tak akurat som sa vratil z pozorovania tak narychlo... pozoroval som samozrejme aj M42 s mojim SW 254/1200 pri pouziti setovej 25ky som videl krasne trapez aj Sinus Magnus. ako spominal cassi par prispevkov vyssie
Farebne som M42-ku nevidel ale ajtak to bol pekny pohlad.
Prispevky netykajici se tematu jsem vymazal. Grajdo, na svetelne znecisteni tu mame zvlastni sekci, Stano, irskou whisky muzes probirat leckde, ale rozhodne ne ve vlakne M42 Poslal jsem ti SZ, omluva prijata.
M 42 je opravdu krásný objekt a je považovám za nejvýraznější na pozorování v našich zeměpisných šířkách..
A když majitelé nějakých 150 mm či větších kuků jsou zklamaní pohledem na M42, tak jim doporučuju, prodat kuk a koupit si rybářský prut a sedět někde u vody..
Nic lepšího na obloze prostě nenajdete..
Ups.. ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Stano, nevím proč by měl být někdo zklamaný. Já mám 6"SCT a byl jsem upřímě nadšen. Vydržel jsem na to "čučet" bezmála dvě hodiny. Po všech těch kritikách "malých" průměrů, SCT atd. jsem ani něčekal, že něco takového uvidím.
Kdybych od dětí nebyl ztahanej jak pes a zmrzlej od zimy, asi bych vydržel déle. Ale i tak byl ůkol splněn ;D
P.S: Začínám zjišťovat, že by se mi šiklo i něco s menším ohniskem Nejspíš nějaký refraktorek, nebo Newton
P.S2: Neber to ode mě jako opozici, vím moc dobře jak to myslíš
C6 SCT, CG5-GOTO Adv, okuláry OMNI 32mm, 20mm, 15mm, 9mm a jeden setový E-Lux 25mm... a Lidlskop
V pohodě! V tříkile s UHC sedám před M42 na zadek...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Michale, ta Irish Whiskey zase není tolik od věci. Krom toho, že v této době musím čas od času ohřát korekční desku, musím taky nějak ohřívat sebe ;D Navíc mi ji vyrábějí kousek od baráku, tak co ;D
Ale na pozorování si ji neberu, to bych za chvilku neviděl ani ten telescop, natož co je v okuláru ::)
C6 SCT, CG5-GOTO Adv, okuláry OMNI 32mm, 20mm, 15mm, 9mm a jeden setový E-Lux 25mm... a Lidlskop
Stano, já tě chápu. Je to asi jako když já někomu vysvětluju, proč jsem dal tolik peněz za telescop, když se na netu válí hromady fotek.
Každý prostě máme svoje. Myslím, že ani tak nejde o to, kdo čím pozoruje, ale jestli mu to vyhovuje. Pravdou ovšem je, že já bych se asi taky kroutil dát za Naglera cca 15000,- ;D Na druhou stranu ještě nejsem ve fázi, kdy chci to "NEJ"
Ten UHC filtr chci taky, hned po novým roce ho objednám
Irská Whisky je Tulamórka!!
P.S.15 litrů nestál Nagler ale Ethos..Ta osmička stála "jen" něco přes 12 litrů..Ale když ty dva fešáky nerozbiju, tak je budu mít nafurt a v konečném důsledku člověk utratí kačky za jiné blbosti, takto aspoň to nepovažuju za vyhozené peníze a jsem nadšen..
P.S. Abych nebyl totál off-topic, tak snad jen, že pohled na i tak výrazný objekt jakým je M 42 je bohužel dost ovlivněn jak jinak než momentální oblohou..Třeba včera úplně zbytečné vytáhnout paty byť jen na zahradu..Jednak hrozná zima a jednak na Hanou sedla smogová deka nebo inverze či jak se to jmenuje..Asi by to chtělo vyrazit na hory a nasoukat na sebe tunu oblečení..I tak to už zavání hazardem se zdravím..
Připojuju se k hlasování,že na naší obloze není nic pěknějšího,než je M42.Předevčírem jsem na ní poprvé letos kouknul a padl jsem na zadek,připadá mi lepší než vloni 8)
Včera jsem se na ní vydržel koukat asi hodinku. Při zvětšení 31x se mi nádherně vešla do zorného pole i s okolím. Bylo možné pozorovat struktury mlhoviny, zálivy (hlavní záliv ze severu (Sinus Magnus), pak také jemný záliv pod Trapézem), ostře ohraničenou vnitřní část jednoho z ramen = ostrý oblouk .... těžko se to popisuje, chce to kresbu. Opět mě mlhovina překvapila. Avšak vím, že jsem ji loni viděl lépe. Podmínky byly včera takové průměrné, takže si počkám na průzračnou oblohu a pak mlhovinu nakreslím. M43 se jevila jako koláček s vykousnutou čtvrtinkou.
I 100mm dalekohled dokáže divy!!
Dneska to na focení díky špatné transparentnosti a mrakům, co se občas hnaly oblohou, moc nebylo. Na druhou stranu byl velmi slušný seing, tak jsem zkusil, kolik hvězd uvidím v N150/750 v Trapézu. Testoval jsem tak i nový okulár - dal jsem na rady v astrofóru a místo 9mm ortho jsem si pořídil 8.5mm Pentax XF.
Nechal jsem dalekohled asi 2 hodiny vytemperovat, zkolimoval jsem jej laserem a ověřil kolimaci na jasné hvězdě. Při 190x zvětšení (4mm ortho) byl obraz hvězd velmi stabilní a první difrakční kroužek šel krásně vidět. Bohužel okulárový výtah je s tímto okulárem mírně zatažený do tubusu a díky tomu to u hvězd dělalo z jedné strany takový mrňavý ohon nebo díru. Podle toho, na jakou stranu jsem rozostřil.
Prvních 20 minut jsem viděl jenom 4 hvězdy. Jak v 4mm ortho tak v 8.5mm Pentaxu. Pak jsem tam dal 8.5mm + 2x Barlow a občas se objevila pátá hvězda (E) - ovšem na jiném místě než jsem ji čekal. Zkontroloval jsem znova mapu a zjistil jsem, že je to ona. Před tím jsem se prostě spletl. Šla vidět asi tak v 50%, místy se obraz ustálil tak, že šla krásně a zřetelně vidět přímím pohledem - to trvalo tak několik desítek vteřin. Když už jsem věděl, kde hledat, tak šla potom vidět i v 4mm ortho. Prakticky stejně jako v 8.5mm + 2x barlow. Pak jsem ještě zkusil samotný 8.5mm Pentax (88x). Občas šla zřetelně vidět i při tomhle zvětšení. Zkoušel jsem i kombinaci 4mm+2x barlow. Difrakční kroužky byly krásně zřetelné, ale hvězdu E jsem ani jednou nezahlídl. Překvapilo, kolik jde z mlhoviny v Orionu vidět i při tomto asi 350x zvětšení.
Jinak hvězdu F jsem neviděl vůbec. Podle Burnhamova Celestial Handbooku by měly jít složky E a F vidět za dobrých atmosferických podmínek v 150mm dalekohledu a jsou prý detekovatelné i v 75mm dalekohledech. Takže snad někdy příště. Zajímalo by mě v jakých přístrojích jste tyhle hvězdy pozorovali. Mě se zdálo, že to, co nejvíc dneska limitovalo toto pozorování byla montáž. Občas trochu foukalo a to stačilo na to, aby hvězdy maličko poskakovaly. Holt tahle lehká montáž není na tento typ pozorování asi to nejvhodnější.
Mimochodem, nedávno se tu probírala koma ve světelných Newtonech a jak moc vadí. Udělal jsem si s Panoptikem 19mm (40x) jednoduchý test. V centru zorného pole jdou nádherně rozlišit všechny čtyři hvězdy. Pokud jsem dal Trapéz do poloviny zorného pole, viděl jsem už jenom 3. No a na kraji zorného pole to už byl jenom jeden velký rozmazaný flek.
Našel jsem 20 let staré svoje pozorování Trapezu Cassegrainem D=300 mm, při zv. 120 a 200x
Hvězdu E jsem hodnotil jako snadnou i za průměrných podmínek při obou zvětšeních, hvězdu F jako dobře viditelnou , ale vyžadující velmi dobré podmínky ( průzračnost i seeing,)rovněž rozlišitelnou při obou zvětšeních.
...................
......................
to : Sasa3 : Tvoje pozorování vlivu komy bys měl uveřejnit i ve vlákně, které se tím tak dramaticky zabývalo. Bylo by to dobré ukončení celé diskuse.[/img]
......................
Pozn: pokud se nekomu nezobrazí obrázek, tady je přímý link : http://www.astropix.com/IMAGES/B_WINTER/TRAPDIAG2.GIF
a pokud ani to nejde, je potřeba kopírovat a otevřít v novém okně. TThle dělělá originální zdroj.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz