Kdyby to tu četl Zdenek, tak by ti potvrdil, že tyhle laciné "krámy " mají celkem běžně optiku lepší než la/6 a spíše la/8. Kdežto tyhle sériové SCT dávají tak la/6 a mají velké centrální stínění . Takže bych si to zas tak neidealizoval. Velkou výhodou u SCT je ale jejich manipulace a celková pohodlnost.Howking píše:Tak zase je potřeba myslet i na to, že je to dalekohled f/4 a levný barlow a okulár. Žádný planetární speciál ale doslova pravý opak. Fakt haluz na optiku, že to vůbec tak kreslí. Myslím, že na 11" sct bych to bylo daleko lepší
Astrofotografie mobilem
Re: Astrofotografie mobilem
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vidíš a já si myslel, jakou nemám haluzMilAN píše:že tyhle laciné "krámy " mají celkem běžně optiku lepší než la/6 a spíše la/8

Zdrojové video:
https://vimeo.com/211297006
No já jsem měl na první štěstí 200/1000 měl l/8 - l/10
Na druhý spíše smůlu 150/600 horší než l/4...
Podle Zdenka větší průměry bývají lepší...
Na druhý spíše smůlu 150/600 horší než l/4...
Podle Zdenka větší průměry bývají lepší...
M:736 750 113
Jeden návod pro ty co fotí mobilem a zvětšení dalekohledu volí přesně takové, aby co nejlépe využili světelnost objektivu mobilu - tedy výstupní pupila okuláru je shodná s průměrem objektivu mobilu.
Není totiž třeba optické osy mobilu a okuláru(dalekohledu) jen přesně zesouosit, ale i nastavit správnou vzdálenost mobilu (vynulovat rozdíl vzdáleností výstupní pupily okuláru od optického středu objektivu mobilu) od okuláru pr co nejmenší přidanou vinětaci.
Zde je postup:
http://alefnula.wz.cz/astro/04112017_160403.mp4, nebo
http://alefnula.wz.cz/astro/04112017_160403.webm pro ty co jim mp4 prohlížeč nepřehraje
Taky návod pro fotiče za okulárem (nejen mobilem, ale i foťákem, jak správně odhadnout vzdálenost od okuláru v optické ose).
Není totiž třeba optické osy mobilu a okuláru(dalekohledu) jen přesně zesouosit, ale i nastavit správnou vzdálenost mobilu (vynulovat rozdíl vzdáleností výstupní pupily okuláru od optického středu objektivu mobilu) od okuláru pr co nejmenší přidanou vinětaci.
Zde je postup:
http://alefnula.wz.cz/astro/04112017_160403.mp4, nebo
http://alefnula.wz.cz/astro/04112017_160403.webm pro ty co jim mp4 prohlížeč nepřehraje
Taky návod pro fotiče za okulárem (nejen mobilem, ale i foťákem, jak správně odhadnout vzdálenost od okuláru v optické ose).
A pro ty, co nefotí iPhonem
nebo mají smůlu na okulár či spíše na objektiv foťáku, jen faktická poznámky : ne vždy to jde vůbec a skončíte třeba jen u toho, že se vám zobrazí obraz v kroužku velikém třeba jen 1/3 pole. A nic s tím v dané kombinaci neuděláte, i když máte soprávně všechny ohniskové poměry i vzdálenosti.

lepší rada žádná než špatná
neni lepsi nozikem vydlobnout cogru z ajphonu a fotit to nativne ??
Ale kdež.... mob. Prestigio a dobson 170 
SW NWT 305/1500 FlexTube GoTo:-),Celestron 200/1000, EQ Mizar, CG-4, binohlava "čína",home dobson 170/1250, SW 135/650, mak 90/1250, LH 90/600, Brs 70/700, SW 80/400
- pedrosanchez
- Věk: 44
Dobrý večer, slintám nad fotkami uživatele Antonpike, protože je to tedy z dobsonu bez pohonu a s mobilem afokálně? Nechcete se, prosím, trochu rozepsat, jak to přesně fotíte - na jak dlouho expozice resp. jaký režim toho mobilu...poté registax? PS Ladar, Howking, samozřejmě taky krása
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
Tak mám držák Levenhuk univerzální pro mobily, chytne se za okulár, vycentruje se okulár na objektiv ještě mimo dalekohled.
Pak teprve nasunu do výtahu. V androidu mám aplikaci Procapture (původní aplikace nestojí za moc). Nastavím časovač na cca 5 vteřin a zaměřím na objekt, aby byl na kraji zorného pole. Sleduji posuv a když je uprostřed, lehce klepnu na display a je to. O zaostření je postaráno i při relativně nepřesném zaostření, objektiv v mobilu to dotáhne. Fotka není nijak náročně upravená, žádný Registax, je to originál oříznutý a natočený v Zoneru. Jen upravený histogram. Samozřejmě chvění vzduchu minimální po ránu. A můj dobson kvůli stabilitě tubusu. No a ten telefon běžný levnější model PSP5454.
Pak teprve nasunu do výtahu. V androidu mám aplikaci Procapture (původní aplikace nestojí za moc). Nastavím časovač na cca 5 vteřin a zaměřím na objekt, aby byl na kraji zorného pole. Sleduji posuv a když je uprostřed, lehce klepnu na display a je to. O zaostření je postaráno i při relativně nepřesném zaostření, objektiv v mobilu to dotáhne. Fotka není nijak náročně upravená, žádný Registax, je to originál oříznutý a natočený v Zoneru. Jen upravený histogram. Samozřejmě chvění vzduchu minimální po ránu. A můj dobson kvůli stabilitě tubusu. No a ten telefon běžný levnější model PSP5454.
SW NWT 305/1500 FlexTube GoTo:-),Celestron 200/1000, EQ Mizar, CG-4, binohlava "čína",home dobson 170/1250, SW 135/650, mak 90/1250, LH 90/600, Brs 70/700, SW 80/400
Zpracovával jsem to několikrát. Takže, kdo jste koukali dříve, koukněte znova. Poslední verze je hodinu stará. Je to fakt alchymie. Chce to hodně zkušeností, které nemám, ale aspoň z toho zas vyplývá, že je to ještě kam posunout. Nakonec jsem zvolil cestu 20minutové 30 fps video nasekat na 30s celky, ty v autostakkertu sloučit s nastavením 3 pro šumový filtr a 25% nejlepších snímků. Následně každý v Lynkeos zaostřený pomoci Lucy-Richardson (1 iterace a plůměr detailu 2,5 bodů - jde až 100 iterací, tedy velice lehounce), dekonvoluce na stejný průměr ale taky s čtvrtinovou účinností, zostření na stejný průměr s 50% účinností (jde až 1000%, takže zase velmi lehounce) a wavelet na 5 vrstev (2b,4b,8b,16b s 32b). Pak v Lynkeosu vybráno z těch 40-ti zostřených stacků vybráno 20 nejlepších a ty složeny ve WinJupos (mimochodem vyšla nová verze) a zase prohnány Lynkeos filtry na zostření (stejnými jako v prvním průchodu). Na závěr Photoshop gamma 0.66 a 20% starutace navíc.
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Možná by trochu práce ušetřila derotace videa. Když ne hned celého, tak jeho dvou polovin. Autostakkert pak bude mít možnost vybírat z daleko většího počtu snímků.
Karel
- no to zdrojové video v mém případě vypadá takhle:KpS píše:Možná by trochu práce ušetřila derotace videa.
Tam není na co se chytit. Proto ten mezistupeň s stacky 30s a výroby 40 snímků pro derotaci ze snímků. Nebo je nějaký soft, který to stabilizuje tak že to WInJupos zchroustá?
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Stabilizovat video umí PIPP a k tomu třeba crop, když chceme. Ale stabilizovat by měl umět i WinJupos. Kdyby se měl spoléhat ještě na jiný software, derotaci by nenabízel. Je ovšem potřeba z videa zpracovat v Autostakkert jeden rozumný úsek, složit do snímku a zaměřit ve WinJupos. Příslušný .ims pak dodá průměr a poziční úhel. I tak trvá zpracování videa dost dlouho.
Karel
Tak se mi derotovat to video nepovedlo. Výsledkem bylo video, kde sice Jupiter rotoval, ale rotoval tam jediný snímek z celého videa. Ale když už jsem se do toho pouštěl, tak jsem zas stejnou svojí metodou zvolil zas trochu jiná kriteria vyloučení snímků pro stack a výsledek je zase jiný. Největší alchymie asi bude ta správná volba stacku, jak míry šumu, tak porcenta snímků - teď jsem zvolil 50% (předtím jsem zachovával jen 25%) a kupodivu to dopadlo lépe.