" Na přehlídku noční oblohy je to dobrý pomocník - podívej se na M42 v Orionu stačí i tím 10timm setovým Plosslem (zvět. 40x) a uvidíš...

Vím, malokuka jsem měl, teď mám malé ED a malý refráček určitě je super přístroj

Opravdu tam ta guma jeRegulus píše:Nevím přesně co je tam za ty v základu dodávané okuláry, ale obvykle jde očnice (takové o gumové kolem čočky) vztyčit (resp. ohnout), takže se někdy líp dívá když je složená, někdy/někomu když je naopak překlopená (zvýšená).
Viz levá část ilustračního obrázku...
Jinak ale když dáš oko daleko od okuláru, tak se sice nezametá řasami po oční čočce okuláru ale zase člověk nevidí celé zorné pole...
Zatím jsem zkoušel měsíc, je to nádhera, vůbec jsem to tak ani nečekal. Na M42 se chystám, vždycky při čekání na dobré podmínky vždycky usnuRegulus píše:Zdar
" Na přehlídku noční oblohy je to dobrý pomocník - podívej se na M42 v Orionu stačí i tím 10timm setovým Plosslem (zvět. 40x) a uvidíš..."
Vím, malokuka jsem měl, teď mám malé ED a malý refráček určitě je super přístroj
Ale takhle to je s nováčky vždy - i když před tím, než jsi kupoval, tě na to 2 příspěvky upozorňovaly (pro jaká zvětšení je ten dalekohled rozumně použitelný)midii píše: Jinak ty 4mm okuláry, co jsem dokoupil, jsou asi pro tento dalekohled až moc. Těžko se zaostřuje a pozorování s nimi je nějak pro oko namáhavější, měl jsem vzít těch 6mm,