PixInsight
- pavelseb
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
PixInsight
Otázkou je, jestli je 40x600s Ha a 80x600s RGB "undersamplovany" obrázek?
Otázka neznalého...
Otázka neznalého...
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
- BiF
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
PixInsight
Otázkou je, jestli je 40x600s Ha a 80x600s RGB "undersamplovany" obrázek?
Otázka neznalého...
Nevím, jestli tvůj dotaz chápu dobře, ale "undersampling" nesouvisí s množstvím dat, ale s ohniskovou vzdáleností objektivu, velikostí pixelu kamery, ...
Pokud vím...
edit----------------
viz. např. zde: http://brierleyhillsolar.blogspot.cz/20 ... pling.html
Otázka neznalého...
Nevím, jestli tvůj dotaz chápu dobře, ale "undersampling" nesouvisí s množstvím dat, ale s ohniskovou vzdáleností objektivu, velikostí pixelu kamery, ...
Pokud vím...
edit----------------
viz. např. zde: http://brierleyhillsolar.blogspot.cz/20 ... pling.html
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
PixInsight
Hmm, to by mohlo být ono 
Tady je výsledný pokus:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 98/251#251
Možná bych to měl psát spíš k tomu obrázku, ale jsem přesvědčen, že když nepoužiješ RGB data ale jen H.alfa a zpracuješ to ve verzi čb, bude tam daleko víc detailů. Takhle to je strašně slité a kromě červené barvy tam tedy podrobnosti nejsou.,A při tom Pacman jich tam má ...

Tady je výsledný pokus:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 98/251#251
Možná bych to měl psát spíš k tomu obrázku, ale jsem přesvědčen, že když nepoužiješ RGB data ale jen H.alfa a zpracuješ to ve verzi čb, bude tam daleko víc detailů. Takhle to je strašně slité a kromě červené barvy tam tedy podrobnosti nejsou.,A při tom Pacman jich tam má ...
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- pavelseb
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
PixInsight
Pokud vím...
edit----------------
viz. např. zde: http://brierleyhillsolar.blogspot.cz/20 ... ndersampli...
Jo tak to bude ono, díky....
Pokud vím...
edit----------------
viz. např. zde: http://brierleyhillsolar.blogspot.cz/20 ... ndersampli...
Jo tak to bude ono, díky....
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
PixInsight
No asi to nepatří tady, ale mrknul jsem na ten Nyquistův theorém a pokud tomu trochu rozumím, tak pro viditelné spektrum a focení RGB je vlnová délka někde od 400nm -800nm, pro DSLR 4.7um a průměr 200m dalekohled, by muselo být ideální ohnisko 2350-4700 (jestli to počítám dobře) , tedy snímky jsou nutně "undersampled" .
edit: nejsou "undersampled"
edit: nejsou "undersampled"
PixInsight
alda: Je to jak pise Fra, pixel scale je o velikosti pixelu v zrcadlovce a ohniskove vzdalenosti. Kazdopadne ted kouka, ze je to focene s newtnem 200/800, coz urcite neni undersampled (cca 1,2", pokud dobre pocitam) ... z rychleho prozkoumani tvych stranek jsem pri prvni reakci mylne nabyl dojmu, ze fotis s sw 80/600 

Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
PixInsight
No asi to nepatří tady, ale mrknul jsem na ten Nyquistův theorém a pokud tomu trochu rozumím, tak pro viditelné spektrum a focení RGB je vlnová délka někde od 400nm -800nm, pro DSLR 4.7um a průměr 200m dalekohled, by muselo být ideální ohnisko 2350-4700 (jestli to počítám dobře) , tedy snímky jsou nutně "undersampled" .
Nojo, ale tohle by platilo, pokud by neexistoval seeing a montáž šlapala naprosto dokonale. To je pouze započítání velikosti Airyho disku. V reálu je to ale už "kvalitně" rozmazané s DSLR při ohnisku i kolem metru, za bídného seeingu a na mizerné montáži i méně.
Nojo, ale tohle by platilo, pokud by neexistoval seeing a montáž šlapala naprosto dokonale. To je pouze započítání velikosti Airyho disku. V reálu je to ale už "kvalitně" rozmazané s DSLR při ohnisku i kolem metru, za bídného seeingu a na mizerné montáži i méně.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
PixInsight
No ono podle té rovnice by na 200/800 dalekohled byl ideální čip s cca 1um pixely 

PixInsight
Takhle můžeš fotit planety, kdy seeing, i vibrace obejdeš velmi krátkou expozicí. Jenže pokud je rozlišovací schopnost dalekohledu 0,5" a seeing to při delší expozici rozhodí na 3", tak už ta teorie zní jinak 

lepší rada žádná než špatná
PixInsight
Tak jsem to také zkusil ... z NGC7023 mi vypadlo tohle - versus fotoshop (ta modrá je úlet, já vim, já to pak někdy předělám). Na ovládání mi to až tak prapodivné zase nepřipadlo, jen tak trochu plavu v těch všech názvech a parametrech. Jinak se s tím nedělá špatně. Až na obrácený kolečkový zoom a často neúplné tooltipy (musí se přejet na jiný prvek, nechat zobrazit tooltip a pak rychle zase zpět, pak je ten text vidět teprve celý)
PixInsight
Tak jsem to také zkusil ... z NGC7023 mi vypadlo tohle - versus fotoshop...
Zdravím! Dá sa porovnať PI s PS? (PS nepoznám...)
V PS sa dajú zvládnuť všetky nástroje, ako napr. kalibrácia, registrácia, spriemerňovanie, jemné vyhladenie šumu podľa masky, odčítanie pozadia, HDR... (asi toto som stihol odskúšať na PI trial)
Alebo porovnávaš len finálne spracovanie?
Vďaka,
alex
Zdravím! Dá sa porovnať PI s PS? (PS nepoznám...)
V PS sa dajú zvládnuť všetky nástroje, ako napr. kalibrácia, registrácia, spriemerňovanie, jemné vyhladenie šumu podľa masky, odčítanie pozadia, HDR... (asi toto som stihol odskúšať na PI trial)
Alebo porovnávaš len finálne spracovanie?
Vďaka,
alex
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
PixInsight
já porovnal jen složení již zkalibrovaných a registrovaných snímků + finální zpracování. V PI by podle mě šlo všechno vyjmenované ohledně finálních úprav snadněji a rychleji, jenže to chce jej znát, mít osahané co se jak dělá, co jaké hejblato napáchá. A to už nebyla žádná sranda. Já seděl u tutoriálů, kopíroval je a experimentoval s jinými nastaveními. Třeba starmask nebo odšumování funguje docela dobře mi připadlo. S dekonvolucí jsem trochu bojoval. Obecně ale všechny ty boje pramenily z mojí neznalosti, pro znalce to bude mocný nástroj tipuji. Abych se vrátil k tomu srovnání, tak mi to skutečně připadlo jak tu již zaznělo - PI jako bedýnka s hi-tech elektronickými obráběcimi přístroji, PS jako bedýnka s pilou, pilníkem a vrtačkou. S obojím se finální výrobek dá udělat, jen prostě jinak (s PI asi kvaliteněji, protože je na astro účely prostě laděný)
A vůbec největší zlo jsou ty zkratky, když člověk hledá na fórech "jak na to". Já to tedy chápu, kdo s tím dělá leta, asi už je má v krvi, takže proč ne. Ale já byl teda docela v lese, když někdo napsal "After your MT, use the ATWT tool" Se zkratkami moje šedá kůra celkem bojuje, tak s nimi mám problém.
A vůbec největší zlo jsou ty zkratky, když člověk hledá na fórech "jak na to". Já to tedy chápu, kdo s tím dělá leta, asi už je má v krvi, takže proč ne. Ale já byl teda docela v lese, když někdo napsal "After your MT, use the ATWT tool" Se zkratkami moje šedá kůra celkem bojuje, tak s nimi mám problém.
PixInsight
Tak jsem to také zkusil ... z NGC7023 mi vypadlo tohle - versus fotoshop (ta modrá je úlet, já vim, já to pak někdy předělám).Tak tohle porovnání je hodně zavádějící. S oběma nástroji lze udělat snímek podobný prvnímu i druhému. Zaleží čistě na tom jak daleko a jakým šoupátkem člověk posunuje.
Sám jsem známý prznitel barev na svých astrofotografiích a po lehkém nakopnutí (díky Evžene) se mi v PI daří skládat LRGB lépe než kdykoliv předtím.
Trochu bojuji s tím že v Nebulosity mi fungovala lépe kalibrace pomocí Bad Pixel Mapy (v PIXI je to dodatečný krok), ale tam jsem zase měl průběžně problémy s Flaty...
Finální ladění pořád raději dělám v grafickém editoru s pomocí vrstev (skvělý PhotoLine za pár dolarů), kde mám pocit lepší vizuální kontroly, ale dovedu si představit, že to je jen moje setrvačnost...
Sám jsem známý prznitel barev na svých astrofotografiích a po lehkém nakopnutí (díky Evžene) se mi v PI daří skládat LRGB lépe než kdykoliv předtím.
Trochu bojuji s tím že v Nebulosity mi fungovala lépe kalibrace pomocí Bad Pixel Mapy (v PIXI je to dodatečný krok), ale tam jsem zase měl průběžně problémy s Flaty...
Finální ladění pořád raději dělám v grafickém editoru s pomocí vrstev (skvělý PhotoLine za pár dolarů), kde mám pocit lepší vizuální kontroly, ale dovedu si představit, že to je jen moje setrvačnost...
Pavel Vabrousek
PixInsight
Jako zaprisahly Pixinsightista nemuzu stat stranou:) Pixinsight nabizi podle me cista reseni, precizni matematicke operace. Jak tady bylo v prechozim prispevku hezky receno hi-tech. Mame casto data s prilis nizkym SNR, ktera se daji hrubym zpracovanim "znekoukatelnit"... Pixinsight v tomto nabizi opravdu hitech reseni. Takze ikdyz uznavam metody ostatnich, pro me je nasledne ladeni snimku z Pixinsight v PS nebo podobnem editoru neco jako kdyby vyrobce spickove elektroniky delal finalni upravu raspli a kladivem. Nekomu to vyhovuje a respektuji to, ale ja rad volim to ciste reseni.
Samozrejme Pixinsight neni vsemocny, zasadni je jako u vsech programu mit dostatek dobrych dat. Z moji zkusenosti treba prave dekonvoluce je jeden z pripadu, kdy se muzou mizerna data i v Pixinsigh zprznit. Jina vec je, ze prednastavene hodnoty ve funkcich casto zpusobuji "overprocessing" a je treba stahnout a poladit nekdy i drasticky. Ale neni problem, ktery by ten program neumel vyresit.
A posledni vec- vede se plamenna diskuse na tema Pixi vs PS- zajimalo by me, kolik z astrofotografu zde pouzivajicich PS ma legalni licenci. Pokud totiz budu uvazovat o legalnich koupenych licencich, tak PS nemuze cenove Pixi konkurovat, nehlede na podporu kterou autori Pixi poskytuji.
Jasne noci vsem!
Samozrejme Pixinsight neni vsemocny, zasadni je jako u vsech programu mit dostatek dobrych dat. Z moji zkusenosti treba prave dekonvoluce je jeden z pripadu, kdy se muzou mizerna data i v Pixinsigh zprznit. Jina vec je, ze prednastavene hodnoty ve funkcich casto zpusobuji "overprocessing" a je treba stahnout a poladit nekdy i drasticky. Ale neni problem, ktery by ten program neumel vyresit.
A posledni vec- vede se plamenna diskuse na tema Pixi vs PS- zajimalo by me, kolik z astrofotografu zde pouzivajicich PS ma legalni licenci. Pokud totiz budu uvazovat o legalnich koupenych licencich, tak PS nemuze cenove Pixi konkurovat, nehlede na podporu kterou autori Pixi poskytuji.
Jasne noci vsem!
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
PixInsight
Nedá ni to a musím si taky přiložit polínko do ohně. Asi bych to neměl psát (myslím, že většina z nás to má podobně), ale kromě windows a office a antiviru je to jeden z mála opravdu oficiálních programů co jsem si koupil (stejně jako úžasný Astro Photo Tool). Upřímně mne ta koupě navíc donutila, abych investované peníze nepromarnil a tak se snažím makat, studovat, zkoušet a pročítat PIXI fórum. Teď jsem si začal dělat papírové tutoriály k jednotlivým procesům se svými poznámkami a moc to pomáhá. Už jsem si vypracoval algoritmus postupných jednoduchých kroků z procesů a scriptů a ten se snažím dodržovat a doplňovat o nové naučené věci. Občas ale potřebuji nakopnout 
PhotoShop je fajn (od té doy jsem ho ani neotevřel), ale časem se dostane každý na hranice a pak je to jen malování. Pixi se pořád dále vyvíjí a všechno je postaveno na precizních matematických algoritmech !!!
Tož tak asi za mne
, konec slohové práce. ;D

PhotoShop je fajn (od té doy jsem ho ani neotevřel), ale časem se dostane každý na hranice a pak je to jen malování. Pixi se pořád dále vyvíjí a všechno je postaveno na precizních matematických algoritmech !!!
Tož tak asi za mne