vdaka a som rad, ze si sa nepridal do klubu urazenych a konecne sme sa niekam pohli
1) som sa na chvilu zarazil, ze korektor je nieco ako medzikruzok pri dslr a barlow je extender, teraz mi je to uz jasne a pri vybere okularov s tym budem pocitat
2) v akom zmysle ? myslis, ze v normalne cenovej relacii, bude malo sirokouhle ?
3) ano, to uz tu bolo prebrane a aj som sa vyjadril, ze to bude stacit, na ultime je pri 55x iba 0,73 stupna a staci mi to, len je obraz uz dost tmavy a je mono
4) aj to uz bolo prebrane, na vacsie zorne pole mam 25x100 a 12x56 chcel som vasie priblizenie, pri zachovani kvality obrazu pri rovnakej vzdialenosti, ze klesne zorne pole bolo kazdemu jasne
5) to vobec netusim, pretoze takto daleko sme sa zatial nedostali, ani sa k tomu nikto nevyjadril....obvykle sa k binohlavam pise, ze na katadioptre korektor netreba, k refraktorom moze byt treba aj nemusi a k newtonom treba...predava sa binohlava aj bez tej 1,6 takze mohol by sa vybrat vacsi... som novacik, ucim sa za pochodu, citam a potom sa pytam, zatial som nenasiel nic o tom, ze by to niekomu na refraku nestacilo
6) vdaka, to som potreboval pocut... teoriu studujem, pise sa priemer objetivu krat dva, ideal krat 1,4 , ze viac detailov od 2D uz nevidno... aj to ze viac ako 250x uz kvoli seeingu nebude mat pre mna ziadny vyznam
ved aj to co budem pozorovat, sme preberali, vtaky samozrejme sediace, nie orla v letu strmhlav

terc ma nenapadol , ale tato moznost tu je, kedze v puskohlade 6-24x56 to uz na 70 metrov nie je ono
takze uzavrime to, ze zorne pole 1 stupen a na nepohyblive objekty velkosti holuba mi to bude bohate stacit pri 50x-70x
na to astro to budem musiet asi jednoducho s tymi okularmi risknut, a mozno vas nimi potom v bazare nakrmim
uprimna snaha poradit ma samozrejme nerozculuje, a aj napriek odpovediam nie uplne k veci, som sa podakoval.... zacalo ma stvat to, ze kopec otazok a odpovedi tu uz padlo a tocili sme sa tri stranky stale dokola okolo toho isteho...ked si prejdes to, na co sa ma aj ty pytas, skoro vsetko tu uz zaznelo a stale dokola som to musel kazdemu opakovat
ved aj preto je tu tato debata, lebo astro vybava je nekrestansky draha, keby to bolo lacne, taketo prkotinky by sme neriesili
tak na ED 120 uz nemam a binohlavu lacerta mi nikto nevyvratil, pokial je lepsie riesenie, v pribliznej cenovej relacii, kludne doporucte, budem len rad...temu o binohlavach studujem, panboh zaplat za ludi ako sirius...ale baader mark V kupovat nebudem
to Artaban:
no je to na tebe, kam pojdes, ja som ta urcite nikam neposlal, bol to niekto iny a od toho sa ja distancujem
tak super, majklus pisal, ze si nie je isty tym 1,6 korektorom, vyzera to teda, ze no problem... alebo radsej ju zobrat bez original 1,6 a dat tam nieco kvalitnejsie ? navrhy ?
ano dik, tymto smerom ma stacilo postrcit, necakal som, ze mi budete vyberat konkretne kusy, takze po tych okularoch sa popozeram, na astro som niekde cital , ze su dobre Televue Plössl, alte to budem riesut az potom, vzhladom na dalsie finacie, kupa zrkadla a pod.... s univerzalmi aj na terestro uz je to trosku zlozitejsie, takze aspon mam akutaku predstavu, po com sa obzerat