AstroPhotography Tool + PHD2

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1285
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #46 od nosuh » 31. 12. 2018, 10:27

A nezkousel jsi rovnou autofocus pres APT? Mam pocit, ze mas taky pohon od Pavleho..ja rozchodil pohon jak v APT tak v SGP, ale vaham, ke kteremu se priklonit..ten SGP me zatim prijde takovej pres ruku. NAvic tedka s posledni verzi by APTcko melo umet i automaticky prelozeni..
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 780
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #47 od hades » 31. 12. 2018, 10:42

No právě že to používám v APT. Jen se pokouším zjistit ideální nastavení pro kompenzaci seeingu, protože mi to zatím nikdy nezaostřilo líp než já manuálně přes masku
Ještě bych chtěl udělat test na umělou hvězdu a zjistit ideální nastavení pro fine a coarse step
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
myXall
Příspěvky: 217
Registrován: 25. 11. 2013, 12:45
Bydliště: Žilina
Věk: 34

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #48 od myXall » 19. 01. 2019, 23:28

Ahojte, počas týchto zamračených nocí som sa rozhodol, že si natrénujem komplet zapojenie mojej foto zostavy. Čo čert nechcel, hneď po asi prvých dvoch testovacích expozíciách mi všetko zatuhlo, konkrétne APT a potom následne aj PHD2 a EQMod (connection timeout). Celý notebook sa správal divne... ako keby mu na nejaký čas odpojilo všetky USB porty (nefungovala myš ani klávesnica).
Pre lepšiu predstavu, mám nalsedovné zapojenie:
Notebook -> 3m usb kabel do USB hub (aktívny) odtial mi idú káble: ´
- do montáže(EQDirect);
- do pointovacej kamery (ASI 120MM);
- do zrkadlovky (Canon 450Dm)
Po pár testoch, keď som pre jednoduchosť vynechal zo zapojenia montáž) som prišiel na to, že ked spustím samotné APT (bez PHD2 a EQMODu) tak to fotí bez problémov... ked spustím PHD2 (pripojím iba kameru) a potom APT, stále to funguje, zrkadlovka cvaká, ale ked v PHD2 spustím loopovanie expozícií (1.5s) a potom začnem cvakat v APT, tak po prvých dvoch-troch snímkach to zatuhne (status v APT je stále BUSY). Po chvíly sa ako keby odpojili USB porty (PHD2 mi zobrazí hlášku že kamera nie je pripojená).

Ešte som skúsil vynehcať zo zapojenia USB hub a pripojil som kameru spolu so zrkadlovkou priamo do notebooku... výsledok bol veľmi podobný, APT po prvej snímke ostal v stave BUSY a tam aj zotrval, nepomohlo ani stopnutie, jedine pozitivum bolo to, ze sa neodpojili usb porty (alebo to bola možno iba náhoda...).

Stretol sa niekto s niečím podobným? Že mu takto štrajkoval APT keď PHD si robilo svoje expozície?
SW ED80/600, Celestron MAK 127/1500, HEQ5 Pro belt mod., Canon EOS 450Dm, Canon EOS 550D, Canon 50mm F/1.8 II, ASI 120MM

storno77
Příspěvky: 78
Registrován: 08. 12. 2016, 11:51
Bydliště: Brno
Věk: 33

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #49 od storno77 » 20. 01. 2019, 11:01

Netýká se tě ten fix ve verzi 3.63?
If you are using dithering and PHD2, please upgrade to APT 3.63 in order to avoid the possibility for imaging hanging in case of temporary guide star loss! The update is needed even if you are using 3.57…
ASI1600MM-Pro Canon 600D, ZWO 6" f/4 Carbon, Tele Vue Universal Paracorr 1.15x, EQ6-R, ASI120MM-S

Uživatelský avatar
Bíba75
Příspěvky: 1644
Registrován: 12. 06. 2006, 21:08
Bydliště: Tuchřice
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #50 od Bíba75 » 20. 01. 2019, 11:20

Ahoj .
Možná se ted budu ptát dost blbě ale anglicky neumím a překladače moc dobře nefungují ,ale umí APT kontrolu ostrosti popřípadě doostřit v seqvenci snímků tak jak to dělá SGP.
Já teď nějakou dobu používám SGP jen kvůli tomu doostřování ale jeho ovládání je dosti kostrbaté a neintuitivní.
Vyrostl jsem na APT a chtěl bych se k němu zase vrátit.
Díky za odpověď.
Libor.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 1600 MMC,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 780
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #51 od hades » 20. 01. 2019, 12:38

Ano, umí. V záložce tools je nástroj AutoFocus Aid. Akorát to neumí udělat in-sequence přeostření. Nebo jsem teda nepřišel na to, jak to udělat. Snad to bude přidáno v další verzi
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3814
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #52 od Bill » 20. 01. 2019, 18:30

myXall píše:Stretol sa niekto s niečím podobným? Že mu takto štrajkoval APT keď PHD si robilo svoje expozície?


Určitě zkomtroluj zda máš správné a aktuální drivery k pointovací kamerce. Pokud by to nepomohlo, můžeš kamerku k PHD připojit přes Ascom drivery (pokud nepoužíváš Ascom - nezapomeň, že musíš mít nainstalovaný Ascom Platform, Drivery ke kamerce a Ascom drivery ke kamerce...)
M:736 750 113

Uživatelský avatar
myXall
Příspěvky: 217
Registrován: 25. 11. 2013, 12:45
Bydliště: Žilina
Věk: 34

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #53 od myXall » 20. 01. 2019, 19:11

storno77 píše:Netýká se tě ten fix ve verzi 3.63?
If you are using dithering and PHD2, please upgrade to APT 3.63 in order to avoid the possibility for imaging hanging in case of temporary guide star loss! The update is needed even if you are using 3.57…

Pozerám, že mám verziu 3.57, tak stiahnem 3.63 a vyskúšam.

Bill píše:Určitě zkomtroluj zda máš správné a aktuální drivery k pointovací kamerce. Pokud by to nepomohlo, můžeš kamerku k PHD připojit přes Ascom drivery (pokud nepoužíváš Ascom - nezapomeň, že musíš mít nainstalovaný Ascom Platform, Drivery ke kamerce a Ascom drivery ke kamerce...)

Ak nepomôže update verzie tak skontrolujem drivery.

Ďakujem vám páni za reakcie.
SW ED80/600, Celestron MAK 127/1500, HEQ5 Pro belt mod., Canon EOS 450Dm, Canon EOS 550D, Canon 50mm F/1.8 II, ASI 120MM

Uživatelský avatar
Bíba75
Příspěvky: 1644
Registrován: 12. 06. 2006, 21:08
Bydliště: Tuchřice
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #54 od Bíba75 » 20. 01. 2019, 19:49

Tak s něčím podobným jsem se setkal když jsem si do hvězdárny pořídil NB místo stolního PC.
Po zapojení se vše chvalo standartně pointovalo to a snímalo až do té doby než se měl vyčíst snímek z hlavní kamery do NB.
Pak vše zamrzlo a nastala modrá smrt. Musel jsem přejít zpět na PC . Když jsem to řešil bylo mi řečeno že za to můžou nějaké USB sběrče v NB že nedokážou zvládnout vyčítat obraz z pointační kamery spolu s vyčítáním obrazu z hlavní kamery.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 1600 MMC,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/

Uživatelský avatar
myXall
Příspěvky: 217
Registrován: 25. 11. 2013, 12:45
Bydliště: Žilina
Věk: 34

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #55 od myXall » 20. 01. 2019, 19:56

Bíba75 píše:...
Pak vše zamrzlo a nastala modrá smrt. Musel jsem přejít zpět na PC . Když jsem to řešil bylo mi řečeno že za to můžou nějaké USB sběrče v NB že nedokážou zvládnout vyčítat obraz z pointační kamery spolu s vyčítáním obrazu z hlavní kamery.

Tak to vyzerá, že to bude asi aj môj prípad. Nainštaloval som najnovšiu verziu APT, samotné fotenie v APT prebehlo OK, ale keď som k tomu pridal PHD2 so snímkovaním z pointačnej kamery... všetko zhaslo, iba "blue screen" ostala. Chcel som si ju cvaknut, ale nestihol som, bolo tam spomínané USBčko... Skúsim nasimulovať ešte raz :D
SW ED80/600, Celestron MAK 127/1500, HEQ5 Pro belt mod., Canon EOS 450Dm, Canon EOS 550D, Canon 50mm F/1.8 II, ASI 120MM

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 541
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #56 od Pidrman » 21. 01. 2019, 07:35

Trošku odbočím z tématu, ale souvisí to s APT.

V marazech se mi ukroutil v konektoru napájení chlazení ASI 294 kamery. Tak jsem si udělal nový kabel, ale z ničeho nic se mi najednou začalo v APT USB odpojovat a připojovat, jako nějaký studený spoj. Vše jsem zkontroloval a nic, pak jsem si všiml. že LEDka na kameře nesvítí jak svítila dřív.

Problém bylo napájení a zapnutí v APT chlazení kamery. Vyměnil jsem jiný vodič k napájení a už je vše OK.
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 780
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #57 od hades » 21. 01. 2019, 17:43

Tenký vodič? Nebo v čem spočívala ta výměna?
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 541
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #58 od Pidrman » 22. 01. 2019, 00:08

Vodič nebyla měď, je to takové to "stříbrné lanko" ,jako by pocínovaná měď. o dost tvrdší než měděný drátek o stejném průřezu..... Dal jsem tam zpátky měděný vodič 1 mm a je to OK.
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1285
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #59 od nosuh » 02. 02. 2019, 19:38

Po reinstalu na poslední verzi APT jsem si vsiml neceho , na co si u starsi verze nepamatuju..Kamerka se normalne pripoji, když si zvolim profil kamery v settings, sviti tam 8bit RAW. Zmenim tedy na 16bit RAW--) ok..
Jak se ale ujistim, jaky profil je aktualne v APT u kamery nastaveny? At uz přes APT nebo v ASCOM?
Když totiž znovu stisknu tlacitko settingd --) sviti tam opet 8bit RAW..
Jde nekde primo nastavit, aby se kamerka pripojovala automaticky v konkretnim profilu? Pr. 16bit, HDR, apod?
1.jpg
1.jpg (212.37 KiB) Zobrazeno 955 x

2.jpg
2.jpg (244.55 KiB) Zobrazeno 955 x
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 541
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #60 od Pidrman » 04. 02. 2019, 06:56

Nevím jak poslední verze, ale APT nepodporovala ZWO ASI na přímo, musela se připojit přes ASCOM ovladač.

Edit. : poslední nastavení by si to mělo pamatovat.
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti