Ahoj, tak jsem dnes zjistil, že se tu probírá zdroj, který jsem navrhoval. Ten problém s padáním foťáku při spuštění expozice může mimo jiné být i v toroidní cívce. Už jsem to tu někde probíral, když jsem to stavěl.
Při větším odběru totiž dojde k saturaci jádra cívky, ta už nemá požadovanou indukčnost, napětí prudce spadne a foťák se kousne. Zkoušel jsem různé toroidy co jsem našel doma v šuplíku a i některé malé co jsem koupil kvůli tomu, aby se to vešlo do skořepiny od baterie a s žádným jsem neuspěl.
Osobně jsem nakonec dal elektroniku mimo skořepinu aku a používám otevřené feritové jádro. Nakonec používám tento typ
http://www.ges.cz/?page=index&of=1&gcat=X7A7&inc=browse s indukčností 150 uH.
S tímto jsem problém nikdy neměl, pár lidem už jsem to stavěl a zatím si nikdo nestěžoval :). Ještě poznamenám, že hodnota indukčnosti není kritická, zkoušel jsem tenkrát zdroj s opravdu bizarními indukčnostmi a vždy fungoval, použité cívky ale měly vždy otevřené jádro. Účinnost zdroje se podle použité cívky pohybovala mezi 70-80%. S tou co teď používám je účinnost standardně okolo 80%.
Pokud jde o testování zdroje, tak jak už napsal KDan, tak bez zátěže nic nejzjistíš. Tenkrát ten můj původní zdroj měl taky na výstupu správné napětí, nicméně, když jsem použil umělou zátěž (postačí 5W odpor R=10 ohm) napětí okamžitě spadlo pod 1 volt. Když projdeš fórum, určitě na to narazíš, už jsem to popisoval.
Nakonec ještě drobný detail, na návodu který mám na webových stránkách chybí na vstupu a výstupu paralelně k zemi zapojený kondenzátor 10 pF (SMD 0805), který z velké části odstraní rušení. Je to ostudné, ale ještě jsem se nedostal k tomu to tam alespoň dopsat. Hrůza, budu to muset aktualizovat.