Téma začnu planetkou Kalliope, kde v lednu a únoru 2017 (tedy nyní) nastávají velmi zajímavé úkazy zatmění Kalliope jejím měsícem Linus. Oba objekty jsou velké cca 170km resp. 30km, Linus obíhá Kalliope ve vzdálenosti cca 600km.
Kalliope rotuje okolo své osy s periodou cca 4.14h, což je velmi dobře amatérsky měřitelné.
Jak jsem se již zmínil, nyní do konce února máme příležitost naměřit zatmění Kalliope Linusem. Stín vržený měsícem na povrch Kalliope způsobí poklesy jasu v hodnotách jednotek až desítek mmag (milimagnitud), tedy jde o měření s citlivostí na úrovni nejjasnějších transitů exoplanet.
Jelikož mám výhled z balkonu jen v rozmezí azimutu od cca 20 do 220st, jsou pro mě dostupné následující tři termíny:
- 27.1.2017 - 3h zatmění začínající kolem 17:25UTC s poklesem jasu cca 50mmag, tedy velmi dobře měřitelné i s 10cm dalekohledem.
- 5.2.2017 - 3h zatmění začínající kolem 17:15UTC s poklesem jasu cca 60mmag!
- 14.2.2017 - 3h zatmění začínající kolem 16:50UTC s poklesem jasu cca 50mmag
Pokud počasí dovolí, samozřejmě zkusím zatmění změřit. Zkuste to též! Je dobré vědět, že je třeba začít s měřením min. o hodinu dříve a skončit o tutéž dobu později. Přesnost předpovědi je nižší, právě +- 60-90 minut.
Situace bude 5.2.2017 vypadat nějak takto:
http://fredvachier.free.fr/binaries/phe ... e_2017.gif
Dne 18.1.2017 jsem se na doporučení a výzvy rokycanské hvězdárny pokusil naměřit fotometricky zatmění Kalliope s následujícím výsledkem:
Jasová křivka Kalliope dne 18.1.2017, kdy mělo probíhat dle předpovědi zatmění:

Sinusoidální tvar demonstruje rotaci planetky, tj. různou odrazivost slunečního světla. Krásně je ze snímku vidět perioda 4.14h s amplitudou cca 0.5mag.
Křivka o noc později z 19.1.2017, kterou jsem pořídil pro účely odečtení a získání čisté křivky zatmění:

Obě naměřené křivky jsem zpracoval v excelu (normalizace časová, klouzavý průměr přes 30s) a sfázoval:

Rozdíl v první části měření je způsoben nikoliv zatměním, ale blendem s blízkými dvěma hvězdičkami, se kterými kalliope doslova splynulo a tím se zvýšil absolutní jas.
Odečet jasových křivek:

Peaky na začátku a konci diferenčního měření jsou způsobeny nepřekryvem měření a vzestup po prvním peaku je právě onen blend efekt.
Je jasně vidět, že zatmění, pokud nastalo dle předpovědi, jsem nenaměřil, i když jsem začal měřit 90 minut před předpokládaným začátkem úkazu a zkončil 90 minut po předpokládaném konci. Drop měl být 0.113mag. To by mělo být v grafu zřetelně vidět, ale není.
Dlouho jsem se pídil po tom, co se stalo (resp. nestalo), až nakonec jsem přišel na to, že pravděpodobně rokycanská hvězdárna vydala špatný odhad poklesu magnitudy. Dle zpřesněné předpovědí na http://fredvachier.free.fr byl pro onu noc 18.1. drop jen 5mmag nikoliv 130mmag!
S 10cm dalekohledem jsem za ideálních podmínek schopen naměřit drop kolem 20mmag, tedy daleko za 5mmag potřebnými. To je spíše pro velké profesionální dalekohledy...
Takže vše vysvětleno, beru to jako trénink a přípravu na další pokusy (dá-li počasí a štěstí!)...
Níže snímky Kalliope vůči hvězdnému pozadí (malý výřez snímků, celkem jsem pořídil 6GB dat v rámci pár tisíc snímků za obě noci):

Kalliope 18.1.2017
Jelikož na počasí se dá cokoliv, jen ne spolehnout, budu rád, pokud se přidáte i někdo další. Upřesnění časů zatmění z našich měření by mělo vědecký význam pro upřesnění rozměrů planetky i měsíce, orbitálních parametrů ad.