M 97 (Soví mlhovina) UMa

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
JHA - Durko

M 97 (Soví mlhovina) UMa

Příspěvek od JHA - Durko »

to Myzer:

Dik,

k tej galaxii NGC 3594 - ta zrnitost, ktoru som videl, bola dost rozlahla a tato galaxia je pomerne mala:

http://www.ngcic.org/dss/dss_n3500.asp

a navyse som tam mal UHC, takze asi som ju nemohol vidiet, kazdopadne ma to zaujalo, takze sa pri najblizsej prilezitosti zameriam dokladnejsie na tuto oblast.

k centralnej hviezde M97 - no, po precitani prispevkov na tuto temu uz nie som taky presvedceny, ze som ju videl, urcite to vsak este skusim, kde budu dobre podmienky...
Myzer

M 97 (Soví mlhovina) UMa

Příspěvek od Myzer »

JHA - Durko napsal: to Myzer:

Dik,

k tej galaxii NGC 3594 - ta zrnitost, ktoru som videl, bola dost rozlahla a tato galaxia je pomerne mala:

http://www.ngcic.org/dss/dss_n3500.asp

a navyse som tam mal UHC, takze asi som ju nemohol vidiet, kazdopadne ma to zaujalo, takze sa pri najblizsej prilezitosti zameriam dokladnejsie na tuto oblast.
Tak ked pises, ze to bolo "niekde" vzhladom k M97 a M108 a pole malo velkost jedneho stupna, mohol by si spätne bez problemov udat aj poziciu alebo vyznacit pozorovany objekt na nejakej mape, aby sme sa aj ostatni na to mohli pozriet.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

M 97 (Soví mlhovina) UMa

Příspěvek od Cztwerec »

Jakým nejmenším přístrojem jste viděli detail "soví oči"? Ještě jsem soví mlhovinu nepozoroval. Zajímalo by mě co mám čekat od 20 cm newtona.
Lectorem iustus...
Kubajz

M 97 (Soví mlhovina) UMa

Příspěvek od Kubajz »

Cztwerec napsal: Jakým nejmenším přístrojem jste viděli detail "soví oči"? Ještě jsem soví mlhovinu nepozoroval. Zajímalo by mě co mám čekat od 20 cm newtona.jakovždy dost otázka podmínek... :)Ale mně se povedli 25cm newtonem s UHC filtrem i za průměrných pozorovacích podmínek(MHV cca6).Takže 20cm by to mohl také zládnutou,ale filtr dost pomůže...
Jakub Kristek
Obrázek
Pavuk_

M 97 (Soví mlhovina) UMa

Příspěvek od Pavuk_ »

Cztwerec napsal: Jakým nejmenším přístrojem jste viděli detail "soví oči"? Ještě jsem soví mlhovinu nepozoroval. Zajímalo by mě co mám čekat od 20 cm newtona.
15cm newton
je to otazka seeingu a vyborneho kontrastu pristroja t.j. perfektna kolimacia a pokial mozno nizke centralne zatienenie,
OIII filter pomoze a neboj sa tam dat vyssie zvacsenie tak cca nieco pod 1D

u mna (35cm) je to test optiky dalekohladu, pokial je lepsi priemerny seeing (nemusi byt uplne super) je to pre mna tiez test kolimacie prip. ked chcem otestovat vplyv jednotlivych opt. komponentov (okular filter komakorektor) v ceste opticej sustavy

ked ich vidim, viem ze je to ok
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

M 97 (Soví mlhovina) UMa

Příspěvek od Cztwerec »

Takže je to záležitost i kvality zraku? Myslím schopnost rozeznat jemný detail. Nebo je v té 35 - ce vidět i při průměrných podmínkách?
Lectorem iustus...
MilAN
Věk: 76

M 97 (Soví mlhovina) UMa

Příspěvek od MilAN »

On to vůbec není nijak jemný detail .Je to otázka kontrastu -  a ta záleží na kvalitní optice, kvalitním seřízení a kvalitní a  tmavé obloze.. Prostě všude co nejméně rušivého světla, ať je zdrojem cokoliv.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pavuk_

M 97 (Soví mlhovina) UMa

Příspěvek od Pavuk_ »

Cztwerec napsal: Takže je to záležitost i kvality zraku? Myslím schopnost rozeznat jemný detail. Nebo je v té 35 - ce vidět i při průměrných podmínkách?
Suhlasim s MilANom. Vidno su "prakticky" vzdy, avsak treba rozne dlho cakat T.j. na okamih dobreho seeingu. Ak su podmienky vynikajuce (aj u nas) vidno ich trvalo a ked su excelentne (La Palma) tak aj priamym videnim bez akycholvek potiazi + ako bonus centralna hviezda ;)
Achernar

M 97 (Soví mlhovina) UMa

Příspěvek od Achernar »

Je-li tmava obloha, jak pise Milan, je videt i v mem 14cm refraktoru.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Odpovědět