MilAN píše:No a proč je potřeba to přenášet dohromady? Protože jsi to sešrouboval ?
Protože se mi příčí dalekohled jen tak někde položit. Jasně, položím ho doma, vynesu montáž a pak přenesu dalekohled... jenže na tom nejsem fyzicky dost dobře na to, abych ho přenesl naráz, takže někde venku ho položit musím. A když ho vynáším z bytu, tak zase musím přes schody, to taky nedám naráz.
MilAN píše:To je to, co ti píšu, že to je proti idei J.Dobsona. On se oprostil od alt/az montáže právě tím, že to není smontovaná montáž,ale 2 samostatné díly, které nepotřebují nijak montovat. Kdežto ty se snažíš z Dobsona udělat Newton na alt/az montáži.
Takže... když jsou tam šrouby, tak už to není Dobsonova montáž. Ale kdybych tam ty jisticí šrouby neměl, tak to Dobsonova montáž je? To mi připadne jako hrozný detail. Kór když ty křídlové šrouby jsou jen jisticí, když je vyšroubuju, tak se dalekohled nerozpadne, normálně funguje dál. Pokud tedy nepřitáhnu aretaci. Která je tam už od výroby, takže to stejně čistá Dobsonova montáž není.
MilAN píše:No, já mám Dobsona 400, a nikdy jsem k nějakému přemísťování nepotřeboval ani nic montovat, ani ničí pomoc. Stačí k tomu 2 kolečka a 2 rukověti.Vše se jedním pohybem nasune do boxu a jezdím po celé zahradě sám. Stejně bych ve 2 ráno nikoho k tomu nevzbudil
Nemáte někde fotku?
MilAN píše:Nevím, co je na tom za zázrak, stačí se jen podívat, jak to dnes dělají ostatní.
Zázrak na tom je to, že je to moje, vyhovuje mi to a mám z toho radost.