Po ctyrech letech vcelku spokojeneho uzivani ultralightu 254/1200mm sem dam jeho fotky a popis.
Fotky dalekohledu jsou tady
https://www.rajce.net/f1326614427 (neumim vlozit odkaz na celou galerii, jenom na obrazek, galerie je o jednu uroven vys)
Fotky hledacku jsou tady
https://www.rajce.net/f1326609815
V dobe kdyz jsem zacal dalekohled stavet, tak jsem byl jeste student, kdy jsem nemel auto a znacne omezene financni moznosti. Podminkou bylo abych dokazal dalekohled prenest v batohu na vzdalenost nekolika kilometru dohromady s teplym oblecenim na celou noc, pripade spacakem a karimatkou, vodou a jidlem na nekolik dni v pripade nekolikadenniho pozorovani. Toto znacne limitovalo nejenom hmotnost dalekohledu, ale hlavne jeho objem. Navic pozoruji vyhradne DSO a z nich prevazne galaxie, coz znamena ze nepotrebuji mit perfektni obraz pri zvetseni 2D a take termalni problemy dalekohledu nejsou tak velky problem jako pro nekoho kdo pozoruje planety. Vznikly dalekohled je pomerne specializovany aby odpovidal mym pozadavkum, kazdemu by rozhodne vyhovovat nemusel.
Ve zbytku tohoto prispevku popisu nektere casti dalekohledu, ctenar ktery se zajima vice o to jak dalekohled ukazuje muze prejit rovnou do prislusneho samostatneho prispevku nize.
Zbytek prispevku je napsan v nadeji, ze bude pro nekoho inspiraci pri stavbe vlastniho ultralightu.
Zrcadlo pochazi z tovarniho Sky Watcheru 254/1200, a pri tloustce 35mm je pomerne tezke. Kvuli omezenemu rozpoctu jsem neusiloval o tenke zrcadlo; na druhou stranu s tezsim zrcadlem je pomerne snadne docilit toho aby bylo teziste dalekohledu polozeno pomerne nizko. Zrcadlo sedi v puvodni objimce, ktera je vklinena do sestiuhelnikoveho dilu "mirror boxu". Mirror box ma dve casti: v dolni casti se nachazi zrcadlo chranene zhora pri prevozu 6mm preklizkovym vikem, a nad nim "upper tube assembly", ktere sestava zejmena z hlinikoveho skruze.
Namisto obvyklych osmi hlinikovych tyci pouzivam kvuli snizeni vysky teziste a hmotnosti sest 20mm tyci, Zda se ze to staci. Dolni casti tyci se pri sestaveni zaklini do patek v "mirror boxu". Horni casti se pritahnou srouby k hlinikove skruzi. Cely dalekohled je konstruovan tak aby se pri sestavovani nemusela navlekat maticka na sroubek a cele sestaveni krome kolimace bylo mozne udelat v tenkych rukavicich. Temer vsechny srouby jsou 4mm (s vyjimkou osy sekundaru ktery je 5mm a drzaku patek tyci ktere jsou 6mm) tak aby mi stacil [pouze jeden sroubovak a jeden klic na cely dalekohled a nemusel jsem s sebou vozit celou bednu naradi, imbusu, atd. Take jsem udelal dalekohled tak abych (krome reddotu) neporeboval baterii - to sice vede k ponekud humpolacke konstrukci pasivni rosnice atd., ale pri cestach do pomerne opustenych mist, kde nemam moznost jednak koupit baterii o pajecce nemluve, nechci mit na dalekohledu zadnou komponentu, ktera muze snadno zradit.
Hlinikovou skruzi jsem se inspiroval na strankach Reinera Vogela, protoze mi prijde lehci a kompaktnejsi nez kdybych dany dil vyrabel ze dreva. Vyrobil jsem ji stocenim hlinikoveho hranolu 2cm*1cm o tloustce sten 2mm ve sveraku. Pro vetsi dalekohled je to pravdepodobne snazsi vyrobit, protoze zde ma skruz pomerne maly polomer krivosti a drtila mi drevene patky ve sveraku. Reseni bylo az pouzit kotouc z brzd od auta (viz foto). Drzak sekundaru je klasicky ctyrramenny a vyrobil jsem jej ze zbytku okopoveho plechu na dvere (tloustka tusim 0.2mm). Sekundar se prevazi v samostatne drevene krabicce. Je kolimovan pomoci tri sroubu, ale pouze dva srouby maji velkou, rukou utahovatelnou hlavu; treti sroub posunuji jen vyjimecne, protoze udava polohu sekundaru pri ktere dopadne ohniskova rovina dalekohledu rozumne do okularoveh vytahu (OV). i po vyndani dalekohledu z batohu neni vetsinou treba polohu tohoto sroubu menit tak abych zaostril. Oddeleny sekundar sice znamena ze sestaveni dalekohledu zabere vice casu hlavne diky zesouosovani OV, ale na druhou stranu umoznuje kompaktni rozmery dalekohledu. S neooddelenym sekundarem bych dalekohled do batohu uz nedostal. Vnitrni cast prstence a ramena drzaku sekundaru jsou natrena cernou Rewelkou.
Okularovy vytah je 1.25" helikalni Crayford od kineoptics. Mam s nim jen ty nejlepsi zkusenosti a po trochu cviku mi prijde mnohem prijemnejsi nez ten OV ktery dodava Sky Watcher. "Omezeni" rozmeru okularu na 1.25" nelituji, pozoruji zejmena galaxie, a pocet galaxii na ktery by 2" okulary byly vyhodou, je mizivy. Navic toto umoznuje nechat nizko teziste, kvuli lehkemu OV, mensimu sekundaru a take mensimu prumeru drzaku sekundaru, nemusim se tolik bat vinetace. Jelikoz jsem po case zacal pozorovat prevazne s 0.965mm starymi Carl Zeiss okulary ktere dost vytlacily ostatni okulary, tak prumeru 1.25" nelituji uz vubec. Vlastni konstrukce mi take umoznila pouzit jiny uhel OV (skloneny na 30 stupnich) a instalovat jej na druhou stranu dalekohledu nez u originalniho SW.