Nepoužít u 4sec. DF a FF bych pochopil. Ale nepoužití biasů (nebo krátkcých 3sec. DF místo nich) je dost zásadní chyba. Když tohle uděláš, nebude ti totiž už od určitého počtu snímků klesat šum v obraze. Zbyde ti tam fixní bias vzor (leda že bys dělal dithering, jenže ty nepointuješ). A také ti tam zbyl, to jsou právě ty různé pruhy. Které vylezou když se to víc zpracuje.Roman (Rick) píše: Biker: tých 2500 snímkov som hodil do DSS a za dve hodiny som to mal prežuté a mohol prehnať Photoshopom. Darky, flaty ani bias už hodne dlho nepoužívam.
K těm velikostem hvězd - ano, vliv krátkých expozic tam je, ale 4 sec. už spíš řeší problém nepřesně jdoucí montáže, než seeingu. Pokud jsi vzal a seskládal všecky snímky, a nijak je nevybíral podle ostrosti, bude výsledek téměř identický s delšími expozicemi. (tedy pokud není opravdu mizerná montáž, která nelze upointovat). Ony se ti ty hvězdy rozlezou, až těch dat budeš mít víc, a bude možné to více zpracovat. Tedy pokud nebudeš dělat razantní výběr, že třeba 1/2 až 3/4 expozice zahodíš a seskládáš ty jen opravdu excelentně ostré. Pak by to přínos mělo.
Takhle ten efekt bude opravdu spíš tím, co píše Milan. Tím samozřejmě nepopírám, že ten refraktor v úzkopásmu kreslí opravdu maličké hvězdy, a že ten snímek je pěkně detailní. Sám jsem si ASI-nu 1600 koupil přesně na to samé, byť ji stejně zatím mořím 5min. subexpozicemi. Nějak mi nepřišlo, že by ty opravdu krátké expozice měly u mě extra přínos. Akorát je to pak šílená hromada dat ke zpracování.
Na závěr musím jen nutně poznamenat, že celkový čas se prostě ošidit nedá. A pokud má být snímek detailní a zároveň ne moc zašumněný, tak tam při tom průměru, světelnosti a rozlišení musí těmi 4sec. expozicemi padnout ne 2.7 ale 27 hodin.