Autoguider Skywatcher SynGuider
SynGuider I i II má standardně zapojený 12V konektor.
No jak se to vezme - tyhle "kalkulačkové" konektory měly původně vždy plus na vnější straně. I verze s přepínacím kontaktem přepíná vnější vývod (což by tak člověk použil na plus).
Ale poslední roky se to ustálilo naopak. Většina univerzálních napáječu to proto umožňuje otočit.
No jak se to vezme - tyhle "kalkulačkové" konektory měly původně vždy plus na vnější straně. I verze s přepínacím kontaktem přepíná vnější vývod (což by tak člověk použil na plus).
Ale poslední roky se to ustálilo naopak. Většina univerzálních napáječu to proto umožňuje otočit.
M:736 750 113
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě je potřeba to kontrolovat u zařízení, protože ještě i dnes existují zdroje, které to mají napevno obráceně, než se dnes běžně používá, tedy + je na kolíku (pozitivní polarita). Mám pocit, že jsem před mnoha lety jedno zařízení měl a pro jistotu jsem to rozebral a zaměnil +/- uvnitř přístroje. Na druhou stranu, každý výrobce by měl mít ochranu proti otočení polarity.
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
SW má u svých produktů napsanou polaritu jak na webových stránkách, tak i v tištěné dokumentaci: http://www.skywatcher.com/product.php?cat=28&id=172
Power Supply
DC 6V ~ 14V, 250mA
Power Jack: 2.1mm, tip positiveA také je pravda, že přímo připojený na 12V akumulátor docela topí. Ptoto jsem ho hned ze začátku radši napájel přes 8V stabilizátor napětí; dnes přes 7.2V battery pack.
Power Supply
DC 6V ~ 14V, 250mA
Power Jack: 2.1mm, tip positiveA také je pravda, že přímo připojený na 12V akumulátor docela topí. Ptoto jsem ho hned ze začátku radši napájel přes 8V stabilizátor napětí; dnes přes 7.2V battery pack.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
- Dansemacabre
Nedalo mi to a vytáhl jsem svou humpoláckou pájku že to ještě jednou zkusím sám, když mám poslední kondenzátor k dobru. Pak jsem to stejným trafem jako předevčírem (které bylo první na vině, ale pak se ukázalo že neprávem) zapojil do zásuvky... a ta mrcha začala fungovat!!!!

Všem, kdo se zapojili do debaty, srdečné díky. (do příště pro jistotu pojedu na baterky)

Všem, kdo se zapojili do debaty, srdečné díky. (do příště pro jistotu pojedu na baterky)
16" SW goto dobson, C9.25, APM 100mm ED APO binar
Super!
Řekl bych, že při druhém pokusu musel být připájený naopak - jinak si to nedokážu vysvětlit.
Ale hlavní je výsledek.
Řekl bych, že při druhém pokusu musel být připájený naopak - jinak si to nedokážu vysvětlit.
Ale hlavní je výsledek.
- Dansemacabre
Odvolávám předchozí tvrzení, které nepřímo vyvolalo tuto diskuzi, že starý čip SW Synguider nefunguje v hledáčku. V hledáčku FUNGUJE, ale je třeba opravdu přesného ostření, protože má poměrně malou toleranci mezi "vidím hvězdu" a "nevidím nic", což jsem předtím podcenil. Včera jsem s ním (po dlouhém prvotním štelování a ladění ohniska) opravdu skrz 9x50 zalockoval hvězdu 6,5 mag.
(omluva za celý tenhle offtopic ve vláknu o pointačních objímkách
EDIT: přesunuto)
(omluva za celý tenhle offtopic ve vláknu o pointačních objímkách
EDIT: přesunuto)
Pokiaľ sa ale nemýlim, SW Synguider ( a zhodný ? ) Celestron NexGuide nepointujú so subpixelovou presnosťou čo viac-menej vyžaduje dlhšie ohnisko či barlow člen pre precíznu pointáciu.
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
Tohle je dost podstatné omezení použitelnosti jen na fotoobjektivy podobného ohniska.
Použití Barlowa 2x ale sníží počet použitelných hvězd v poli kamery 4x.
Zde by potom pomohlo buď osazení pozicionerem nebo umístění hledáčku v pointačních kruzích.Obojí je trochu krkolomné vzhledem k displeji zařízení
Použití Barlowa 2x ale sníží počet použitelných hvězd v poli kamery 4x.
Zde by potom pomohlo buď osazení pozicionerem nebo umístění hledáčku v pointačních kruzích.Obojí je trochu krkolomné vzhledem k displeji zařízení
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Dansemacabre
Ehm... po pár měsících jsem ten bazmek oprášil a znova to s ním zkusil, ale je to vážně k nasrání. Jen nevím, jestli je vážně tak na prd ten kus techniky, nebo je problém jinde, protože několika lidem to na stejné montáži bez problémů funguje a fotí s tím klidně 10 minut.
1) Ustavil jsem montáž, takže zvládala 400mm ohniskem cca 2 minuty bez pointace.
2) Zapojil jsem Synguider do hledáčku, našel hvězdu, nastavil hodnoty expozice, šumu, etc a hvězdu zalockoval.
3) Dal jsem "auto calibrate", během čehož guider spočítal odchylku montáže. Hvězda odjížděla a hodnoty se měnily, na konci se to ustálilo (cca +145 X, -15 Y) a objevilo se "guiding" - ještě pořád je všechno standardní proces.
4) Hvězda se následující hodinu a půl ze středu záměrného kříže na obrazovce ani nehnula, čili podle všeho by pointace měla fungovat.
5) Ne, pointace nefunguje
Na délce expozice se guiding nijak neprojevil - dvě minuty a víc ani ťuk, při třech minutách už to ujíždí >:(
6) Zouším v nastavení montáže zvýšit hodnoty RA a DEC guidingu z 50 na 60 a pak na 80 - pořád beze změny.
7) Začne stávkovat i montáž, takže to nasraně balím.
Co ještě můžu dělat špatně? Nechápu, jak se může nazoomovaná hvězda bez problémů udržet v záběru, aniž by guider korigoval montáž, ale stejně to vypadá, že nekoriguje, nebo to dělá špatně.
1) Ustavil jsem montáž, takže zvládala 400mm ohniskem cca 2 minuty bez pointace.
2) Zapojil jsem Synguider do hledáčku, našel hvězdu, nastavil hodnoty expozice, šumu, etc a hvězdu zalockoval.
3) Dal jsem "auto calibrate", během čehož guider spočítal odchylku montáže. Hvězda odjížděla a hodnoty se měnily, na konci se to ustálilo (cca +145 X, -15 Y) a objevilo se "guiding" - ještě pořád je všechno standardní proces.
4) Hvězda se následující hodinu a půl ze středu záměrného kříže na obrazovce ani nehnula, čili podle všeho by pointace měla fungovat.
5) Ne, pointace nefunguje
Na délce expozice se guiding nijak neprojevil - dvě minuty a víc ani ťuk, při třech minutách už to ujíždí >:(
6) Zouším v nastavení montáže zvýšit hodnoty RA a DEC guidingu z 50 na 60 a pak na 80 - pořád beze změny.
7) Začne stávkovat i montáž, takže to nasraně balím.
Co ještě můžu dělat špatně? Nechápu, jak se může nazoomovaná hvězda bez problémů udržet v záběru, aniž by guider korigoval montáž, ale stejně to vypadá, že nekoriguje, nebo to dělá špatně.
Tohle na první pohled vypadá na mechanický problém - upevnění hledáčku a objektivu. Pokud fotíš tou 400/5.6, tak si zkontroluj, zda drží dostatečně pevně v objímce - ten korek se vymačká a pak to plave. Musel jsem to po nějaké době opravit. Taky je třeba vyměnit aspoň ty plastové šroubky a přítlakové pérko hledáčku. (Pokud máš originál SW) Nebo to aspoň nozově posílit nějakými gumičkami ap. Na druhé straně to je taky jenom zlehka nasazené na gumě - já jsem to aspoň podložil, nejlepší by bylo 6 šroubků napevno a vůbec nejlepší by byly kruhy a lišta a ne stativová patka. Ale mi to i s tou patkou docela jde.
Taky to musí být celé dostatečně masívní - nechceš to vyfotit?
Tohle na první pohled vypadá na mechanický problém - upevnění hledáčku a objektivu. Pokud fotíš tou 400/5.6, tak si zkontroluj, zda drží dostatečně pevně v objímce - ten korek se vymačká a pak to plave. Musel jsem to po nějaké době opravit. Taky je třeba vyměnit aspoň ty plastové šroubky a přítlakové pérko hledáčku. (Pokud máš originál SW) Nebo to aspoň nozově posílit nějakými gumičkami ap. Na druhé straně to je taky jenom zlehka nasazené na gumě - já jsem to aspoň podložil, nejlepší by bylo 6 šroubků napevno a vůbec nejlepší by byly kruhy a lišta a ne stativová patka. Ale mi to i s tou patkou docela jde.
Taky to musí být celé dostatečně masívní - nechceš to vyfotit?
Re: Autoguider Skywatcher SynGuider
Někde jsem viděl na synguider tabulku, jaký má dosah v závislosti na průměru. všude píšou 80 mm, ale přece to musí fungovat aj s menším. no a pokud by to nebylo dobré s menším průměrem, mohl bych pointovat 500mm s tímhle? https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... cuser.html
U tohoto, jestli to chápu, bych nepotřebovat žádné redukce nebo prodlužovací tubusky, že? Nebo máte jiný tip? SW 80/400 se mi nelíbí. Nechci hřebenový výtah, který navíc hrozí neustálým zaostřováním při každém focení.
U tohoto, jestli to chápu, bych nepotřebovat žádné redukce nebo prodlužovací tubusky, že? Nebo máte jiný tip? SW 80/400 se mi nelíbí. Nechci hřebenový výtah, který navíc hrozí neustálým zaostřováním při každém focení.
Ref. SW 120/600 s vyhříváním, EQ-5 s pohonem, Omegon 5mm LE, Baader Hyperion Zoom 8-24,Televue plossl 8mm, bino 8x50, bino 8x25; nikon d3200 

- Tomáš Grygarčík
- Kontaktovat uživatele:
500mm by neměl být problém.
Malokukem jsem pointoval a s tím přeostřováním to není taková hrůza. Doladil jsem to vždy při zarovnání na hvězdu, přičemž to nikdy nebylo brutálně rozostřené.
Malokukem jsem pointoval a s tím přeostřováním to není taková hrůza. Doladil jsem to vždy při zarovnání na hvězdu, přičemž to nikdy nebylo brutálně rozostřené.
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
ještě mě napadla jedna možnost http://www.astro-forum.cz/viewtopic.php ... 32#p372632. ptám se tam na menší pointer + barlow. díky
nejde ani tak o cenu, ale že to bude lehčí skoro o kilo oproti tomu 80mm

Ref. SW 120/600 s vyhříváním, EQ-5 s pohonem, Omegon 5mm LE, Baader Hyperion Zoom 8-24,Televue plossl 8mm, bino 8x50, bino 8x25; nikon d3200 

- Tomáš Grygarčík
- Kontaktovat uživatele:
Fungovat to bude, jen počítej, že u výsledné světelnosti světelnosti f/8.8 trochu potrvá, než nakumuluje dost světla.
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč