binokulár. Je to sice bez těch kráterů a detailů, ale barvy vyniknou.
Jo, a barevné fotky , to také většinou není ono a nevypadají vůbec tak, jak to je vidět. I když už jsem i snímek, který byl hodně podobný tomu pohledu větším dalekohledem, viděl. Ale čest vyjímce.