Uff dost dobrý! Ty seš ještě větší maník, než my s tím Ještědem, tohle se mi s Ještědem zatím nepodařilo a když už jednou vycházel superúplněk za rozhlednou Černá studnice, spočítal jsem špatně místo...
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Martine dík.
Já jsem to místo taky přesně netrefil. Když jsem viděl, že Měsíc jde trochu mimo, vzal jsem dalekohled i se stativem, a popoběhl asi o 25m dál. ;)
Jo tohle je prostě fyzicky náročná disciplína. Takhle jsem naposled běhal s montáží a dalekohledem když zapadal Merkur za hradem Frýdštejn. Nejdřív 50 metrů na sever, pak 30 na jih, pak 10 na sever ;D
Video je inspirativní. Asi je ti zpětně líto, že ti nevyšlo ještě o kousek dřív to snímání. Nicméně co by člověk chtěl, máš na to ještě dost let to vylepšit
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Je to otázka priorit. Zde jsem chtěl jak nepřesvícený snímek Měsíce, tak i zachytit popelavý svit. Myslím, že se to povedlo, ale na úkor plynulé animace.
A určitě se budu snažit i o další takové záběry, zvlášť, když už na to mám pořádný sklo. ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Zkusil jsem vyfotit východ Měsíce a bylo vidět, jak atmosféra jeho obraz u horizontu pěkně deformuje, tak jsem to poměřil a tady je výsledek.
více na klik
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Nevíte někdo co by to mohlo být ten schodek v kráteru? Nejdříve jsem si myslel že je to stín nějaké obrovské hory ale potom jsem si všiml že nesedí stín a tak by to mohlo být nějaké malé pohoří. Jinak to byla jen fotka na rychlo takže moc kvalitní není.
Plus sem dávám ještě severní polokouli Měsíce
Dobson 200/1200 Rád pozoruji galaxie, mlhoviny, kulové hvězdokupy a planety . Můj byvalý teleskop Firstscope 76/300