Je v bazar za 500eu, zůstane mi EQ pro pripadneho pozdějšího Newtona 150/750 nebo hraniční 200/800
Je to moc velká ,.,.,?
Je hodně důležité vědět, co chci. Jestli fotit nefotit a taky jestli čočkáč, nebo zrcadláč. Taky jak velký dalekohled. Teprve pak bych se zajímal o montáž.lamancha píše: spíš otázka možná může být jestli mám koupit tento EQ5 - 152 Refraktor nebo raději shánět EQ5 + 150/750/f4 Newton - u 200 jste mi vysvětlili, že ji nemá cenu na EQ5 na focení dávat-- připadá mi neseriozní, že ji v int. obchodech (zaměřených na astro.) nabízejí - dokonce s tím, že se na foto hodí
Pokud se rozhodneš opravdu fotit, tak bych naopak začal u montáže. EQ5 bych na focení spíše nedoporučoval, spíše bych uvažoval o HEQ5 nebo o EQ6...Artaban píše: Je hodně důležité vědět, co chci. Jestli fotit nefotit a taky jestli čočkáč, nebo zrcadláč. Taky jak velký dalekohled. Teprve pak bych se zajímal o montáž.
Jenomže to určitě není ...lamancha píše:" no právě - jestli je EQ5 dostatečně stabilní pro těžký refraktor 150 - tak by měla EQ5/EXOS2 zvládnout i 200mm Newton.
Snažil jsem se právě říct, že refraktor 150 na EQ-5 už je spíše za hranou, podobně jako ten newton 200. Na EQ-5 bych řekl, že je pro vizuální pozorování orientačně adekvátní tak refraktor 120 mm, nebo newton 150 mm.lamancha píše: no právě - jestli je EQ5 dostatečně stabilní pro těžký refraktor 150 - tak by měla EQ5/EXOS2 zvládnout i 200mm Newton.