Příspěvek #458 od Feon » 25. 04. 2019, 22:11
Ahojte, momentalne zvazujem kupu prveho dalekohladu. Som uplny laik bez skusenosti s pozorovanim pomocou akehokolvek pristroja. Zacal som zhananim informacii o com to cele asi je - zakladne delenie a principy dalekohladov, zakladne pojmy a parametre. Myslim ze mam aj predstavu o tom co cez dalekohlad uvidim (toto vsetko najma vdaka tomuto foru).
Z toho, co som zatial zistil, mi vychadza kandidat na kupu SW 200/1200 Dobson.
A tu by som mal otazku prave k montazi - dobson sa mi vidi prilis jednoduchy oproti EQ montazam, najma co sa tyka posunu pocas pozorovania. Z precitaneho a videí sa mi vidi prirodzene pozorovat a zaroven tocit mikroposunom (alebo mat nahodeny motorcek) na Eq montazi. Da sa zvyknut na Dobsona?
Rozumiem vyhodam ako jednoduchost a cena (aj vdaka tejto kombinacii uvazujem o 200-ke na zaciatok), len neviem odhadnut stabilitu tejto montaze kedze nemam prakticke skusenosti, neposunie sa pri manipulacii s okularom, nie je problem stale povolovat, posunut a zaistit? Alebo, je to vsetko len cvik a pocas pozorovania to uz ani neriesite?
Vdaka za zdielane skusenosti...
SkyWatcher 203/1200, montáž Dobson, okuláre Super Plossel (25 mm, 10 mm, 52°), Explore Scientific (6,7 mm, 82°).