Předem díky moc za čas.
Asi rozumím. Mate mě, že to dokáže za identických podmínek běžet celou noc velmi dobře. Ještě mě napadá, tu první, dobrou, noc jsem dalekohled kolimoval na Denebu (tedy docela blízko focenému chobotu) a díky tomu stál v přibližné fotící poloze as 3 hodiny před začátkem snímání. Ve špatnou noc jen asi 1.5 hodiny, je možný, že si za ten čas optika lépe "sedla" a už se pak nehýbala? Kdyby to bylo rozhozený pokaždý, tak mám jasno, ale že je to takhle "obden"...
Ad hledáček - je jen v patce, ale úchyt tou pružinou jsem vyhodil - vyřezal jsem tam 3 závity na M3 červíky vepředu a vzadu mám 3 M4 stavěcí šrouby. To uchycení gumový O-kroužek veoředu a pružina vzadu je úplně na nic.
Výtah nemám crayford ale monorail od TS - myslím, že je trochu lepší, ale špička to samozřejmě není. Aretuju ho opravdu pořádně, taky si neumím to elektronický ostření představit - proto taky zůstalo v šuplíku prakticky hotový, zbývá jen vyrobit hliníkový Lko na připevnění motoru k výtahu. Dalekohled je tenhle:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5222_TS-Optics-8--Ritchey-Chr-tien-Pro-RC-Telescope-203-1624-mm-OTA.htmlpoužívám ho s reduktorem 0,67x.
Tubus má "přirostlé" lišty na obou stranách, což by ho mohlo trochu zpevňovat. Každopádně během současných nocí se v čase nerozostřuje prakticky vůbec.
Takže myslíte, že jedině OAG? Já s tím v životě nezacházel, docela se toho bojím.

A taky bych asi musel odepsat mojí pointační QHY5, kterou jsem před léty vzkřísil z mrtvých a mám k ní skoro otcovský vztah.
AR127/1200, TS72/432 APO, N100/1029 na koukání; RC203/1624, N203/1000, N150/600 na focení; Canon 1000Dm, ASI174MM Cool