Jupiter

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
SIRIUS_758

Re: Jupiter 2018

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Roman - ale taky jsi ten druhý snímek mezitím opravil, že ? :-)

...protože takto vypadal, když já jsem na to reagoval a tvůj snímek stáhnul..
1527059812 .jpg
1527059812 .jpg (38.94 KiB) Zobrazeno 1511 x
SIRIUS_758

Roman :
Pozorování a fotografování refraktorem je rozdíl - já přeci nemám nic proti úžasnému obrazu planet v dobrém refraktoru.. :-)

Psion :
Ano, kvalitním APO bude snímek vždy o něco barevně čistější a vyváženější.. Na druhé straně - kolik fotoobjektivů, včetně dlouohooniskových, je APO ? Naprosté minimum, neboli ta většina objektivů jsou pouze achromáty a zcela určitě jdou s nimi dělat velmi dobře barevně vyvážené snímky na slunečním světle. Takže je to ponejvíc o těch úpravách..
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

Sirius: áno, prepáč, pridal som ho asi v dobe, keď si robil úpravy a vymenil som ho za ten pôvodný :). Inak bol by som zvedavý na vizuálne porovnanie Jupitera v dobre korigovanom achromáte vs APO. Viackrát som narazil na názor, že APO sú síce výborne farebné korigované, ale chýba im ten kontrast/clarity achromátov. A ďalšia vec - sférická aberácia. Viackrát som narazil na názor, že achromáty majú lepšie korigovanú SA (samozrejme napr. len v zelenej a červenej), než ED dublety a triplety ... Osobne by som asi šiel skôr do achromátu s malou SA, ako do dobre farebne korigovaného ED/APO s väčšou SA. Ale to už je dosť off topic ;).
SIRIUS_758

Roman :
Ber to tak, že kdybys měl k dispozici místo Tvého světelného 127mm achromátu špičkové EDčko - myslím tím v kvalitě ( co se týče barevné vady ) Vixena ED 81, 103, ... Tak ty Tvé snímky budou o dva levely barevně vyváženější. A pokud bys měl k dispozici můj CFF triplet 140 mm, tak ještě o level výš.. To, co Ty píšeš o achro vs. ed, atd. se týká dlouhoohniskových achro vs. světelných ED a APO, které mohou být zatíženy větší sférochromatickou vadou.

Myslím, že by Tě potěšilo vlastnit relativně nový ED dublet od TS, o kterém jsem tady už psal - 125/ 975mm

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... uszug.html

za velmi přijatelnou cenu :

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 63029.html

Nemám doma teď moc prostor a čas na jeho slíbenou recenzi, byl k vidění i na MHV, ukazuje velice pěkně. Případně rovnou větší APM ED APO 140mm.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Já mohu porovnat několik přístrojů vedle mého tripletu TS 130. A rozhodně po těch pár letech co ho mám nemám pocit, že by trpěl nějakým problémem nebo snad horším kontrastem oproti achromatu. Na planety mě dává při dobrých podmínkách, na pozorování vynikající obraz, bez barevných lemu, s mírně méně teplejší barvou jakou jsem zvyklou např. U ED. A ano u ED, tedy dubletu, jsem si vědom mírně lepšího kontrastu, který je ale pro méně cvicene oko neznatelny. Naopak mě u achromatu nesedí barevné podání. S focením je to úplně jiná liga, hlavně barva, zpracováním se dá udělat hodně, ale nemyslím si, že úplně vše. Zatím bych neměnil, mozna za olej, nebo větší prumer,coz delší dobu zvazuji...
Lectorem iustus...
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Sirius: trafil si úplne presne :D. Zrovna nad týmito dvoma refraktormi uvažujem. O tej 125 si tu už tuším aj čo to písal. Tá 140 vypadá dobre, ale v H alfe je ten strehl už dosť na hrane (chcem ho používať aj na Slnko a deepsky v H alfe) a taktiež váhovo je to už dosť pre EQ5. To už by som radšej šiel do APM 152mm f8 (vytúžený priemer refráku :D), ale ten je ešte horšie korigovaný a samozrejme ťažší. Vypadá to na tú 125 kvôli váhe a celkovej asi o dosť lepšej spratnosti a aj svetelnosti (radšej trochu nižšia sveteľnosť a lepšia korekcia, ako nižšia svetelnosť a horšia korekcia chromatickej a sférickej aberácie).

Cztwerec: tá 130 je veľmi lákavá a dlho som uvažoval aj nad ňou, ale mne sa tak nejak viac páčia dublety asi aj kvôli lepšiemu rozloženiu váhy, kratšiemu temperovaniu, náročnosti na kolimáciu/výrobu či transmisiu svetla. Ale to sú len také moje subjektívne dojmy. Tá 130 je super mašina za veľmi pekný peniaz ;).

Ale toto už patrí trochu do iného vlákna :).
proky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od proky »

Tyto snímky jsem tentokrát nepořídil z mého balkónu, ale byly pořízeny pomocí robotického dalekohledu v Chile. Byla to zajímavá zkušenost snímat pomocí vzdáleného připojení, ale nakonec to nedopadlo tak špatně. Dost jsem se bál seeingu kvůli jet streamu, ale dle vzdáleného operátora, kterým byl shodou okolností Damian Peach byl "celkem" dobrý seeing. Co by jsme za něj dali tady v ČR.. ;) :D

Dalekohled je ASA RC-1000. Kamera je ASI178MM, Byly použity pouze filtry R,G a B. Vzhledem k časovému limitu jsem se raději nepouštěl do žádných pokusů s IR filtry.

Obrázek
Obrázek
Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Parádní práce gratuluju!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Pavle, tak se zadařilo. Gratulace! Příště už nebude takový stres. A jak to bylo s ostřením?
Karel
proky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od proky »

Karle stres to byl pořádný.. Připojení proběhlo bez závad. Ale než jsem se stačil rozkoukat a zaostřit, tak se to spojení úplně seklo.. sice jen asi na minutu, ale nevěděl jsem co se děje. Pak se to rozjelo, ale tak, že se mi snímky náhledu překrývaly rychlostí jeden snímek za vteřinu. Nakonec mi musel zaostřit Damian. On žádný problém s rychlostí prý neměl. Přehazovat filtry a nastavit si ostatní parametry celkem šlo. Akorát pohyb dalekohledu bylo složité ovládat díky zpoždění. Také se v určitou chvíli rozhodl řídící počítač kopule a dalekohledu že je konec a začal dalekohled parkovat.. To se naštěstí podařilo asi do minuty opravit.. Když jsem snímal tak jsem z těch zpožděných snímků neměl dobrý pocit. Bylo tam vidět méně detailů, než když snímám na balkónu, Byl jsem dost nervózní než přesunuly data na server kde je možné je zpracovat. Tam spojení již celkem bez závad chodilo.
Nakonec to nedopadlo tak špatně. Bál jsem se že výsledek bude mnohem horší.. :-)
Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
wizard_Kysi

Příspěvek od wizard_Kysi »

je to parádní....
NWT 150/750 EQ3, sovětské bino Tento 10x50
Dobycz1

Příspěvek od Dobycz1 »

jsem si říkal, žes měl nějakej dobrej seeing Proky :D Je to super fotka, trochu závidím :) navrhoval bych však udělat jedno vlákno pro Chillescope a tam dávat veškeré planety/nebo i DSO, přece jen až sem někdo dá za měsíc Mars z Chille, tak ty naše šmouhy nebudou nic moc :D
SW 250/1200, Celestron 6 SE, C11, EQ6
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

proky: paráda ;). Ten metrák je pecka, škoda, že je to pozorovanie tak drahé (aspoň pre mňa). Fotky sú tam parádne. A tuším pomohol aj ten biely náter tým turbulenciám.

Teraz sa tu hambím aj prispieť tým mojim úbohým achromátom :lol:. Krátka animácia zo včera (klik Ctrl+F5 ak to náhodou nejde):

Obrázek
proky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od proky »

Jakube takový seeing by se mi fakt líbil.. :-) Asi bych nové vlákno nezakládal Tak často ty snímky nebudou.

Romane ta animace je moc pěkná, ale je zrcadlově otočená a couvá. Měsíc by měl utíkat před stínem.. :-)
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

To je zase přesně o tom subjektivním hodnocení seeingu, mě by bylo v podstatě jedno čím fotím, ale ty podmínky, to je prostě nejdůležitější.

Super snímky Pavle, jestli pak někdy takový seeing bude u nás :D

Mě tohle focení na dálku nic neříká, mám z toho pocit, že to není moje. Tady si všechno nastavím, fyzicky osahám a fotím. Ikdyž vím, že jen to jen pocit a kdybych měl na terase vše robotické, tak je to vlastně to samé :)
Lectorem iustus...
Odpovědět