s Pavlem souhlasím v podstatě ve všem, až na tu poslední větu..

Nicméně - já měl to štestí mít obě tyto montáže vedle sebe ( i jsem to tady kdysi dávno popisoval...). Vedle HEQ5 stála moje montáž ADM, což je EQ5 ( CG5 ) na 2" ocelových nohách ( standardní stativ ) - mimochodem, už tento upgrade dost pomůže - a já si mohl v klidu porovnat rozdíl v nosnosti-tuhosti obou montáží. Od té doby tvrdím, že HEQ5 je nepovedená montáž, protože ten nárůst tuhosti byl velmi malý, v některém směru dokonce snad žádný...
Takže souhlas s tím, že z EQ5 je potřeba upgradeovat rovnou na EQ6. To, že je u fotičů HEQ5 hojně zastoupená bude hodně tím, že už má vstup na autoquider, což stará EQ5 neměla.
Ono ale s tuhostí EQ6 to také není žádná sláva. Když jsem vyměnil SW MAKa 180 za Maksutova OMC 200 ( cca 8 a 10kg ), tak zatímco ten menší Mak byl i s binohlavou stále ještě o.k., tak plně osazený OMC 200 - tedy cca 12kg - se už chvěl i při zaostřování. Takže jsem začal uvažovat o nové montáži, tzn. EQ6. Po nainstalování nové AZ-EQ6 na lodžii jsem byl po prvním použití OMC spíš zklamán - prostě jsem čekal větší nárůst tuhosti, který by víc odpovídal poměru hmotnosti hlav obou montáží, což je <5kg vs. skoro 17kg. V tomto je prostě originál hlava Vixen GP, ze které je EQ5 okopírovaná, doslova geniální... Ale najdou se tu uživatelé, kteří se mnou ohledně EQ6 souhlasit nebudou, protože na ní úspěšně provozují 300mm Newtony.