Včera jsem krátce před půlnocí narychlo taky zkusil Mars, povzbuzen zprávami o uklidňující se bouři - že bych jako taky mohl něco vidět, neřkuli při mojí ne-moc-astrofotografii-nakloněné sestavě i vyfotit. A trochu se zadařilo, a tím větší z toho mám radost, že mi Mars ukázal hned při prvním pokusu svůj asi nejvýraznější albedový útvar Syrtis Major. Asi jsem objevil ameriku, ale výrazně mi při studování albedových útvarů na nevelkém, atmosférickým neklidem rozvlněném kotoučku planety pomáhá proměnný polarizační filtr, který, ač levné čínské provenience, obraz nezkresluje, a bez kterého je Mars v 10" newtonu příliš jasný a drobné odchylky v jasu povrchových útvarů zanikají. Taky se mi zdá, že s filtrem je obraz klidnější, nebo možná přesněji řečeno - bez filtru to mnohem víc připomíná pohled přes plynoucí vodu v potoce.
Zkusil jsem i nějaké foto, potažmo tedy primárně video, a z něj pak v PIPPu, Autostakkertu a Registaxu postupně vypreparovat nějaký snad trochu použitelný obrázek. A sám su překvapené že z toho vůbec něco vylezlo

- mars_03.jpg (13.88 KiB) Zobrazeno 1894 x
Pořízeno přes newtona 10" f4.7 na dobsonově montáži bez goto/čehokoliv dalšího, barlow 2x, foťák Sony a6000, video celkem asi 12.000 frames (celkem 4 video soubory, vždy jsem nechal Mars pomalu proplynout přes prostřední cca 2/5 pole, abych omezil zkreslení na krajích), následně zpracováno ve výše uvedených programech.
Že to není ani trochu dokonalé vím, v podstatě se s tím učím, nebudu se zlobit, pokud mě někdo popostrčí správným směrem

Ale to tříramenné logo Mercedesu tam je vidět taky!

triedr Celestron Skymaster 15 × 70, dobson Skywatcher 10" f4.7, okuláry Plossl 40 mm, 26 mm, 2" UWA 80° 30 mm, Orbinar SWA 70° 17 mm, UWA 66° 9 mm a 6 mm, barlow 2× Solomark