Nedalo mi to, a ponevadz jsem zrovna delsi dobu v Polsku, koupil jsem ho v ASTROKRAKU v Krakowie. Presneji - koupila mi ho bezprostredne v kamennym obchode Sestra a dovezla mi ho vcera dopoledne: http://www.astrokrak.pl/2919-baader-zoom-8-24mm-.html
Nejsem odbornik na testy a recenze, v tom je nejlepsi - podle mne - SIRIUS_758 . Jemu, a taky Milanovi s Jablonce n.Nysou vdecim
za pomoc a uprimnost. Timto naznacim taky, ze rad bych - a myslim ze nejenom ja - uvital recenze zoomu na POSEC-u.
Jak jsem zacal v uvodu, je to - aspon pro mne - super zoom. Rekl bych ze pomer cena a vykon je srovnatelny s Dobsonem.
Nemel jsem moznost neco porovnat v noci, nepreje pocasi. Ale vcera odpoledne samozrejme jsem srovnaval s okularami : pentax xf 8,5mm, naglerem 13mm, SW 15mm 66 st. a meade 25 mm hd 60.
Byl jsem presvedceny, temer jisty, ze co se tyka kresby, barvy a transmise - neprekona pentaxa 8,5mm a meade 25mm . PREKONAL !!!
Testoval jsem na vzdalenych asi 2 km ode mne sloupach s mecami s doby I sv. valky umistenych na vojenskym hrbitove. Te 4 sloupy maji vysku asi
10m, slozene jsou s kamennych bloku,spojenych cementem. ( Okrajove : projekt celeho hrbitova vykonal znamy a uspesny v teto dobe slovensky architekt Dusan Jurkevic. Impozantni je sousedni mnohem vetsi vojensky hrbitov jeho projektu, dam odkaz na videjko, stoji to za to podivat se: https://www.youtube.com/watch?v=4GFd0fdM9fI ) Z dotaci EU je obnoveny, gontyna/hrbitovni kaple s dreva je nadherna a uplne nova, originalni shorela...
Ad rem : myslel jsem, ze co se tyka kresby, transmise a barvy - zoom absolutne neprekona pentaxa 8,5mm - na jednym konci zoomu a meade 25mm hd60 - na druhym . PREKONAL oba ty okulary, taky ty dalsi zminene.
Co se tyka diskutovaneho a kontroversniho vykresleneho pola na delce 24mm - absolutne nema 48 st. nebo 50 st - jak pise ASTROKRAK. Hodnotim to pole tak na max. 44 st.
Ale - ku podivu - v bino nastavci Baader Max Bright neni to pro mne az tak male pole, zda se mi, ze fizjologie oka a soucasne divani se dvema okularami - pusobi, że takove maksimum pole , to bude asi 60 st. V Max Bright Baadera NE VINETUJE na ty 24 mm.
Mozna Vas prekvapi, ze nejvic mnou porovnavana barva obrazu ukazuje, ze jak pentax 8,5mm tak meade 25mm - vnasi vic zlute barvy od zoomu.
Jedina vec, ktera neni prijemna a mohla by byt - tak si myslim - lip vyresena, to click stop. Je velmi, velmi jemny, neni to na tezkou medvedi dlan.
Behem dne neni to tak velky problem, clovek se diva a soucasne toci - tak ze zastavi kde potrebuje. Ale horsi to bude pravdepodobne v noci, spolehat jen na cit v ruce - bude to pecka !
Jak jsem psal v uvodu, nejsem obornik na extra testy, ale myslim si , ze kdokoliv o necem takovem premysli v obdobne cene - myslim ze tento zoom nema konkurence ! Mel jsem zoom pentaxa xf 6,5 - 21,5mm a vnasel obrovskou aberraci na zrcadlu, zbavil jsem se ho, stejne jak jeden cesky kolega. Psalisme o tom zklamani.
Samozrejme cekam na cistou nocni oblohu, neco porovnam - prvni bude Jupiter, prestoze uz je nizko, pak Saturn a pak jasne hvezdy,
Pokud mate nejake napady a pripominky, co a jak mohl bych porovnat - napiste. Uvitam a pokud to zvladnu - udelam.!!!