Takove zarizeni jsem prohanel cele 2 dny na MHV : USB digitizer videa s prenosem nekomprimovaneho videa v plne rychlosti a rozliseni plneho PALu
Na rychlou CF kartu 20D zapisuje RAW rychlosti 5.4MB/s ( podle testu na DPreview ) a to je omezene hlavne rychlosti karty, pres USB by to mohlo byt lepsi ...
HonzaS napsal:
Rychlost by mohl zmerit treba MMys, jelikoz 20D ma. Jakym zklamanim bylo u nikonu D70 rychlost kolem 1MB/s, i kdyz ma USB 2.0.
HonzaS
Nemohl, ac mam pomerne nove PC, je to jedno z poslenich, co jeste nemelo USB2.0 :'( Ale uz mam koupenou kartu s 2.0, jenom jsem se jeste nedohrabal k tomu vyklidit kramy kterymi mam oblozene PC a strcit ji tam. Mozna me vyprovokujete
Tu rychlost zapisu na kartu potvrzuji. Mam jednu, na kterou se uklada RAW neco pres sekundu, a pak mam jednu (prakticky jen v 300D na astrofoto) a na ni se RAW uklada skoro 8sec. Rozdíly jsou tedy veliké.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
co se tyce rychlosti zapisu na kartu, tak USB 2.0 asi nepomuze. Mam ten dojem, ze v kartach je radic a ten bezi do rychlosti USB 1. Takze vzdy pujde o rychlost radice v karte, ktery bude to nejuzsi misto. lib.
Vyhoda CF karet je prave v tom integrovanem radici. Rychlost navenek je pote omezena jen navrhem radice karty a samotnou rychlosti cipu.
Mam vyzkousenou CF Sandisk Ultra II 1GB. Cteni s USB2.0 14-16MB/s, zapis asi 12MB/s. Canon 20D zapisuje neco kolem 5-6MB/s. Proto se do nej nevyplati kupovat kartu Extreme (jejich 20MB/s se zase vyuzije pri stahovani cteckou do PC).
PaF - kousek za Prahou
SW MAK 127 na montáži GSO s pohonem RA, Oberwerk 11x70
lib. napsal: co se tyce rychlosti zapisu na kartu, tak USB 2.0 asi nepomuze. Mam ten dojem, ze v kartach je radic a ten bezi do rychlosti USB 1. Takze vzdy pujde o rychlost radice v karte, ktery bude to nejuzsi misto. lib.
Jde jen o rychlost vystupu obrazu z procesoru fotaku - kdyz je omezena rychlosti karty, mohlo by to pres USB 2.0 jet jeste rychleji. Jinak radic v CF kartach neni USB a vubec neni seriovy, je tam 16bitovy paralelni radic v podstate kompatibilni s IDE/ATA - chova se to jako disk. Rychlost karty je dana rychlosti FLASH pameti, ta ve srovnani s diskem neni nic moc, ale v posledni dobe se objevuji stale rychlejsi. Proto je velky rozdil mezi ruznymi typy karet.
No, uz jsem se rozhodl, ze koupim 20D ( prilis mnoho kompromisu u ostatnich typu ), tak to snad brzy otestuji - muj notebook v pohode pres USB zvlada 30MB/s z digitizeru videa.
Tak mohu shrnout prvnich 20 minut zkusenosti s 20D vcetne komunikace s pocitacem, bohuzel zatim bez presneho mereni rychlosti ( viz dale ).
Telo je perfektni, setovy objektiv je horsi, nez u meho Nikonovskeho kompaktu, ale to jsem ocekaval ( mam dost jine optiky ).
Nejvetsi rozdil proti starsim zrcadlovkam je skutecne v rychlosti. Myslim, ze to muze smele konkurovat Nikonu D2H a jinym "reporterskym" fotakum.
To rozliseni 8MPx barevneho chipu s AA filtrem neni zadna moc velka slava, hlavne pri vyssich ISO. Vymyslel jsem si na nej peknou "kulisarnu" a pouzil na testovani ostry cernobily ctvercovy rastr, ktery tu mam vytisteny a poveseny na zdi a pouzivam ho na testovani svych CCD kamer a nastavil ISO 3200. Aby byly ctverecky stejne dobre definovane, jako u kamery, musim Canona nazoomovat tak, ze rastr ma zhruba 1350 x 1000 pixelu, tedy skoro dvojnasobek ( linearne ), proti te cernobile TV kamere. Pri mensim zoomu cary bud splyvaji, nebo jsou mezi nimi ruzne barevne ( hlavne cervene ) artefakty ( aliasing ). Je zajimave, ze ten 3.3MPx Nikon si s tim rastrem poradi lepe a dostanu na jeho chip skoro stejne mnozstvi dobre vykreslenych car, jako na ten 8.2MPx od Canonu ( ale pri ISO 400, vic ten kompakt neumi, takze to neni reprezentativni srovnani ).
Citlivost ISO 3200 je skvela a sum neni tak hrozny, ovsem k tem CCD kameram to ma daleko - na to, co kamery vidi pri 1/50 sec., potrebuji tak 1/8 sec. Ale sum je opravdu i pri ISO 3200 nizsi, takze nebude treba skladat tolik snimku.
Komunikace s notebookem je velmi rychla a ovladani sikovne, ma ovsem nektera uskali. Napr. mi nejprve v manualnim modu EOS Capture nechtelo spustit zaverku a nereklo proc, jen svitila ikonka s vykricnikem, ktera podle navodu znamena, ze nelze fotit z EOS Capture kvuli nastaveni fotaku. Ale jake nastaveni z te spousty moznosti by to melo byt, to jsem musel zjistit experimentalne - vadilo mu nastavene predsklapeni zrcatka. A pak mi pri stahovani RAWu oznamil, ze spojeni bylo ukonceno kvuli vybite baterce, prestoze ikonka ukazovala plne nabitou ( ta USB2 komunikace asi pekne zere, jeste, ze uz mam objednany sitovy i auto adapter ). Takze zatim mohu jen napsat, ze prenos temer 9MB RAWu je velice rychly, radove sekunda, dele trvalo jeho zobrazeni na displeji. Ted dobijim baterku a presnejsi mereni rychlosti budou zitra ( take musim jeste neco delat ).
--------------------------------
Tak jeste upresneni ( baterka uz se dobila ) :
Za minutu se mi podarilo nacvakat a prenest do pocitace 28 RAWu, pricemz ten cas ani tak nezabira samotny prenos, jako dohadovani fotaku s pocitacem o tom, kdy je mozne stitknout spoust, kdy je plny buffer apod.
MP napsal:
To rozliseni 8MPx barevneho chipu s AA filtrem neni zadna moc velka slava, hlavne pri vyssich ISO. Vymyslel jsem si na nej peknou "kulisarnu" a pouzil na testovani ostry cernobily ctvercovy rastr, ktery tu mam vytisteny a poveseny na zdi a pouzivam ho na testovani svych CCD kamer a nastavil ISO 3200. Aby byly ctverecky stejne dobre definovane, jako u kamery, musim Canona nazoomovat tak, ze rastr ma zhruba 1350 x 1000 pixelu, tedy skoro dvojnasobek ( linearne ), proti te cernobile TV kamere. Pri mensim zoomu cary bud splyvaji, nebo jsou mezi nimi ruzne barevne ( hlavne cervene ) artefakty ( aliasing ).
Marku, ta interplace, jak ji dela fotak, nebo pripadne SW dodany s fotakem, neni zadna slava. Stahni si plugin CameraRAW a Adobe PS 8. Tím se z toho RAWu nechá dostat o dost více. Na astro to používám téměř výhradně. Také je tam asi nejlepší interpolace, co jsem viděl, takřka bez aliasingu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys napsal:
Stahni si plugin CameraRAW a Adobe PS 8. Tím se z toho RAWu nechá dostat o dost více.
To verim, ale znamena to koupit, nebo ukrast PS8 ( mam legalne PS5LE a PS6 ). Mimochodem, co umi PS Elements 2.0, dodane s fotakem ? Jeste jsem to nestihl prozkoumat.
Neni mi jasne, proc plugin CameraRAW vyzaduje strikne PS8, ale mam pocit, ze to vane od toho, ze PS8 uz umi manipulovat s 16bit soubory normalne, tzn. vsechny operace ve vrstvach, scitani, odcitani, nasobeni obrazu, korekce barevneho vyvazeni, ostreni...
Jedine, co snad v 16 bitech na kanal nechodi jsou ty ruzne "umelecke" funkce, ale to me netrapi. PS8 se tedy pro astro ucely vyplati snad nejvice.
Tak jsem vcera nevydrzel a vyzkousel taktiku, popsanou vedle v tematu o zkusenostech s 300D : ostreni pres notebook pri vysoke citlivosti a kratkych expozicich, vystup RAWu rovnou do notebooku. Ono mi zatim nic moc jineho, nez ty kratke expozice, nezbyva, protoze moje montaz se v soucasne podobe neda rozumne pointovat.
Mimo jine jsem pres GS600 zkusil svou oblibenou "testovaci" galaxii a po slozeni 12 expozic po 30sec. pri ISO 3200 to dopadlo takhle :
Myslim, ze to neni tak zle, vzhledem k tomu, ze
- svitil Mesic
- fotil jsem bez pointace
- ani jsem neodecetl darkframy ( nemam poradne cim )
- ten fotak jsem poprve drzel v ruce cca 10 hodin pred focenim
Takze zaver : EOS 20D je mimo jine docela sikovna "webkamera" na DSO
MilAN napsal: Když se tomu zvedne kontrast a jas, tak těch detailů tam je opravdu pěkně. A magnituda přes 15
Nojo, ale to by chtelo nejdriv odecist ty darkframy - pri zvyseni kontrastu se tam objevuji ruzne pruhy apod. Az budu mit vic casu, tak se k tomu treba jeste vratim.
Jinak MHV je dana hlavne tim Mesicem. Tohle jsem fotil pozdeji, kdyz uz byl Mesic dost nizko :
Nojo, ale to by chtelo nejdriv odecist ty darkframy - pri zvyseni kontrastu se tam objevuji ruzne pruhy apod. Az budu mit vic casu, tak se k tomu treba jeste vratim.
Mozna by ti pomohl muj software zamereny na odecitani darkframu a intrepolaci hotpixelu ve formatu RAW (pred interpolaci Bayera)
MP napsal: To je velice uzitecne, jenze znas neco, krome pluginu PS8, cim pak z DNG nejak inteligentne vyrobim 16bitove TIFFy ?
muzes si stahnout DCRAW, umi export do PSD 16-bitu linearne, nebo PPM 16b-linearne. Muzes to zkusit, na te me informacni strance o subrawu je take odkaz na dcraw. http://home.arcor.de/benjamin_lebsanft/ - kompilovane verze pro windows